Tweedehands Hasselblad 202 FA: doen of laten?

Discussion in 'Middenformaat en accessoires' started by Hoffie, Oct 24, 2008.

 1. Hoffie

  Hoffie Member

  Messages:
  34
  Joined:
  Oct 24, 2008
  Shooter:
  Medium Format
  Een tijdlang ben ik niet actief geweest met (analoge) fotografie. Nu kan ik een Hasselblad kopen, een tweedehands 202 FA, maar ik weet niet of het de investering nog waard is. Hoe 'levend' is de analoge fotografie nog?

  't Is altijd wel een droom geweest om een Hasselblad te hebben, maar als je er vervolgens niets mee kunt omdat analoog helemaal uit is....
   
 2. obelix

  obelix Member

  Messages:
  118
  Joined:
  May 26, 2007
  Shooter:
  Multi Format
  Wat bedoel je met helemaal uit?

  De er is nog steeds voldoende keus aan dia en negatief film en het wordt nog steeds verwerkt door de meeste centrales.
  Ik zelf fotografeer liever analoog dan digitaal, weet ikbeter wt ik kan verwachten.
  Mijn films voor middenformaat zijn NPH en NPS. Laatste tijd ook bezich met velvia en 400X dus alles van Fuji.
  Zwart/wit ben ik nog zoekende

  Dus als de prijs niet e gortig is, kijk eens op ebay of marktplaats, dan zou ik het doen.
   
 3. Hoffie

  Hoffie Member

  Messages:
  34
  Joined:
  Oct 24, 2008
  Shooter:
  Medium Format
  Met 'uit' bedoel ik dat er geen materiaal (film om te gebruiken, vaklabs om te ontwikkelen en afdrukken) te krijgen is om met een middenformaatcamera te werken.

  Ik hoop dat analoge fotografie gewoon blijft bestaan als alternatieve vorm van fotografie, terwijl de grote bubs van de fotografie digitaal werkt. Net zoals destijds analoge fotografie schilderen niet heeft vervangen maar aangevuld.

  Maar is dit realistisch om te verwachten? Een werkloze Hasselblad is ook zonde.
   
 4. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
 5. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Als je met deze camera de foto's kunt maken die je wilt en bij je past zou ik er voor gaan. Over film zou ik me geen zorgen maken, er is door de komst van internet een geweldig groot aanbod. En een ding weet je bijna zeker als over 5-6jaar een super-de-luxe digi camera die je nu kunt kopen het aanzien nauwelijks waard is, heeft een 202 Fa nog steeds zijn "glans".
   
 6. Hoffie

  Hoffie Member

  Messages:
  34
  Joined:
  Oct 24, 2008
  Shooter:
  Medium Format
  Als ik een hasselblad wil kopen, is een 202FA dan wel een goede keuze of kan ik beter voor een 501 of 503 kiezen (geen elctronica, meer keuze uit lenzen, etc.)?
   
 7. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Elke lens die op een 503/501 past, gaat ook op een 202. Elektronica is een andere zaak, 't heeft een risico in zich, maar je krijgt er een geweldig precieze sluiter voor terug. En een aantal F lenzen zijn wel heel erg mooi. Daarbij vind ik zelf een ingebouwde lichtmeter toch wel heel handig en als je dat bij de 500 serie wilt ben je aangewezen op een meetprisma. Die laatste maakt in mijn ogen de elegante blad nogal lomp.
   
 8. Ruud

  Ruud Member

  Messages:
  327
  Joined:
  Oct 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
 9. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Hoe levend analoge fotografie is kan je afleiden uit het aantal views op het "darkroom" topic: méér dan 124000...

  hier is het...
  http://www.apug.org/forums/forum43/10966-darkroom-portraits.html
   
 10. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  hasselblad

  Hoffie,
  Ik heb ook de gelegenheid om een hasselblad te kopen. Mijn bezordheid is zeker niet dat de analoge fotografie nog een verder leven heeft, zoals de meeste apugers al hebben aangegeven moet je daar zeker geen zorgen over maken.
  Mijn probleem is dat de verkoper maar geen prijs wilt geven, ik wacht liefts af omdat hij tegen mij zij dat hij alles nog niet eens aan de straatstenen kwijt kan.
  Het gaat hier over een haselblad cm 500 met een 75 en 150mmlens. 4 ruggen waaronder een polaroid rug, een zware metz 75 met zware draagbare batterij. Voor de rest nog verschillende filters, draadontspander... enz.
  En daarbij nog een systeem om achtergrond projectie's te doen bij studiowerk, en nog een paar studiolampen en of flitsers, maar die heb ik nog niet gezien de rest wel.
  Is er iemandt die een gedacht hoeveel ik zelf zou mogen bieden, als hij toch maar geen prijs geefd.
  Ludo:confused:
   
