Tips voor een beginner

Discussion in 'Opname' started by Captain Spank, Jan 7, 2008.

 1. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm
  Hallo,

  IK ben juist begonnen met analoge ZW fotografie. Het is ook de bedoeling dat ik mijn foto's zelf ontwikkel. Het probleem is dat ik met mijn 22 jaar het analoge tijdperk niet echt meegemaakt heb, ik heb er dus ook niet veel voeling mee. En weet niet goed hoe ik eraan moet beginnen. Vandaar mijn vraag: waar moet ik in het algemeen op letten om een mooie ZW (portret)foto te trekken?

  Ik gebruik een canon T70, een 80-200mm lens met max f 4.5.
  Ilford XP2 super 400 film


  Groeten,

  Sander
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
 3. Matthijs

  Matthijs Subscriber

  Messages:
  144
  Joined:
  Jun 2, 2004
  Location:
  Groningen, N
  Shooter:
  Medium Format
  Het heeft mij ontzettend geholpen om een beginnerscursus fotografie te doen, waar alles nog analoog werd gedaan. Dus eerst een foto-opdracht, daarna zelf ontwikkelen en dan zelf afdrukken. Dit werd georganiseerd door een cultureel centrum in Groningen. Als jij zoiets in de buurt hebt, zou ik het vooral doen. Het scheelt enorm als iemand je de eerste keer in persoon helpt, i.p.v. dat je alles uit boeken moet doen.

  Daarnaast zou ik aanraden een andere film te nemen, Ilford XP2 is een zgn. chromogene film, wat inhoudt dat deze in kleurennegatief chemie moet worden ontwikkeld. FP4+, HP5+ of Delta zijn betere opties als je het bij Ilford wilt houden.
   
 4. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm
  Bedankt !

  Er is inderdaad veel te vinden op de site van Ilford, vooral handig omdat je onmiddelijk weet welke producten te gebruiken.
   
 5. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm
  Het probleem is dat we op school (waar ik mijn foto's ontwikkel) enkel in C-41 kunnen ontwikkelen (ik snap niet goed waarom, maar het zal wel een reden hebben). Ik moest deze film dus wel nemen. Ik heb ook Kodak BW400CN gekocht omdat ik Ilford en Kodak eens wou vergelijken, maar naar het schijnt is deze ontzettend moeilijk zelf te ontwikkelen. Het zal voor mij dus nog veel "trial and error" worden denk ik.
   
 6. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Het ligt misschien voor de hand, maar een plaatje zegt meer dan 100 woorden:

  [​IMG]

  OK, misschien toch 100 woorden:

  Het lijkt of niemand meer boeken leest tegenwoordig. Als er geen rood kruisje rechtsboven zit, wil men er niet aan. Terwijl het veel meer diepgang heeft dan menig verhaaltje op internet. Zoek je de basiskennis: lees een boek. Ik kan van harte aanbevelen The Photographer's Master Printing Course van Tim Rudman, zowel voor beginner als gevorderde.

  Het is heel eenvoudig, zelf ontwikkelen en afdrukken, helemaal niet moeilijk. Apperatuur kost tegenwoordig geen drol meer. Vooralsnog is alles goed verkrijgbaar. Het wordt iets exclusiefs. Als je bereid bent tijd te investeren, krijg je er geen genoeg van. Veel plezier met je hobby.
   
 7. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Alle eerst welkom op dit forum.

  Wil je op je opleiding blijven ontwikkelen of toch er toe overgaan om dat zelf te doen ? Uit je 2e reactie maak ik er uit op dat dat toch op school wil blijven doen. 't c-41 proces is vooral voor kleur bedoeld. Bij kleur gaat 't om een compromis tussen kleurweergave en licht / donker verhoudingen. Waarbij 't laatste flink heeft moeten inleveren. Bij ZW gaat 't juist daarom. En ontbreken de nodige "handvaten" om te sturen. En dat kunnen sturen is wat ZW nu juist zo boeiend maakt.

  Het klinkt wat bot maar wil je met analoog ZW fotografie verder komen zul je wat meer gereedschappen in de hand moeten nemen dan een proces "geleend" uit kleuren fotografie.
   
 8. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm


  Idd, je hebt daar zeker een punt. Het punt is dat ik nog niet weet welke richting ik uit wil. Ik studeer journalistiek en kan op school gratis beschikken over een donkere kamer. Dit belemmert me misschien enerzijds, maar anderzijds vind ik het nog te vroeg om al te investeren in eigen materiaal. Ik wil eerst even kunnen 'proeven' van ZW-fotografie, en foto-ontwikkeling. Ik wil me ook in de eerste plaats het proces van ontwikkelen eigen maken. Wschl is C-41 niet optimaal, maar mijn foto's zullen dat waarschijnlijk ook nog niet zijn :wink:

  Groeten
   
 9. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  De basisinvestering om Z/W zelf te ontwikkelen, is zeer klein: een tank en de nodige chemie en je bent vertrokken.
  Grote voordeel om zelf (echt) Z/W te ontikkelen, is dat je kan bijsturen tijdes de ontwikkeling, naargelang je opnamen. Je kan je alleen maar verbeteren!

  Waar woon je ergens? Misschien kan je wel eens bij iemand over de schouder meekijken.

  Geert
   
 10. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  C-41 gaat neem ik even aan gewoon in een automaat. Daar valt weinig aan te leren. Film er in druk op start..... Afdrukken kan natuurlijk prima op school. Raad ik je ook ten zeerste aan. Dat kan ook van negatieven die je lekker thuis uit een ontwikkeltankje trekt. Daar is niet veel voor nodig. Misschien is 't bij onze zuiderburen nog niet zo erg gesteld, maar hier kun je via marktplaats de benodigde spullen gewoon GRATIS ophalen. Soms met een beginners boekje ;-).

