Wat is er aan de hand op fotoapparatuur.nl?

Discussion in 'Off-topic discussies' started by PieterB, Nov 11, 2004.

 1. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Fred,

  Normaal ga ik zelden naar fotoapparatuur.nl (enkel voor als ik ooit een leuke mf-camera zou tegenkomen) maar nu lees ik allerlei discussies ivm apug?
  Ook jij, gilbert (argentic) wordt ervan beschuldigd te spammen + op nl.foto.
  Wat is er aan de hand eigenlijk? Ik moet zeggen dat ik me hier heel vertrouwd voel (ik kan vooral veel bijleren van jullie) en vind het jammer dat er elders nonsens wordt verkondigd dat alles hier 'stijf' verloopt etcetera.

  Ik zou zeggen: niet teveel reclame proberen maken. Sommige forum's barsten van mensen die kinderachtig reageren (zijn :wink: ) Van nl.foto ben ik ook afgestapt, maar de mensen die echt van de doka houden op fotoapparatuur.be/nl komen misschien wel automatisch naar hier (...op lange termijn).
   
 2. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Pieter,

  Niet erg.
  Gilbert poste het apug.nl adres en werd direct de mond gesnoerd. En tread gesloten.
  Vond ik tamelijk gortig.
  Het waait wel voorbij... :smile:.

  Nu zaak is op dit forum zo kwalitatief (en intensief) mogelijk bezig te zijn.

  mvrgr
  Fred
   
 3. Merlin

  Merlin Member

  Messages:
  1,007
  Joined:
  Aug 26, 2004
  Location:
  +52° 15' 43.
  Shooter:
  4x5 Format
  Hou jezelf een spiegel voor.

  Ik begrijp wel een beetje waar ze tegen ageren. Een belangrijk punt is verwoord in de volgende kritiek:
  "Het forum staat voor een belangrijk deel vol met beklag over hoe jammer het wel niet is dat de rest van de wereld niets begrijpt van de superioriteit van analoge fotografie."
  (peterh, http://forum.fotoapparatuur.net/viewtopic.php?t=4496)

  Er is een bepaalde vorm van vooringenomenheid. In dit forum is bijvoorbeeld geageerd tegen de digitale vooringenomenheid van nl.foto, dus wat let men om over APUG dezelfde kritiek te hebben. In het kader van de vrijheid van meningsuiting mag men de cultuur van APUG verketteren. En ook op een ander forum discussies over de concurrent APUG afsluiten als men dat wil.

  Het is voor ieder van ons de vraag wat we met kritiek doen. Ik zelf denk dat APUG naast een waardevolle bron voor kennis ook een leerschool is en een vraagbaak. Heel nuttig. Maar we moeten inderdaad niet met het vingertje omhoog en ons beklag doen over de digibielen die als kip zonder kop achter een trend aanlopen. Laat iedereen genieten van wat hij/zij doet, zonder elkaar te gaan veroordelen. Laten we onszelf als ouderwetse analoog serieus gaan nemen, we hoeven ons niet af te zetten tegen alle digitale geweld. Dat winnen we toch niet.

  Ik wil een vergelijking maken van de trotste analoge afdrukker met iemand die trots is op het feit dat hij met een ganzeveer een brief schrijft. Hij vertelt dat aan jou, terwijl je in dezelfde tijd wel 100 e-mails verstuurd. Ga je hem uitlachen of denk je dat hij niet goed snik is?
   
  Last edited by a moderator: Nov 11, 2004
 4. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Het is onverstandig en niet gepast op een dergelijke manier te gaan verwijzen naar het APUG forum. FAP heeft een andere insteek en wordt betaald door mensen met andere belangen. Het heeft ook een ander sfeertje, zonder verder in te gaan of je dat prettig vindt of niet en is veel breder opgezet.
  Uit het verleden is gebleken dat als de moderatoren wat laat gaan ingrijpen er al mogelijk grote problemen kunnen ontstaan. Met die ervaring is men wat strikt met het sluiten van draadjes.

  Neem rustig deel aan de topics die je interesseren, b.v. ontwikkelen en afdrukken, doka enz. , maar het heeft geen zin diversen forums tegen elkaar verder te laten polariseren.

