Wat zijn jullie inspiraties ???

Discussion in 'Ethiek en filosofie' started by n_mercenier, Jan 9, 2006.

 1. n_mercenier

  n_mercenier Member

  Messages:
  53
  Joined:
  Aug 10, 2005
  Location:
  Antwerpen
  Shooter:
  35mm
  Ik vroeg me af uit welke dingen jullie inspiratie haalden voor jullie fotografie. Natuurlijk kunnen we denken aan favoriete fotografen, maar dit ligt te veel voor de hand. Wat zijn de indrukken, uit het leven, of uit de andere kunsten, die jullie foto's beïnvloeden of 'bevruchten'.

  Ikzelf denk bvb aan de schilderijen van Edward Hopper, de muziek van Ry Coorder in de film Paris-Texas of de 3de symfonie van H. Gorecki. Maar ook de kortverhalen van Raymond Carver, enz...

  En jullie?

  Groeten,
  Nicolas
   
 2. clogz

  clogz Subscriber

  Messages:
  2,842
  Joined:
  Dec 28, 2002
  Location:
  Rotterdam, T
  Shooter:
  Multi Format
  Louter het licht dat mooi valt.

  Groeten
  Hans
   
 3. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  WAAR HALEN JULLIE JE INSPIRATIE VANDAAN

  Ik haal mijn inspiratie uit het licht in de wereld om mij heen. Triviaal zul je denken, omdat de schilders en fotografen dat al zo lang deden. Toch is dit niet zo triviaal, omdat deze inspiratie na ca 1950 à 1960 met de opkomst van de pop-art in het vergeetboek is geraakt. De pop-art heeft het niet zo goed gedaan en de belangstelling voor het licht is sinds 1990 weer terug. In de fotografie zijn daarop ( in de VS) filmontwikkelaars samengesteld, die het licht met de moderne fotografische middelen goed weergeven. Ikzelf heb daar de laatste jaren ook een steentje aan bijgedragen. Maar omdat dit onderwerp ( binnen een andere thread) al eerder aan de orde is geweest en we de resultaten binnenkort zullen bekijken, ga ik daar nu niet nader op in. Ik zal hier op de toepassing ingaan.
  De schilders gingen de laatste eeuwen naar gebieden met 'inspirerend licht'. Ik ben de afgelopen jaren hun weg gevolgd en heb mij door het licht op deze plaatsen laten inspireren. In juni 2004 ben ik naar Sorrento (It) geweest. Beroemd om zijn subtiele licht. In de tweede helft van deze reis, ben ik, net als de schilders vroeger, naar de Apenijnen (Umbria) geweest. Magistrale wolkenluchten!
  In de herfst van 2004 ben ik naar de Provence, tussen Arles en Aix-P. , geweest, het land van van Gogh en Cezanne, beiden 'painters of light'. Hier wordt het licht bepaald door de diffuserende werking van het stof van de mistral.
  In het voorjaar van 2005 (mei) ben ik naar Corwall en Oxfordshire (UK) geweest. Speciaal Cornwall is beroemd om zijn licht en ook het land van 'painters of light'.
  Onlangs, in september/oktober ben ik naar het Lago Maggiore (It) geweest. Ook geweldig licht, doch niet bij uitstek het gebied waar schilders vroeger heengingen. Maar nu, met de luchtverontreiniging vanuit de Milaan streek krijg je daar bijzonder licht.
  De oude meesters en het Hollands licht zijn synoniem. Het huidige licht in Nederland is niet zo als vroeger ( luchtverontreiniging); maar wel bijzonder voor de fotografie.
  En dan zeg ik: is er iets interessanter dan het licht om je door te laten inspireren?

