voordelen en nadelen van folding camera

Discussion in 'Grootformaat en accessoires' started by Decuyper Tom, Aug 22, 2008.

 1. Decuyper Tom

  Decuyper Tom Member

  Messages:
  36
  Joined:
  Oct 19, 2002
  Location:
  Kapelle op d
  Shooter:
  Medium Format
  Beste,

  Zoals jullie al uit eerdere thread van mij hebben kunnen lezen ben ik me aan het voorbereiden om in te stappen in de technische camera wereld.

  Nu vroeg ik me af was jullie ervaringen zijn met "folding en non folding" cameras. Natuurlijk is het logischer dat een folding camera iets omslachtiger in gebruik is maar daardoor ook een betere bescherming heeft wanneer die ingeklapt is. Een non folding camera is dan weer goedkoper...

  Graag jullie meening en of ervaring.

  Bedankt;

  Tom
   
 2. Marco B

  Marco B Member

  Messages:
  2,981
  Joined:
  Jan 13, 2005
  Location:
  The Netherla
  Shooter:
  Multi Format
  Ik denk dat alles dat je moet weten over deze twee typen camera's op de "Ebony" website staat, maar ik vermoed zo dat je vraag daar wellicht zelfs vandaan komt, omdat Ebony de enige schijnt te zijn die "non-folding" viewcamera's maakt (ik ga er althans vanuit dat je niet op zoek bent naar een over het algemeen veel zwaardere mono-rail):

  http://www.ebonycamera.com/articles/fold.exp.html

  Persoonlijk denk ik dat de door Ebony genoemde voordelen van non-folding een "non-issue" :wink: zijn... De extra "rise" van een non-folding design kun je bij een folding design realiseren door een "drop bed" of "rise bed" movement. Ook is het maar de vraag of de beeldcirkel van je lens groot genoeg is om van die extra "rise" gebruik te maken...

  En die extra groothoek mogelijkheden? Wel, met mijn Tachihara gebruik ik een toch zeer behoorlijk groothoek 75mm zelfs zonder een verdiepte lensplaat... Als je niet een hele specifieke "groothoek" fotograaf bent, denk ik dat je geen non-folding nodig hebt.

  Het mogelijke gemis van goede tilt mogelijkheden in non-folding lijkt mij een goed argument tegen dit type.
   
 3. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Marco heeft het wat verstellingen betreft uitstekend verwoord. Ik denk dat beide camera's tot op zekere hoogte zullen voldoen. Wellicht is de non-folding iets meer rigide, maar als je de folding loopbodem stevig aandraait is er geen probleem. Ik ben echter blij dat ik een mooi en plat afgesloten pakketje in mijn tas heb, zonder al te veel uitstekend delen.
  IDD
   
 4. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik heb een sinar en een wista houten loopbodem. Ik ben van beiden de beperkingen in beeldverstelling nog niet tegen gekomen. De sinar is perfect voor architectuur, studio, tabletop en extreme macro. De loopbodem is perfect voor landschap, op locatie en in de rugzak.
   
 5. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  Ik gebruik een cambo master in de studio en een shen hao loopbodem in het veld.
  Ik zou de cambo niet mee willen zeulen in het veld...

  Als je ermee wil gaan wandelen, zou ik een folding model prefereren.