  Wat mij betreft verder geen enkele probleem.

  Groetjes,

  Robert
   
 5. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Wat mij betreft ook niet hoor, ik was enkel nogal geschrokken van de wederzijdse reacties terwijk ik dacht dat we als 'analogen' beter met elkaar zouden werken ipv tegen elkaar....

  Hoop dat ik er niets verkeerd mee zeg maar (mss op het eerste gezicht) steek ik hier meer op als ik de onderwerpen afschuim dan op FAP....

  (ik hoop dat jullie het ook niet erg vinden dat ik deze topic gestart heb)

  Groeten Pieter
   
 6. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format
  Twee jaar geleden toen ik voor de eerste keer iets schreef op FAP was de wereld daar te klein. Ik heb toen een bericht gestuurd naar de moderatoren en de eigenaar van het forum. Uiteindelijk was het een en ander toch zo opgelost. Diegene die toen het hardste ageerde was uiteindelijk toch snel vertrokken.

  Veel tips en tricks staan ook op het Phototec forum. Phototec is de Duitse verdeler van Amaloco Photochemicals uit Nederland. Ik schrijf daar ook wel regelmatig iets, maar ja wel in het Duits. Ik heb daar van 4 jaar geleden nog een leuke Slowaakse fotovriend in de Mala Fatra aan overgehouden. Ook daar met de familie op vakantie geweest, heel erg leuk en gastvrij. Bruine Beren gefotografeerd, prachtige natuur en zeer vriendelijke mensen.

  We hebben vrij veel contacten in CZ en SK, ook natuurlijk i.v.m. onze import van de Foma films en fotopapieren.

  Het is jammer dat er niet wat vaker uitwisseling is met de diversen fabrikanten. Dit gebeurt wel eens op het Phototec forum met Schneege van Ilford Duitsland en Holz van Agfa, Wolfgang Moersch en namens Amaloco geef ik, of Peter Löffler (van Phototec) daar ook wel eens specifieke Amaloco productinformatie. Best wel grappig en leerzaam.

  Nou, ik zal nu wel in de ban gaan i.v.m. het verwijzen naar andere bronnen. Misschien dat Thomas Wollstein die vaak publicatie's in het Schwarz/Weiss Magazin schrijft ook wel eens iets wil toevoegen aan APUG.nl . Hij is ook wel in staat iets in het Nederlands te schrijven.
  www.schwarzweiss-magazin.de

  Oei, nu is het natuurlijk helemaal mis. En vergeet ook www.photocrack.com niet.

  Groetjes,

  Fotohuis RoVo

  Robert

  www.FotohuisRoVo.nl
   
 7. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Wel dat is het nou.... :smile:
  Enerzijds...
  Hoe méér informatie hoe beter.

  Anderzijds...
  Er is een overaanbod aan forums en kwalitatieve info en helaas ook pseudo-info op de www.
  Uiteindelijk hou je deze over die het meest past bij je behoeftes.
  En niemand is ongevoelig voor kwalitatieve info en service.

  mvrgr
  Fred
   
 8. peterh

  peterh Member

  Messages:
  32
  Joined:
  Sep 8, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Het is één ding om met een beperkt clubje van gelijkgezinden samen te kruipen in een doka om de voordelen van de natte fotografie boven digitaal te bespreken, en het is een ander ding om die discussie te voeren in een gemeenschap waar je ook de meest enthousiaste (en over het algemeen redelijk ter zake kundige) voorvechters van The Dark Side aantreft :wink:

  Op FAP (zoals we fotoapparatuur.nl noemen) is niet zo gek veel meer aan de hand dan er normaal "aan de hand" is. De sfeer is geanimeerd en divers, en je vindt er een aanzienlijk groter diversiteit aan technische interessen dan hier.
  En de FAPPERS zijn er niet vies van om mekaar zo af en toe eens flink in de haren te vliegen. Daarbij weten de meesten wel dat het op FAP op prijs wordt gesteld als je zegt wat je denkt, niet op de man speelt, en je kritiek of je reclame niet verpakt in geveinsde zoetgevooisdheid. Oftewel, als iemand steken onder water gaat zitten uitdelen over autoritair of betuttelend gedrag, dan vindt men dat niet direct erg, maar men vindt het ook niet erg om er wat van te zeggen. Als 'ie het blijft doen wordt het wat anders - als het elkaar in de haren vliegen een doel op zich lijkt te gaan worden, wordt er over het algemeen wel ingegrepen.