 11. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Gewoon even checken op KEH.com
   
 12. Frank Bunnik

  Frank Bunnik Member

  Messages:
  135
  Joined:
  Aug 18, 2008
  Shooter:
  Large Format
  In tegenstelling tot wat hierboven staat "past" niet elke lens die op de 500 serie past ook op de 202FA. Qua bajonet past het prima maar de 202Fa mist de mogelijkheid om van de centraalsluiter in de lens gebruik te maken. Zolang je CF lenzen hebt zijn ze bruikbaar als je de sluiter in de lens op "F" zet. Oudere C lenzen en de CB serie objectieven zijn echter niet te gebruiken. De camera is met name bedoeld voor gebruik met FE of CFe objectieven.
   
 13. Frank Bunnik

  Frank Bunnik Member

  Messages:
  135
  Joined:
  Aug 18, 2008
  Shooter:
  Large Format
  Ludo, Hasselblad heeft geen 75mm objectief. Het zal een 80mm zijn. De objectieven heb je in verschillende versies: c zonder t* coating (lenzen zijn single coated) gemaakt tot ongeveer 1972 objectieven zijn meestal zilverkleurig, c met t* coating gemaakt t/m 1981 objectieven meestal zwart, CF, CFi en CFe, objectieven altijd zwart. De 80mm is ook als CB leverbaar en als later C model (qua uiterlijk gelijk aan het CF model maar minus de F stand op de sluitertijdenring.

  Een polaroidachterwand is weinig waard. Wat de filmachterwanden betreft, zijn dit M12 of A12 achterwanden (de A12 is herkenbaar aan het slingertje)? Als het A12 achterwanden zijn, dan het laatste type met opbergruimte aan de achterzijde voor de schuif of niet. Een ouder model A12 zonder de opbergruimte is maximaal 90 euro waard mits in heel goede staat. Een M12 is beduidend minder waard.
  Wat de camera betreft: welk soort schachtzoeker zit erop? Het model met het knopje bovenop en de vier los inklapbare wandjes (vierkante inklapbare loep) of het latere model waarbij de wandjes met elkaar zijn verbonden en die je inklapt door de beide zijden in te drukken (ronde inklapbare loep). De oudere zoeker is uiteraard weer beduidend minder waard. Tenslotte het matglas in de camera. Is dat het oudere, donkere matglas of een nieuwer veel helderder acute matte of acute matte D matglas?

  Tenslotte, met welke lettercode begint het serienummer op de camera (dit geldt ook voor de filmachterwanden). Voor Hasselblad geldt de regel VHPICTURES = 1234567890 hetgeen het jaartal van fabricage aanduidt. Dus als het serienummer begint met RV is de camera of de achterwand gemaakt in '81. Uiteraard, hoe ouder hoe minder waard.

  Ik heb zelf heel lang met Hasselblad gefotografeerd. Veel van de 500 serie camerasets die ik op marktplaats zie staan dateren veelal uit de jaren 60 en 70 en zijn voorzien van chromen objectieven. Voor zo'n set zou ik uitgaan van maximaal 100-175 euro voor de 500cm indien voorzien van resp. de oude zoeker en oud matglas of de nieuwe zoeker en helder matglas, 225 -275 euro voor de 3 a12 magazijnen, 125 euro (80mm) en 175 euro (150mm) voor chromen C objectieven mits in goede staat (controleer de sluiters bij met name 1 sec). Zijn het CF objectieven dan ongeveer het dubbele . CFe en CFi zijn nog iets meer waard.
   
 14. gary mulder

  gary mulder Member

  Messages:
  980
  Joined:
  Nov 29, 2006
  Shooter:
  4x5 Format
  Klaarblijkelijk verschild de 202FA met de 201,203,en de 205 dat er geen C stand op zit waardoor er alleen met de spleetsluiter gewerkt kan worden.
  Volgens de gebruiksaanwijzing van de 202FA zou echter wel een aantal CB objectieven bruikbaar moeten zijn

  [​IMG]
  [​IMG]