The End ?

Discussion in 'Ethiek en filosofie' started by Marc Leest, Jan 18, 2011.

 1. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Even een bedenking. Ik ben altijd optimistisch geweest maar nu ben ik toch echt somber gestemd over de toekomst van de analoge fotografie.
  Ik zie een aantal indicatoren die me doen denken dat dit niet goed afloopt :

  Prijsstijgingen: alle fabrikanten hebben hun prijzen deftig verhoogd. Ik kan dit niet alleen verklaren door de hoge zilverprijs: de vraag naar fotografisch zilver is sowieso achteruit gegaan door de verminderde vraag. Ik kan dus alleen concluderen dat de algemene vraag van analoge fotoproducten achteruit gaat.
  Als ik zie wat een een doos Ilford WT FB 24x30 tegenwoordig kost - wie begint er nog aan ?


  Stopzetten producten: ook dit duidt erop dat het niet goed gaat bv. Kodak Tri-X 320, verschillende vlakfilms en positieve films (dias). :sad:

  Gebrek aan nieuwe instap camera's (135) : Niemand begint onmiddelijk met grootformaat (uitzonderingen daargelaten). Niet bepaald bemoedigend (ik zie een beginner niet beginnen met een Leica M7) . De occasie markt wordt rijkelijk bediend door versleten cameras.

  Teloorgaan van de ontwikkelcentrales: De grote markt van de analoge kleurenfotografie is verdwenen. Er is geen geld meer te verdienen. Ik geef toe momenteel ook vrede te nemen met digitale kleurenfotografie (en maak er een boekje van à la Blurb). Ik zie op niet al te grote vergrotingen het verschil al niet meer...

  Digitaal afdrukken: Ik denk dat dit een belangrijke factor is, door de beschikbaarheid van steeds goedkopere printers en weliswaar dure inkten. Maar zoals al gezegd, ook hier verliest de klassieke analoge print terrein (het is niet meer het beterkope alternatief).
  Als ik een matte bariet vergelijk met een een top inkjet print (Zw/W) mat - dat legt de analoge afdruk het loodje. De D-max van een top inkjet print (mat papier) is essentieel groter dan de analoge druk.

  Analoge fotografie evolueert niet meer . De laatste technologische innovatie hebben we gehad met de komst van XTOL (begin '90?). En nu ?

  somber, somber :sad:

  YMMV, Marc
   
 2. Q.G.

  Q.G. Inactive

  Messages:
  5,682
  Joined:
  Jul 23, 2007
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Zilver is zilver. De prijs gaat omhoog omdat er meer vraag naar is/er mee gespeculeerd wordt.
  Dat heeft vreselijk weinig met fotografie en hoeveel zilver daar gebruikt wordt te maken.
  Dit is bij lange na niet de eerste keer dat de zilverprijs de prijs van film en papier omhoog jaagt. Het gebeurde ook toen er nog geen electronisch alternatief bestond.


  Voor de rest heb je helemaal gelijk.
  Analoge fotografie is al een hele tijd een aflopende zaak. Daar bestaat geen twijfel over.
  De enige vraag is hoe lang het zal duren, en tot welk niveau het zal 'aflopen'.
   
 3. Peter de Groot

  Peter de Groot Member

  Messages:
  456
  Joined:
  Jul 20, 2008
  Location:
  Maastricht
  Shooter:
  Multi Format
  Ik heb het vermoeden dat het tot een dusdanig niveau teruggaat lopen dat er alleen nog maar wet plate of mensen ermee bezig zijn die hun eigen emulsies maken. Hooguit 1 of twee fabriekjes in een obscuur land die misschien 1 soort film en papier maken. Dan is de toekomstige fotograaf erop aangewezen zelf zijn chemicalien te brouwen om alles ontwikkeld te krijgen. Met de opkomst van tablads pc en electronisch papier zal ook de geprinte versie van foto's teloor gaan. Mijn idee is dat over een jaar of 20 tot 30 bovenstaand secenario werkelijkheid is.....maar ja dan loop ik zelf tegen de 60 aan dus dan was het vroeger toch altijd al beter.....
   