  In het verleden is het weleens gebeurd dat mensen zich zo onmogelijk maakten dat er geen andere keuze was dan ze te toegang tot het forum te ontzeggen, en dat is dan ook gebeurd. Maar ondanks het feit dat ik het met enige regelmaat met de Powers That Be oneens ben, en dat één der moderatoren zeker een maand lang erg veel trek had in mijn bloed, ben ik er nog niet afgedonderd.

  Wat betreft het standpunt ten opzichte van het propageren van andere forums en advertentie-sites heeft Karl wel maatje achtenveertig, denk ik. Dat Gilbert's draad werd gesloten, had denk ik meer te maken met wat er in andere draadjes plaatsvond (voornamelijk van Fred), en niet zozeer met het feit dat je op FAP geen APUG mag roepen... anders had Hillie de draad denk ik wel in z'n geheel verwijderd. Het sluiten van de draad zorgt er wel voor dat de informatie er blijft staan, en dat er niet ook in die draad nog eens een controverse ontstaat.

  Fred zegt hier:
  Dat lijkt me geen automatisme.
  Toen ik door Ivo op dit forum gewezen werd, dacht ik, als bezitter van handenvol analoog spul en geen digitaal meer, en als rechtgeaard zwart/wit-liefhebber: "hee, wat leuk, een analoog forum, dat is wat voor mij!"

  Het heeft mij ook verbaasd dat dat toch anders uitpakte dan ik dacht... ik vond uiteindelijk de diversiteit op FAP leuker dan (sorry, maar zo ervaar ik het) de soms wat akelige, sectarische gelijkgestemdheid hier - de zin "ik dacht dat we als 'analogen' beter met elkaar zouden werken ipv tegen elkaar...." geeft toch blijk van de opvatting alsof er zou zijn van een conflict, en dat is het nou juist niet.

  En het aardige is: als het over mooie foto's gaat, maakt het, ook op FAP, allemaal geen donder meer uit. En het is best leuk als je daar een (analoog) fotootje plaatst en één van de grootste voorvechters van digitaal, met een hoeveelheid digitale ruggen voor zijn Rollei's waarmee hij foto's maakt waar je de rillingen van over de rug lopen zo mooi, heel eerlijk zegt "wat een mooie contrastoverbrugging van het mooie licht. Zou dat digitaal ook gaan???? Nu heb ik zelfs twijfels."

  peter
   
 9. Fotohuis

  Fotohuis Restricted Access

  Messages:
  1,336
  Joined:
  Sep 6, 2004
  Location:
  Netherlands
  Shooter:
  Medium Format

  Het is overduidelijk dat het ook digitaal kan, de vraag is tegen welke prijs.
  Verder zie ik de klassieke fotografie steeds meer de kant van fine-art heengaan.

  Er zijn gewoon een heleboel liefhebbers die naast hun werk graag iets creatiefs produceren zonder weer gebruik te moeten maken van een P.C. waar ze de hele dag al mee te maken hebben.
  Verder is het basis materiaal waarmee je werkt (film,chemie) in de analoge fotografie relatief erg goedkoop.

  Groetjes,

  Robert

  www.FotohuisRoVo.nl
   
 10. peterh

  peterh Member

  Messages:
  32
  Joined:
  Sep 8, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Robert, je staat weer es te preken voor het koor :wink:
  't Is wel een goed antwoord hoor, maar op een andere vraag.
   
 11. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Beste Peter,

  ter info... de draad van Gilbert was reeds gesloten voor ik een nieuwe (en juist daarom) opstartte.

  Meer woorden moeten we daar niet aan verprutsen.
  Ieder forum heeft zijn bestaanrecht.
  Zolang er gebruikers zijn: en die ontbreken niet op de FAP.

