UV light problem-Bands/stripes in my skies

Discussion in 'Alternative Processes' started by Jersey Vic, Feb 25, 2006.

  1. Jersey Vic

    Jersey Vic Member

    Messages:
    3,924
    Joined:
    Aug 25, 2004
    Location:
    Columbia Cou
    Shooter:
    Holga
    I'm getting dark bands across the open skies in my prints that match the orientation of my lightbulbs when using my home made unit. Should I move my prints further away from the bulbs ? Any other ideas?
    Thanks
    Victor
     
  2. smieglitz

    smieglitz Member

    Messages:
    1,941
    Joined:
    Oct 18, 2002
    Location:
    Climax, Michigan
    Shooter:
    Large Format
    Victor,

    You don't say which process you aree using but I'm curious as to whether you see the banding printed out or if it only becomes apparent in the processing trays. I've had films band when using other than flat-bottomed trays. Perhaps some alt prints could suffer from the same problem.

    If it is a banding caused by the "lightbulbs" (UV fluorescent tubes or ???) , you could also try moving the tubes closer together instead of raising them relative to the printing frame.

    Joe
     
  3. Joe Lipka

    Joe Lipka Member

    Messages:
    809
    Joined:
    Sep 24, 2002
    Location:
    Cary, North
    Shooter:
    4x5 Format
    What type of negative are you using? In camera negative or digital negative from a desktop printer?
     
  4. Jersey Vic

    Jersey Vic Member

    Messages:
    3,924
    Joined:
    Aug 25, 2004
    Location:
    Columbia Cou
    Shooter:
    Holga
    Thanks for the responses Joe S and Joe L (like Supermans father, right?)
    I've been printing cyanotypes using darkroom derived negatives (Bergger 18 ortho & pos/neg process) and the banding becomes apparent in the printing out stage. Moving the prints back 3/4 of an inch has helped alot with no discernable change in exposure and I'll be increasing the distance another inch or so next weekend.
    Thanks Again
    Victor
     
  5. Kerik

    Kerik Member

    Messages:
    1,467
    Joined:
    Nov 24, 2002
    Location:
    California
    Shooter:
    Medium Format
    Vic,

    How far apart are you tubes?
     
  6. sanking

    sanking Member

    Messages:
    4,813
    Joined:
    Mar 26, 2003
    Location:
    Greenville,
    Shooter:
    Large Format
    The problem could be the film. I experienced a problem with banding with Bergger BPF film when printing with UV processes. The bands do not show on the negative, and in fact don't scan, but when I print them with UV processes they are very prominent. This was 12X20 film developed with rotary processing in a drum. I considered the possibility that the method of development was the reason for the banding, but after a lot of thought concluded that the problem had to be in the film.

    Sandy


     
  7. Jersey Vic

    Jersey Vic Member

    Messages:
    3,924
    Joined:
    Aug 25, 2004
    Location:
    Columbia Cou
    Shooter:
    Holga
    Thanks Kerik and Sandy; My unit was made using 4 of these:

    http://www.homedepot.com/prel80/HDU...earchResults.jsp&MID=9876&N=2984+4233&pos=n12

    Not elegant or super efficient but consistent and no problems up until now. All of bulbs are evenly spaced (1 3/4" or 2 1/4": sounds right..it's upstate now and I'm down) and the lights are now about 6 inches from the print. Here's the kicker- looking back at earlier prints of this negative that I made with a far better 'engineered' unit 'the problem' was noticeable-though far less so- because I printed it much lighter and split toned it. Couple this with the fact I noticed this issue with another Bergger BPF 18 negative and I think it comes down to Sandy's explanation-it's the Bergger film (tray processed)