 4. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Eén ding is zeker de tijd dat analoog fotograferen goedkoper was dan digitaal zal in de nabije toekomst voorgoed achter ons liggen. Wen er maar vast aan, of stap uit de trein.
   
 5. jelke

  jelke Member

  Messages:
  192
  Joined:
  Nov 29, 2002
 6. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  U kan het niet beter formuleren - ik neem slechts waar.
  Bedoeld u van de trein stappen of eraf geduwd worden ?

  :D
   
 7. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Nou Marc, niet zo somber. In het verleden is ook al het nodige gespeculeerd met de zilverprijs. Het moet omstreeks 1980 geweest zijn met een beruchte zilverspeculant. De zilverprijs ging toen omhoog, maar als je dat op een pak papier ging doorrekenen, kwam je op een verhoging van 2 Nederlandse centen. De verhoging was echter 2 gulden. Maar de klap op de vuurpijl was dat de prijs van de D-76 ook omhoog ging als gevolg van de hogere zilverprijs.

  Als ik zie wat voor analoog fotografisch materiaal ik momenteel kan krijgen en met wat voor kwaliteit, dan zou ik het niet graag inruilen voor de situatie van 40 jaar geleden. De keus in films is zo groot dat ik een aanmerkelijke tijd bezig ben om dat te testen.

  Jed
   
 8. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  nooit de moed verliezen ... :D

  rl][/QUOTE]
  In de laatste 20 jaar zijn er heel wat ontwikkelaars commerciel verkrijgbaar geworden.
  En op het gebied van filmtechnologie wordt veel research gedaan ten behoeve van industriele filmprodukten; maar dat heeft zijn off-spin in de films voor picturaal werk ook.
  Ook in de research van de papieren hebben de nodige ontwikkelingen plaats. Noem bijv. de ontwikkelingen ten behoeve van het nieuwe MCC110. Verder staan er ontwikkelingen in de Ilford hoek op het program.
  De ontwikkelingen werden vroeger met nadruk aangeprezen. Nu kun je mbv internet de specificaties en prestaties van de produkten beter vergelijken om zo tot een keus te komen.

  Jed
   
 9. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  D Max

  Ik kan de vergelijking bij matte papieren niet volgen, Marc.
  Als ik een papier met een hoge D-max wil hebben, dan kies ik analoog voor een glanzend papier met een geschikte papierontwikkelaar. Zo kun je met MCC 110 een D-max=2,30 halen. Zie dat maar eens digitaal te bereiken. Als die D-max =2,30 je te hoog is, dan kun je het papier gewoon drogen. Als dat ook nog te hoog is, dan verander je de ontwikkelaar of bij een variabel contrast papier door filtratie. Als dat alles nog niet genoeg is, kun je papieren met een lagere D-max nemen. Bij analoog kun je je keus maken, met als startpunt een hoge D-max. Nou D-max= 2,30 is echt wel diep zwart.
  Daarom vind ik dat je een vergelijking moet maken bij hoge D-max.
  Maar het is niet de D-max alleen, die bepalend is voor wat er in de schaduwen gebeurt. Het wordt ook bepaald door de doortekening bij de lage densiteiten op het negatief. En daar lopen analoog en digitaal niet parallel. Al was het alleen maar dat je een enorme variatie hebt door de film en ontwikkelaar-keuze.

  Jed
   
 10. Q.G.

  Q.G. Inactive

  Messages:
  5,682
  Joined:
  Jul 23, 2007
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Heb jij natte prints aan jouw muren hangen, Jed?
   
 11. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Dag Jed.
  Ik spreek wel degelijk over matte papieren. Voor bepaalde onderwerpen is een matte presentatie beter (glasloze presentatie), maar ik was nooit gelukkig met de zwarting (D-max, Zone I en een beetje) van analoge matte papieren. (D-max 1,90 ..:wink: Ik meen een densiteit te halen dat zeker de D-max van analoog matte overtreft en dat van een glanzend bariet haalt - met een dergelijk inkjet papier (maw het is meetbaar maar niet meer zichtbaar). Ik ga eens kijken of ik het nog eens gemeten krijg.

  Marc

  Marc
   
 12. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Waar slat dat op? Heeft dat iets met de vergelijking van D-max te doen? Want dat heeft Marc als vraagsteller aangeroerd. En daar ga ik op in.