  Hier heb je de keuze uit een heel uitgebreide info Engelstalige en Nederlandstalige analoge onderwerpen en dat is leuk.

  mvrgr
  Fred
   
 12. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  "Open Brief"

  Allen,

  FAP is een algemeen forum, veelal is apparatuur het gespreksonderwerp, trekt vogels aan van divers pluimage aan en is daardoor "levendiger" dan APUG(-nl). NL.foto is mogelijk in dat opzicht en FAP-Plus-Plus.

  Zover ik kan nagaan is het publiek voor APUG wat specifieker, ze zitten meer in elkaars straatje, delen naast fotografie ook dezelfde passie voor analoog, zijn iets meer op het proces en eindprodukt gericht, zijn iets minder met de 'hardwaretools' bezig. Geen wonder dat het hier rustiger is en dat er behoorlijk aan 'doodknuffelen' gedaan wordt door de bezoekers, wat zou je ook anders verwachten bij gelijkgestemden. (Denk effe b.v. eens aan een Linux-install-fest...daar knuffelen ze zich ook dood)

  Geen van beide is beter tenopzichte van de andere, het is maar wat je zoekt, wat je belangrijk vindt en waar je het vind.

  Kruistochten houden op andere fora, nieuwsgroepen e.d. om de superioriteit van het andere forum, haar bezoekers, proces, produkt en doelstelling te promoten acht ik een kinderachtige en zinlose daad. Het wekt doorgaans alleen ergernis, leidt tot een verharding van de standpunten en drijft de groepen alleen maar verder uit elkaar: Ik hoop nog steeds (en bedenk dat dames en heren fotografen): er is meer dat ons verbind dan ons verdeeld!!!!!

  Dat wil niet zeggen dat er niet gediscussieerd mag worden, everything still goes. Maar bedenk dat jouw waarheid niet altijd andersman waarheid hoeft te zijn.

  Huib
   
 13. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  IMHO één van de belangrijkste zaken voor multireligieuze dialoog.
  (zouden ze beter eens wat meer doen ipv zoveel problemen te maken over kleinigheden)
  Zo denk ik ook: FAP en APUG: het heeft allebei zijn voordelen en kan elkaar aanvullen, ook al spreekt het (soms) een verschillend publiek aan....
   
 14. Sponsored Ad
 15. jelke

  jelke Member

  Messages:
  192
  Joined:
  Nov 29, 2002
  elke verwijzing c.q. bericht over een ander forum in dit geval www.fotoapparatuur is een te veel (dit bericht dus ook) en heeft op zich niets met fotografie te maken (worden onze foto's er beter door........??), ik hou het maar hierbij (moet noch wat foto's afdrukken)
   
 16. paulmat

  paulmat Member

  Messages:
  247
  Joined:
  Jun 3, 2004
  Location:
  Dieulefit, F
  Shooter:
  Plastic Cameras
  Peter, ik deel je mening in deze. Over digitaal/analoog heb ik alleen maar een soort innerlijk conflict. Het vormen van kampen in loopgraven en het Bestrijden der Tegenstander vind ik werkelijk zonde van mijn tijd. De strijd voer je uiteindelijk tegen Madame Fotografie -- en tegen haar alleen. Nou, is dit niet mooi gezegd? :smile:

  Mooi gezegd. Ik denk dat de les simpelweg is, dat "we van elkaar kunnen leren". Dat digitalen zich kunnen vergapen aan een analoge print en andersom, dat analogen soms moeten toegeven dat er via de digitale weg - cq. Photoshop - toch ook erg fraaie resultaten geboekt kunnen worden. Het is niet anders & beide heb z'n voor- en z'n nadelen, als het ware. Maar kampen -- nee, dank u.

  Groet, Paul.
   
 17. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Sjonge jonge. Ik sta toch wel een beetje te kijken van deze discussies, zowel op FAP als op APUG. Alles wat ik gedaan heb ik het adres van APUG-NL bekend maken. Blijkbaar wordt dat meteen als concurrentie ervaren. Volgens mij is APUG van niemand een concurrent. Maar blijkbaar mag je op FAP niet wijzen op andere plekken waar liefhebbers van film eveneens ervaringen met elkaar uitwisselen. Ik had op FAP toch een wat andere mentaliteit verwacht. Het feit dat Hillie mijn eigen bericht heeft laten staan bewijst voor mij niet veel.