  Jed
   
 4. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Mijn bijnaam bij de collega's is "Mooi Licht"... :smile:
  Omdat ik voortdurend, terwijl we op pad zijn met zijn allen, hen toon, "Kijk eens daar, wat een mooi licht"... Of "Amai, mooi licht"...
  :smile:
   
 5. Willie Jan

  Willie Jan Member

  Messages:
  1,931
  Joined:
  Jun 11, 2004
  Location:
  Best/The Net
  Shooter:
  4x5 Format
  ik wandel veel in bepaalde natuurgebieden hier (o.a. kampina) met mn 4x5 en let dan vooral op kleur,compositie van bomen in het landschap en beekjes door het landschap.

  neem ik de pentax 645 mee, dan zet ik mijn dichtbij/macro ogen aan en probeer kleine details waar te nemen.

  neem ik de kleinbeeld mee, dan probeer ik de bewoners te kieken. Echter meestal als ik de kleinbeeld bij heb, dan zie ik niets en neem ik de 4x5 mee dan staan de reeen voor mn neus.... Ze ruiken het! Ik zweer het je!
   
 6. argus

  argus Member

  Messages:
  2,146
  Joined:
  Dec 14, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Koop een grotere rugak :D

  Ik laat me inspireren door wat ik op het moment zelf tegenkom: een situatie, mooi licht (merci, Fred :wink: ), compositie...
  Voorts haal ik weinig fotografische inspiratie uit andere muzen. Zo is muziek bij mij, als ex-prof, een heel apart hoofdstuk.

  Afhankelijk van wat ik op dat ogenblik bij me heb, beslis ik dan of ik het beeld vastleg. In die optiek heb ik ook altijd een KB of één van mijn AGFA speeltjes bij me wanneer ik met de grootformaat onderweg ben. Zo hoef ik niets te missen maar ik laat me er liever niet door afleiden.

  Ben ik enkel met de KB onderweg en zie ik een mooi beeld voor grootformaat, dan kan ik altijd terugkeren naar de plek, misschien zelfs met mooier/beter licht.

  G
   
 7. PieterB

  PieterB Member

  Messages:
  809
  Joined:
  Aug 19, 2004
  Location:
  near Aalter,
  Shooter:
  35mm
  Ja amai, dat is wel waar Fred :tongue:
  Maar meestal - zoniet altijd - heb je ook gelijk :wink:
   
 8. n_mercenier

  n_mercenier Member

  Messages:
  53
  Joined:
  Aug 10, 2005
  Location:
  Antwerpen
  Shooter:
  35mm
  Jullie antwoorden verwonderen mij een beetje. Mag ik daaruit verstaan dat jullie allen als een 'tabula rasa' er op uit trekken, om enkel beschreven te worden door het mooie licht?

  Ik kan het niet helpen (ik ben psycholoog) maar ik wil graag begrijpen wat maakt dat we sommige foto's wel, en sommige foto's nie t trekken. Ikzelf merk dat ik aangetrokken wordt door verstilde momenten. Hebben jullie onderwerpen die jullie meer dan andere aantrekken, onafhankelijk van het licht?

  Nicolas
   
 9. fred44

  fred44 Member

  Messages:
  13
  Joined:
  Nov 21, 2004
  Shooter:
  Multi Format
  Ja, het onderwerp "de mens". Het meest voel ik me aangetrokken tot portretten of opnames waar de mens centraal in staat. Toen dit onderwerp mij voor het eerst begon te boeien was dat om wat ik zag, of meende te zien, in de afgebeelde persoon. Later kwam daarbij het zien van de toegepaste techniek (licht is daar o.a. een onderdeel van) en de manier waarop het model of eigenschappen daarvan door de fotograaf benadrukt werden. Nog later meende ik ook de visie van de fotograaf te kunnen herkennen en werd ik geboeid door de zichtbare (vermeende?) wisselwerking tussen model en fotograaf. Je zou wel kunnen zeggen dat voor mij geldt dat ik ervaar in de communicatie tussen model en fotograaf te zitten, mits de foto "het" heeft en aanspreekt. Veel van het genoemde "het" blijkt doorgaans in de ogen van het model m/v te zitten.
  In dit kader vind ik het werk van Francesca Woodman heel bijzonder en van grote kwaliteit. Zij begon te fotograferen op haar dertiende jaar en wel voornamelijk zichzelf. Op haar 23e jaar is ze beroemd en gaat ze (onverwacht voor haar omgeving) over tot zelfdoding door uit haar appartement te springen. Als psycholoog zal je het volgende mogelijk frappant vinden: Als je haar verzamelde werk bekijkt dan zie je dat ze door de tijd heen steeds minder prominent in beeld is en tenslotte totaal uit beeld verdwijnt.