  Maar misschien is je vraag meer in de richting van opname techniek bedoeld ?
   
 11. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm


  Mijn oom is fotograaf en heeft al gezegd dat hij me wil helpen. Maar zijn DOKA is nog niet geïnstalleerd in hun nieuwe huis en ik wil daar ook niet op wachten. Op school krijgen we ook assistentie van de leraar fotografie (al lijkt die me ook niet bepaald een expert). Ik heb me al geïnformeerd over de kosten van DOKA-materiaal en dat valt idd heel goed mee. Alleen weet ik niet hoe ik de vergroters die tweedehands worden aangeboden moet beoordelen. Heeft er iemand soms tips voor een goede, betaalbare vergroter? Is het al de moeite om onmiddelijk materiaal aan te schaffen? Ik ben over het algemeen nogal bedachtzaam voor ik dingen aankoop (ik heb vijf jaar met een digitale camera van medion gefotografeerd voor ik me een spiegelreflex heb aangeschaft). Ik denk dat ik eerst wat ga prutsen op school, als ik er echt van hou kan ik verder in gaan.
   
 12. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik heb nog een Meopta (35mm tot 6x6) liggen die je gewoon gratis mag komen afhalen, met lens en al.

  Groeten,
  Geert
   
 13. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm


  Eigenlijk gaat mijn vraag over het hele proces, van foto trekken tot ontwikkelen. Ik fotografeer al digitaal, maar nu wil ik gaan fotograferen met een analoog toestel. Dus nu kan ik niet meer controleren hoe de foto eruit ziet (best een schok voor mij). Ik wil er dus voor zorgen dat mijn foto al onmiddelijk mooi getrokken is (technisch dan). Digitaal kan ik sluitertijd, ... bijsturen als ik de foto op de lcd bekijk. hier gaat dat niet, ik ben dus op zoek naar een paar universele regels voor analoge fotografie. Ik kan dit natuurlijk ook gewoon opzoeken op internet of in boeken. Maar ik hoor het liever uit de mond van mensen die er ervaring mee hebben. Daarnaast wil ik ook te weten komen hoe ik een ZW foto het mooiste kan ontwikkelen. En ik wil dit zelf doen, dus geen fotolab.

  In ieder geval blijkt wel dat die C-41 film een foute keuze was, het was nochtans op aanraden van mijn "leraar" fotografie dat ik dit soort film kocht.
   
 14. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Misschien nog interessanter voor jou... the B&W factory in Willebroek:
  http://www.the-bw-factory.be/

  Alles is er aanwezig, van ontwikkelen tot en met afdrukken!

  Afspreken gaat het gemakkelijkst met Fred (hier ook actief)

  Groeten,
  Geert
   
 15. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm

  Dat zou wel heel mooi zijn. Zelf woon ik in Kapelle op den bos (vlak bij Mechelen), ik weet niet of dit ver van jou is.

  Sander
   
 16. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  De eerste, en misschien wel de laatste universele regel, probeer 't beeld wat je wilt maken in je hooft te visueel voor te stellen. Ideaal is 't van hieraf alleen maar techniek. Maar gelukkig evalueert 't beeld in je hoofd na mate de realisatie vordert.

  Maar voor de belichting is belangrijk dat je bepaald welk deel van 't beeld zwart wordt en welk deel nog net zichtbare tekening welk deel heel wit,met tekening moet worden en welk deel spierwit. En daarnaast welke 'toon' je zelf belangrijk vind. Nu is dit natuurlijk nogal overdonderend voor een beginner en is een hele goede aanpak om te zorgen dat dat deel van de donker partijen (schaduw) waar je nog wat detail wilt zien maximaal 2 stops wordt onderbelicht. Mocht je nog niet weten wat een stop is merken we dat wel. Maar bij een portret kijk je welke belichting de kamera zou nemen. Daarna ga je dichter bij en kijk je met bv alleen de hals partij in beeld (neem voor 't gemak aan dat daar schaduw valt) wat de kamera dan zou doen. Dit zou niet meer dan 2 stop moeten verschillen als je daar tenminste nog detail wit hebben.

  Andere tonen kun je gaande 't proces nog aan passen de schaduwen niet !

  Dit noemen wij analogen belichten op de schaduwen ontwikkelen op lichten.
   
 17. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm

  Ik denk dat ik snap wat je bedoelt. Komt het er dan simpelweg op neer om je foto als het ware evenwichtig te houden door te zorgen dat er niet meer dan 2 stops zitten tussen de donkere en lichte partijen van de foto? Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg contrast hebt tussen de donkere lichte partijen? of doe je dit in de donkere kamer?

  Groeten
   
 18. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Bijna goed. Maar als je 't zo formuleert moet 't 5 tot 6 stops zijn. donker partij - midden grijs - bijna wit totaal 6 stop . Totaal zit er tussen echt zwart en echt wit 10 stops bij een normale ontwikkeling. Maar door je ontwikkeling aan te passen kun je hier ook 7 of 12 van maken (extremen).

  Wat ik probeerde te zeggen was dat als je een opname maakt met bv. 125 / f8 de schaduw waar je nog detail in wilt hebben op ongeveer 125 / f4 moet meten.
   
 19. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
   
 20. Captain Spank

  Captain Spank Member

  Messages:
  9
  Joined:
  Jan 7, 2008
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  35mm