  Ik ben blij dat er ook elders dan op APUG gesproken wordt over analoog. Ik lees regelmatig de analoge discussies op FAP, geef er soms advies, en koop er spullen. En ik hoop dat er hier in APUG zoveel mogelijk links "geplugged" worden over analoog. Hoe meer uitwisseling hoe meer vreugd.

  Intussen ben ik blij dat er hier iets beschaafder met elkaar omgesprongen wordt dan op FAP of nl.foto. Maar blijkbaar ben je aan het doodknuffelen wanneer je elkaar niet schoffeert. In nederland is "vrije meningsuiting" blijkbaar synoniem geworden met "elkaar beledigen". Ik zal wel een ouwe zak zijn als ik vrije meningsuiting zie als "respect hebben voor andermans afwijkende opvattingen". Maar misschien moet ik emigreren naar België waar mensen het woord "fatsoen" nog niet beschouwen als ouwbollig.
   
  Last edited by a moderator: Nov 12, 2004
 18. peterh

  peterh Member

  Messages:
  32
  Joined:
  Sep 8, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik merkte al op dat FAP wat dat betreft soms lange tenen heeft, dus dat ben ik met je eens.

  Maar wat het in elk geval bewijst is dat ze de link niet verwijderd hebben.

  Ik zal de laatste zijn om te beweren dat je een ouwe zak bent, want ik ben er ook eentje. :wink:
  Maar er zit een enorme toonschaal tussen het "cocoonen" hier, en "elkaar schofferen". Ik weet niet hoe het op nl.foto zit, maar op FAP wordt iemand die "op de man speelt", of alleen en uitsluitend op het veroorzaken van controverse is, doorgaans op adequate wijze van repliek gediend - en niet alleen door de moderators, maar ook door een grote groep gewone gebruikers. Het hartgrondig met elkaar oneens zijn mag, zolang er maar niet op de man gespeeld wordt.

  Of dat in België anders is weet ik overigens nog zo net niet... als ik zo eens zie op welke wijze de AEL en het Vlaams Belang hun standpunten uitwisselen heb ik daar nog weleens mijn twijfels over :wink:
  En ik lig op FAP ook nog weleens met twee of drie Vlamingen overhoop die naar mijn smaak nog weleens uit de bocht willen vliegen als het gaat om de manier waarop ze dingen menen te moeten kunnen zeggen.

  Op die toonschaal opereert FAP op een andere plaats dan APUG, en gek genoeg voel ik mij, als fanatiek beoefenaar van de natte fotografie, maar ook als propagant van de stelling dat bij vrijheid van meningsuiting ook verantwoordelijkheid voor meningsuiting hoort, me bij FAP beter op mijn plaats.
  Let wel: ik zeg niet dat FAP beter is... ik merk alleen op dat ik me bij FAP beter thuisvoel.

  peter
   
 19. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Apug-nl is niet in het leven geroepen om te "cocoonen", maar omdat er op nl.foto geen zinnige discussie meer te voeren was over natte fotografie. Enkele jaren geleden was belangeloos advies, en van mening verschillen zonder op de man te spelen, ook de regel in nederlandse nieuwsgroepen en forums. Binnen minder dan een jaar is dat volledig veranderd. "Op de man spelen" is blijkbaar de stijl geworden. En digitaal werd de norm. Je werd als natte fotograaf weggehoond. Op elke doodnormale analoge vraag kreeg je in het beste geval een digitaal antwoord. En in het slechtste geval werd je uitgescholden. Niet met argumenten, maar met flauwe of kwetsende opmerkingen. Je kreeg in elk geval geen normale antwoorden meer op normale vragen. Dus heb ik apug-nl in het leven geroepen.

  "Cocoonen" is geen doelstelling van apug-nl. De engelstalige apug forums tellen meer dan 3000 deelnemers. En daar worden hevige discussies uitgevochten. (Wel met het minimum aan respect wat wij in Nederland blijkbaar verleerd zijn.) Intussen is het aantal nederlandstalige apug deelnemers beperkt. Dus je krijgt gemakkelijker dat mensen het met elkaar eens zijn. Maar niemand verbiedt jou om andere meningen te ventileren. Zolang je maar discussieert met argumenten.
   