  MCC110 is een papier met glanzend oppervlak. De glans bereik je met een hete glansmachine. Alternatief kun je dat papier gewoon aan de lucht drogen. De glans is dan minder, de D-max ook, maar is nog steeds heel hoog. Daarna gaan ze bij mij in de dry-mount pers, waarbij ze niet alleen geplakt worden maar ook gehard.

  Er zijn mensen die natte prints aan een (gladde) muur of glasplaten hangen om ze te drogen; maar ik heb die methode nooit gevolgd.

  Jed
   
 13. Q.G.

  Q.G. Inactive

  Messages:
  5,682
  Joined:
  Jul 23, 2007
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Waar dat op slaat?
  Op jouw advies om prints te drogen om een lagere D-max te krijgen.

  En droog zijn die prints allemaal, of je ze nu met een glanspers droogt of niet. Maar jij bedoelt 'niet glanzen'. Moet je dan ook zeggen. We hebben je inmiddels aardig door, maar gedachtenlezen blijft moeilijk.
   
 14. Sponsored Ad
 15. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Hallo Marc,
  Voor (studio) portretten is een mat papier zeker te prefereren. En dat moet je dan ook zonder glas bekijken. Maar heel wat van die matte papieren maakte op mij een futloze indruk ( of dat aan D-max moet toeschrijven, laat ik in het midden). Klaarblijkelijk hadden die papieren in het verleden een grote populariteit. Een uitzondering vormde het Portriga-Rapid. IK heb hier toevallig zo een portret op Portiga in de buurt. En ik denk dat de werking niet (of niet alleen) toegeschreven moet worden aan de D-max, maar dat de toonscheiding in de diepe schaduwen een belangrijke rol speelt bij de beeldkwaliteit.
  De toonscheiding in de diepe schaduwen wordt mede bepaald door het gebied van lage densiteit op het negatief. Dus: door filmkeuze, filmontwikkeling en belichting. Zo zijn er long toe films, die vaak voor portret ingezet worden en de filmontwikkeling is uiteraard ook van invloed. En met de objectiefkeuze wordt de toonscheiding ook beinvloed. Voor portretten kun je een portretlens inzetten.
  Maar om op het papier terug te komen. Het gegradeerde portriga-rapid papier he je nu niet meer en ik heb naar een alternatief gezocht. Dat heb ik gevonden in de variabel contrast papieren en ik regel de D-max door de filtering in te stellen. Ik heb hier voorbeelden van drukken bij verschillende filtering. Deze voorbeelden zullen op de komende doka sessie aan de orde komen. De papieren, die ik meest gebruik zijn: Forte pgV-4/5 en PW14, en Adox MCC110. Alle paieren worden aan de lucht gedroogd, met het doel om glans te vermijden. Ik heb onlangs zowel landschap als portretten gedrukt en kan mij in het resultaat wel vinden. De portretten moeten echter wel achter museumglas als je ze achter glas wilt hebben.
  De landschappen neem ik het liefst met moderne objectieven op, zodat je een goede toonscheiding in de diepe schaduwen hebt. De ontwikkeling van het negatief moet je wel nivellerend maken.
  Verder kun je ook nog het een en ander aan de papierontwikkeling doen. Om van het futloze effect af te komen vervang ik de natriumcarbonaat wel door kaliumcarbonaat. Dat geeft een heel ander karakter aan de diepe schaduwen. En zo werk ik ook wel met hydrochinon-loze ontwikkelaars, want de hydrochinon kan de D-max ook flink op een onvriendelijke manier opjagen. Diepe zwarten, moeten, zo vind ik, nog een vriendelijke 'uitstraling' hebben.
  Ik heb een vriend met een professionele printer ( een enorm apparaat). Ik heb hem gevraagd om een vergelijk te maken. Hij kon dan een negatief lenen om te scannen. Hij is er niet aan begonnen. En dan praten we alleen nog maar over het printen.