  Fred44
   
 10. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  In een (zwart-wit) beeld wordt meestal gekeken naar de lichtere partijen...
  Waar treedt je het beeld in, waar wordt je aandacht blijvend naar toe gezogen, waar ga je het beeld uit... Het is bijna een "S" werking. Die intrede, blijvende aandacht, en weggaan uit het beeld heeft met de lichte partijen te maken in het beeld.
  Daar kan jij, als psycholoog, toch de beste uitleg voor verschaffen niet??

  Fred
   
 11. fred

  fred Member

  Messages:
  1,471
  Joined:
  Sep 8, 2002
  Location:
  Belgium
  Shooter:
  Multi Format
  Neen Jed, fotografie is licht, het vangen van het licht, het weergeven van het licht [in een donker kot... :smile:]

  Fred
   
 12. jelke

  jelke Member

  Messages:
  192
  Joined:
  Nov 29, 2002
   
 13. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Je wil dus begrijpen wat maakt dat sommige foto's wel en andere niet aantrekken. Deze vraag is niet specifiek voor fotografie; deze geldt voor de schilderkunst net zo. Bovendien veronderstel ik dat je de vraag vanuit de psychologische hoek wil benaderen. Dan kun je goed terecht bij E.H. Gombrich, Art & Illusion. A study in the psychology of pictorial representation.
  Weet je wat de titel van het eerste hoofdstuk is? 'From light into paint'. In het licht ligt het fundament naar het begrijpen. Een begrijpen, waarin fysica en psychologie hand in hand gaan. In het boek van Gombrich vind je een citaat van Constable: ? Painting is a science', and should be pursued as an inquiry into the laws of nature. Why then, may not landscape painting be considered as a branch of natural philosophy ( physics), of which pictures are but the experiments. Hiermee hoop ik an te geven in welke hoek je moet ( kunt) zitten voor de beantwoording van de vraag.

  Jed
   
 14. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Naar mijn idee is fotografie niet licht maar de representatie van licht; een representatie die het gevoel van de fotograaf vertolkt. Het licht is het medium dat door de fotograaf gebruikt wordt om zijn gevoel weer te geven. Licht en gevoel en 'waarheid' zijn vrijwel synoniem. Ook in het taalgebruik lopen deze dingen door elkaar.

  Jed
   
 15. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
   
 16. Frits Flits

  Frits Flits Member

  Messages:
  149
  Joined:
  Jan 1, 2005
  Shooter:
  Medium Format
  Als ik in opdracht werk is de inspiratie wat moeilijker te duiden, maar in mijn vrije werk loopt "de zelfkant van het leven" als een rode draad door mijn foto's. De rotte buurten, conflictgebieden, vervallen gebouwen. Het blijft mij eindeloos inspireren.
   
 17. n_mercenier

  n_mercenier Member

  Messages:
  53
  Joined:
  Aug 10, 2005
  Location:
  Antwerpen
  Shooter:
  35mm
  Ik ben alleszins niet op zoek naar algemeen geldende regels over inspiratie en dergelijke. Psychologen stellen vooral vragen, de antwoorden die heb ik ook niet.
  Als ik sommige van jullie hoor zeggen dat het 'licht' jullie inspiratie is: ok. Maar mijn vraag gaat over hetvolgende: mooi licht dat valt op een bloem of op spelende kinderen zal andere fotografen aanspreken dan mooi licht dat valt op een oude loods of iets dergelijks. In die zin denk ik dat we vanzelf aangetrokken worden tot bepaalde thema's of sfeerbeelden in foto's. Ik wil geen algemene uitspraken doen (voor zover die bestaan) noch een theoretische studie uitvoeren. Neen, ik was gewoon benieuwd naar wat jullie aantrekt.

  Mvg,
  Nicolas