 20. Huib

  Huib Member

  Messages:
  319
  Joined:
  Sep 26, 2002
  Location:
  NL-Limburg
  Shooter:
  Plastic Cameras
  De geschiedenis herhaald zich...

  Allen,

  Ik kan mij de begindagen van FAP forum nog levendig herinneren, weinig deelnemers, rustig, beschaafd, belangeloos antwoord geven....

  huib


   
 21. peterh

  peterh Member

  Messages:
  32
  Joined:
  Sep 8, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Poeh... praten we over hetzelfde FAP? Met de oprichtingsperikelen van de HFC, Daguerre, zijn alter ego Daquerre, RAF, en al die andere voetzoekers? :wink:
  Ik denk dat FAP dezer dagen beschaafder is dan toen. Grinnik.

  Niet rustiger, integendeel, duidelijk levendiger, maar wel beschaafder. Zal denk ik voor een deel met de moderatie te maken hebben, maar ook met het zelfreinigend vermogen van elk forum met een zeer actieve kern.

  Maar even serieus en back on topic - ik denk niet dat dit forum hetzelfde risico loopt. FAP sluit digitale fotografie niet uit, en oefent daardoor een grotere aantrekkingskracht uit op mensen die zich niet traditioneel al met fotografie bezig houden, maar er door de hedendaagse digitale hype ingezogen zijn - net als nl.foto overigens.
  Als er van de vijftig eentje serieus gegrepen wordt door de fotografie, en zich er daadwerkelijk in verdiept, vind ik dat trouwens winst, maar dat terzijde.

  APUG heeft die zuiging niet, en kan zich daardoor eenvoudiger teweer stellen tegen de verloedering die elke hype vergezelt, en die nl.foto al onherstelbaar beschadigd heeft.

  peter
   
 22. argentic

  argentic Subscriber

  Messages:
  1,722
  Joined:
  Sep 7, 2002
  Location:
  Echandelys,
  Shooter:
  4x5 Format
  Mijn ervaring (slechts een jaar of tien) met ongemodereerde forums is dat ze heel snel onherstelbaar verloederen zodra zich er enkele etters structureel mee gaan bemoeien. Want de doorsnee burger hapt als hij geprovoceerd wordt. En dan is de vicieuze cirkel begonnen. Binnen no-time zie je dan de echt behulpzame fotografen afhaken, nadat ze enkele keren voor rotte vis zijn uitgemaakt. Ik heb het met meerdere internationale nieuwsgroepen zien gebeuren.
   
 23. peterh

  peterh Member

  Messages:
  32
  Joined:
  Sep 8, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Over off-topic gesproken :wink:

  Ik ken eigenlijk maar één lijst die ongemodereerd goed loopt - en dat heeft denk ik alles te maken met het feit dat het onderwerp van de lijst (camera's uit het smeedijzertijdperk van een merk waar door yuppen meestal smalend om gelachen wordt) maar erg weinig mensen onder de 85 aantrekt :wink:

  Voor de rest is het precies wat je zegt - zodra een lijst gevonden is door de notoire plaaggeesten, is het binnen afzienbare tijd einde groep, tenzij er actief gemodereerd wordt.

  peter
   
 24. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  tot voor een jaar zat ik veel op FAP, maar dankzij het gezever over computers en daar er een 'air' hangt van personen die menen god te zijn heb ik het helemaal links laten liggen.

  Maar dat ligt meer in het feit dat ik anders denk dan de massa, en dat mag niet. Als je nu nog met alternatieve processen en film werkt, dan moet je wel gestoord zijn..
   
 25. Breunes

  Breunes Member

  Messages:
  424
  Joined:
  Jun 4, 2004
  Location:
  Midden Neder
  Shooter:
  Medium Format
  Plus het feit dat die personen zelf nauwelijks of niet een foto produceren, of ze in ieder geval niet aan anderen willen/durven laten zien:smile:

  Ben
   
 26. hka

  hka Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ik voel me gelukkig prettig gestoord...