  Jed
   
  Last edited by a moderator: Jan 21, 2011
 16. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Dag Jed:

  Dit is nu mijn bezorgdheid: ik ben 100% overtuigd wat kan en wat niet kan in de analoge fotografie. Wat je zegt is juist: geen twijfel. Maar waar mijn post over gaat is dat het jonge volkje afgestoten wordt door mijn argumenten in de OP;
  men begint er gewoonweg niet meer aan. Tradionele zilverhalide fotografie is al vreemd laat staan de edele procedes. Ik zie het als een neerwaardse spiraal, waar initiatieven van jou en mij behulpzaam zijn maar uiteindelijk de zaak niet kunnen redden.

  YMMV, Marc
   
 17. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Kom op, beste Marc, het is zo weer lente....
   
 18. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Te duur, te omslachtig dus (misschien) een verloren zaak .....


  Te duur:
  Ja, dankzij Ilford, marktleider in analoog. Op de iets langere termijn gooien ze hun eigen ruiten in.

  Te omslachtig: Gedeeltelijk waar, met wat moderne electronica kan iedereen snel en eenvoudig op PE/RC afdrukken. Het ontwikkelen in een kleine tank (film) is relatief vrij eenvoudig en met weinig extra middelen goed uit te voeren.

  Een verloren zaak: Ik heb natuurlijk echt niet de illusie dat we terug gaan van voor 1995 toen 95% analoog fotografeerde. Het keerpunt in NL was 2002 waarin meer digitale dan analoge kamera's verkocht werden. E.e.a. heeft de vakhandel op z'n kop gezet of beter gezegd geliquideerd.

  Analoog blijft een heel prettige manier van fotograferen, zeker op een iets groter formaat.
  En idd. mijn zorg is het nauwelijks uitbrengen van nieuwe types analoge kamera's want 10 jaar verder zullen veel analoge systemen niet meer functioneel zijn.

  Wat prijzen betreft: FotoHuis brengt een FH-125 (iso125) eigen film uit met een prijs die de helft zal zijn van de nieuwe Ilford prijzen vanaf Februari 2011. E.e.a. gebeurt ism. Bergger uit Frankrijk.
  We zullen wel zien waar het schip strand :smile:
   
  Last edited by a moderator: Jan 21, 2011
 19. Q.G.

  Q.G. Inactive

  Messages:
  5,682
  Joined:
  Jul 23, 2007
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Berger... Schip strandt... Je probeert een slechte grap uit te lokken?
  :wink:

  Een ding wat vooral internet ook heeft gedaan is de markt concentreren. Het gemak van via internet bestellen slaat op alle markten toe, niet alleen (analoge) fotografie. Spul waarvoor geen grote, maar wel nog aanzienlijke, aftrek voor is wordt niet meer overal aangeboden. De klanten voor dat spul vinden het wel op internet. En daarmee verdween/verdwijnt de kast vol met een keur aan diverse films uit de fotozaak, en werd die vervangen door ministatiefjes en tasjes voor digies. De klant voor film besteld die wel elders.
  En het gevolg daarvan is dat kleine aanbieders het moeilijk krijgen en verdwijnen, de klanten zich verzamelen bij een paar 'groten'.

  Zo zal ieder van ons hier ook wel een adres op het internet hebben waar hij/zij film vandaan haalt. Ik bestel zelf al sinds eeuwen (sinds lang voordat internet er was, en er nog postzegels op enveloppen werden geplakt, en er slagbomen met streng kijkende douaniers aan de grenzen te ontwaren waren) in Duitsland. Hoewel al weer een tijdje bij een andere leverancier, doe ik dat nog.

  Dus dat het de fotoboer op de hoek niet meer lukt om een voorraadje wat andere films als die 3-packs Kodak Vakantiefoto Film voor die paar klanten die daar om vroegen in huis te halen verbaasd me niet alleen niet, maar ik betwijfel ook of het een directe maat voor de markt is. (Net zoals het blijkbaar ook geen maat voor de vlakfilm markt is hoeveel klanten jij voor dat spul hebt, Robert)

  Kortom: we moeten de effecten van die twee fenomenen - thuiswinkelen en de opkomst van digitale fotografie - goed uit elkaar houden.


  P.S.
  Sinds wanneer is Ilford marktleider?
   
 20. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  <2%, dus voor mij nihil en daarom kun je ook geen afspraken maken met een fabriek (voor een nieuw type film) waar het minimum op ca. 1000 stuks (vlakfilm) per maat ligt.

