Tweedehands flitser Metz of Nikon

Discussion in 'Kleinbeeld camera's en accessoires' started by PieterB, Jan 5, 2005.

 1. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Voor 50€ kan ik ofwel een SB-24 aanschaffen (die zware gebruikersporen heeft en zwaar gebruikt is doch goed werkt) (prijzen bij kamera-express van 150-195) ofwel een Metz40 AF 4 N (in 'degelijke' staat, normaal gebruikt)
  Welke flitser zouden jullie kiezen?

  Groeten Pieter
   
 2. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
  Pieter, Ik zou de Metz kiezen (ik heb zelf ook 2 Metz flitsers).
  Het grote voordeel is dat als je van camera model wisselt, de flitser kunt aanpassen door de SCA module te vervangen - pas dus op dat de SCA module voor Nikon is meegeleverd. Dit is bij Nikon niet mogelijk.
  Flitsers 'verslijten'. De depotcondensator die de lading voor de flash opbouwd verslijt met de jaren/# flashes. Ook de flitsbuis zelf heeft last van sleet (het is nu eenmaal een lamp)...

  hth, M.
   
 3. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Pieter,

  Waarom wil je een flits aanschaffen?
  Aan welke fotograaf/fotografie denk je dan?

  Persoonlijk ken ik heel weinig fotografen die door te flitsen een toegevoegde waarde aan hun beelden geven (uitgezonderd Carl De Keyzer). Dat wil niet zeggen dat er geen andere zijn natuurlijk.

  Je zou bvb ook kunnen beslissen om 'geen/nooit' een flits te gebruiken. (En je apparatuur in die zin te vervolledigen (statief/monopod/zeer lichtsterke lenzen)
  Of 'altijd' dat kan ook, zie juist Carl De Keyzer (werkt met vaste instelling van zijn flits)

  Ik zou zeggen...
  Als je flits aankoopt er voor zorgen dat je ze ook manueel kan instellen en ook weg van je toestel gebruiken.
  Dus voor een Metz gaan?

  Doei
  Fred

  btw1: neem eens inlichtingen hoe Carl De Keyzer zijn flits gebruikt(e). In het boek India en ook E.v.r.o.p.a. zijn alle opnames met flits gebeurd. er bestaat ook een documentaire/video erover.
  btw2: Evropa ligt nu bij de Slegte...
  btw3: je kan de sb28 (nooit gebruikt) eenweekje lenen hier om wat ervaring op te doen
   
 4. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Wel, ik ben eigenlijk niet zo te vinden voor flitsfotografie, dan vooral bij zwart-wit niet. Maar in sommige situaties kan het best handig zijn. Bijvoorbeeld een flits op 1/8 van de kracht - als invulflits.
  Lichtsterke lenzen zijn dan wel interessant, maar ook verschrikkelijk duur. Zelf werk ik wel nog een klein aantal jaartjes met de G-zooms, als je op f11 werkt heb je dan ook goede resultaten. Voor de andere situaties dient de 50mm.....

  Daarom wou ik ook géén nieuwe flits aanschaffen, maar nu ik hoor dat ze zo sterk verslijten, ben ik wel sterk aan het twijfelen.

  Ik ga zeker eens naar de slegte gaan - in Gent :wink:
  Ik herinner me nu zijn site al eens gezien te hebben. Prachtige foto's.
   
 5. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Ik vind een flits, mits goed gedoseerd gebruikt wel een toegevoegde waarde voor een foto. Het geeft de mensen licht in de ogen en is een goede manier om contrast te beperken. De flitser vanaf de camera als hoofdlicht geeft meestal een plat resultaat (en dat is denk ik wat Fred bedoelt), maar in situaties waarin je niet anders kan, kun je die foto wel maken. Als het beeld dan heel sterk is, hoef je het tenminste niet voorbij te laten gaan. Bovendien zie ik wel vaker voorbeelden waarin zo'n flits creatief gebruikt wordt. Ik vind de flitser een waardevol stuk gereedschap.