  In z/w is Ilford marktleider, daarna Kodak .......
   
 21. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Het niet zo somber bekijken Marc.
  Prijzen worden zeker te duur... men profiteert een beetje van de situatie. Alhoewel je kan een klant maar 1 maal voor schut zetten...

  btw: 3de jaar in St.-Niklaas 1 op 2 doet het analoog.
  En niet omdat men de digitale workflow niet kent, heel dikwijls start men in 'digi-mode' in het eerste jaar om nadien te kiezen voor de 'trage fotografie'...

  Want de keuze is niet meer: digi versus analoog
  maar eerder snelle fotografie versus trage

  En zo kan je er nog enkele bedenken
  oppervlakkig versus...
  gemanipuleerd versus...
  honderden printexemplaren versus een unieke print

  allez, allez
  Fred
   
 22. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Het is jammer dat de prijzen omhoog gaan van de materialen, maar als je prints verkoopt gaan de prijzen van prints ook omhoog. Het is een kwestie van vraag en aanbod, gewoon economie. Voor Nederland zal er uiteindelijk weinig over blijven, al was het maar dat de huidige generatie bij de Fotovakscholen geen analoog meer krijgen. Maar Wilbert heeft in Frankrijk meer toekomst, want daar is de wereld veel analoger.

  Ik neem je even mee in een digitale zijsprong, wees niet bang, het wordt weer analoog. Ik heb de afgelopen periode veel tijd geïnvesteerd in digitaal. Ik heb een foto van 10 MB en van 150 MB laten printen door een vaklab. En ik zie geen verschil. Het vaklab is daarmee de beperkende factor. Alleen als je drukwerk maakt is het verschil wél te zien. Weinigen van ons zullen onze foto's drukken, dus de conclusie is dan dat het aantal megapixels niet uitmaakt. En als ik de print zie (boom met takken tegen stromachtige lucht) dan springen de tranen me in de ogen. Inderdaad van de emoties, maar ook dat ik het zonde vind van alle moeite en tijd. Het haalt het niet bij analoog midden- en grootformaat. Nog steeds niet. En dat zal wel een hele tijd blijven.
  En over tijd gesproken, hoe lang is de print houdbaar? Ik heb een Epson stylus photo 2800, het neusje van de zalm. In de handleiding staat dat de prints nog een half uur na printen kleur echt zijn. Laat staan na een paar maanden. Het zal wel lang duren voordat het de kwaliteit van analoog behaald wordt.
  Nu kan je je afvragen of kwaliteit nog telt. Voor de meeste mensen maakt het niet uit. Voor de meeste mensen is deze kwaliteit goed genoeg. Voor mensen die geen midden- of grootformaat hebben. Voor de meeste mensen zal het verlies van analoog geen issue zijn, want ze zien toch het verschil niet.
  Voor alle kunstvormen zijn kenners die het wel (financiëel?) zullen waarderen. Dus zolang het beschikbaar is zal de analoge techniek gewaardeerd worden. Zolang het gewaardeerd wordt, zal het beschikbaar zijn? Goede wijn behoeft geen krans.
   
 23. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  "Eraf geduwd worden" is helaas voor de huidige situatie een niet zo slechte bewoording.

  De zilverprijs is in het afgelopen half jaar geexplodeerd, dat wil zeggen, verdubbeld van iets van 15 dollar per troy ounce (30 g) naar bijna 30. Dat kan niet anders dan fikse consequenties hebben.

  Vervelend is de speculatieve grootschalige opkoop van zilver. Ik kan er nog steeds niet zo bij dat er in de wereld van die "hedge funds" enzo zijn, die letterlijk met tientallen miljarden dollars van vaak bij banken geleend geld, de markt in een soort gokpaleis op de kop mogen zetten...

  Echter, een ander probleem is de toename in het gebruik van zilver voor andere dan fotografische toepassingen, en de al jaren beperkte productie die maar net de vraag bijhoudt (of niet, waarbij dan de marktvraag is aangevuld uit zilvervoorraden bij nationale banken).

  Erg verhelderend op dit laatste vlak vond ik het bijgevoegde USGS (United States Geological Survey) artikel uit 2000 dat ik laatst in een andere APUG thread gerefereerd zag. Dat is misschien wat verouderd, maar geeft wel de problemen bij de zilverproductie en recycling aan. Lees het eens door...

  Silver Recycling in the United States in 2000:
  http://pubs.usgs.gov/circ/c1196n/c1196n.pdf

  Op een overspannen markt, waar productie en vraag elkaar nauwelijks in balans houden, dat inmiddels met onze uit de klauwen lopende wereldbevolking voor steeds meer producten en grondstoffen gaat gelden, is het haast onvermijdelijk dat er geregeld problemen ontstaan.
   
 24. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Marc,

  Iedere culturele uiting ontwikkelt zich in een golfbeweging. Daar vormt de analoge fotografie geen uitzondering op. De oorzaak van de golfbeweging wordt gezocht in kennisoverdracht. Zo maakte men zich in de schilderkunst erg druk, waarom de schilders niet meer zo konden schilderen als de 17 e eeuwse meesters. Dit leidde in de 19 e eeuw tot een onderzoek door Eastlake, dat geleid heeft tot 'Methods and materials of painting of the great schools and masters '. (1847). Een interessant boek, maar de methoden van Rembrandt etc. zijn niet duidelijk geworden. De werkwijze is verloren gegaan.
  In de fotografie zien we een ontwikkeling, waarbij eindeloos veel mogelijkheden zijn gekomen, maar waar het moeilijk is door de bomen het bos te zien. Een structuur, de grote lijn, is niet makkelijk meer te herkennen.
  Een 40 jaar terug werd een structuur aangegeven door het zone systeem. Het werd als een praktische benadering gezien. Maar met de komst van de moderne optiek is de benadering niet meer geldig en er geen vervanging voor het zone systeem gekomen. Het inwisselen van de ene visie door een andere visie is een moeizaam proces.
  ' Het jonge volkje ' krijgt te maken met een rijstebrijberg, waar het geen raad mee weet. Aan de andere kant zien ze wat met analoge fotografie mogelijk is. Ik verwacht dat de doorzetters dan grijpen naar eenvoudige cameras ( bijv. technische cameras en twee-ogige reflexen) en daarmee gaan experimenteren. En met die vereenvoudigingen kun je kwalitatief prima resultaten krijgen tegen een zeer lage prijs en je krijgt inzicht in het veelzijdig fotografisch gebeuren. En bij die grotere formaten is de afstand tussen analoog en digitaal het grootst. Zo ben ik zelf destijds begonnen met een 9x12 platencamera, terwijl er in die tijd ook al middenformaat en kleinbeeld was. Zo leerde je fotografie. Pas 9 jaar later heb ik een Rolleicord voor het 'snelle' werk gekocht.

  We praten hier over enthousiaste liefhebbers. Niet direct een klant voor megafabrieken. De megafabrieken worden daarom kleinere fabrieken. Maar volgens mededeling van Kodak is er vraag vanuit de professionele hoek. Vorig jaar werkten 75% van de professionele fotografen (mede) analoog.

  Jed
   
 25. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  In de praktijk is het 35mm en vooral rolfilm camera's, al dan niet SLR of twee-oog. De Yashica-Mat en Rolleiflex (cord) zijn erg populair.
  Daarnaast wordt er veel gescand. Epson V500-V700 is heel populair. Samen met bovengenoemde camera's heb je direct een behoorlijke kwaliteit.
  Als ik kijk naar mijn vrij nieuwe C.V. Bessa III 667 camera en wat er uit komt (6x7cm, 56mm x 68mm) met een (Rollei) ATP1.1 film (E.I. 25-32), de (Agfa) Copex (extended red) variant van de CMS 20 ( E.I. 12-15) (Ortho) micro film, dan hoeft 4x5" niet meer :smile:

  Een fijne camera, zeker voor te reizen (1000g en plat-compact) maar natuurlijk niet met alle verstel mogelijkheden van een T.C. Maar wel 20-24 of 10-12 opnames resp. 220-120 op rolfilm.
   
 26. RobertV

  RobertV Restricted Access

  Messages:
  1,057
  Joined:
  Mar 8, 2009
  Location:
  the Netherla
  Shooter:
  Multi Format