Welke film gebruiken

Discussion in 'Kleur : Film, Papier, Chemie' started by Nikon F5, Feb 7, 2011.

 1. Nikon F5

  Nikon F5 Member

  Messages:
  11
  Joined:
  Jan 30, 2011
  Location:
  Rijswijk, th
  Shooter:
  35mm
  Nu ik mijn Nikon F5 gekocht heb moet er natuurlijk ook film in. Wat is de beste film om te gebruiken voor natuuren landschapsfotografie. Gebruik ik kleurenfilm of diafilm?
   
 2. van eynde ludo

  van eynde ludo Member

  Messages:
  311
  Joined:
  Jan 2, 2007
  Location:
  herentals b
  Shooter:
  Medium Format
  Welke film je kiest , negetief of dia is persoonlijk gebonden , ikzelf gebruik altijd dia's , omdat ik de verzadeging van de kleuren bij dia veel beter vind dan negatief.
  Gebruik wel altijd velvia 50 of 100 iso , het nadeel aan dia is wel dat deze correct moet belicht zijn , om een goed resultaat te kunnen behalen. En dia is natuurlijk duurder dan negatief , zeker de velvia film.
  Dus kiezen maar.
  ludo.
   
 3. Marc Leest

  Marc Leest Member

  Messages:
  1,267
  Joined:
  Oct 23, 2003
  Location:
  Hasselt, Bel
  Shooter:
  Multi Format
 4. spijker

  spijker Subscriber

  Messages:
  208
  Joined:
  Mar 20, 2007
  Location:
  Ottawa, CAN
  Shooter:
  Medium Format
  Bedenk ook wat je wilt gaan doen met je opnamen. Wil je mooie afdrukken aan de muur / in een album of toch liever groot op een scherm projecteren? Als projecteren niet de bedoeling is (je hebt bijvoorbeeld geen projector), kies dan voor negatieffilm. Je krijgt er meer speelruimte wat betreft belichting mee en het is makkelijker om er een goede afdruk van te laten maken. De nieuwe Kodak Ektar 100 schijnt erg goed te zijn al heb ik er geen ervaring mee. Behoort projecteren wel tot de mogelijkheden, dan heeft diafilm de voorkeur. Bedenk wel dat voor een mooie afdruk van een dia er wel wat bij komt kijken. Vanwege het hoge contrast van een dia is een mooie afdruk lastiger maar niet onmogelijk. Gewoon een dia inleveren bij een lab voor een vergroting is meestal teleurstellend. Eerst scannen (met een filmscanner, geen flatbed) en bewerken is m.i. dan wel een vereiste voor een mooie afdruk van een dia.

  Wat betreft Velvia, smaken verschillen en ik ben er geen liefhebber van. Ik heb de Velvia 100 een paar jaar geleden geprobeert maar vond de kleuren niet mooi en de dia's te contrastrijk. Het kan aan m'n belichting gelegen hebben. Ik heb van een prof gehoord dat hij Velvia 50 op 32 ISO belichte (2/3 stop overbelichten dus). Ik gebruikte meestal Fuji Provia 100 en daar was ik erg tevreden over. Ik zou zeggen probeer eens wat verschillende films en kijk wat je het beste bevalt.

  Vroeger schoten profs altijd op diafilm omdat uitgevers dat vereisten voor het drukprocess. Dat is voor jou niet van toepassing en laat je daardoor niet (ver)leiden. Kies wat voor jou het beste is.
   
  Last edited by a moderator: Feb 8, 2011
 5. Nikon F5

  Nikon F5 Member

  Messages:
  11
  Joined:
  Jan 30, 2011
  Location:
  Rijswijk, th
  Shooter:
  35mm
  Het is inderdaad de bedoeling de foto's zelf aan de muur te hangen, dus dan eerst maar film proberen denk ik
   
 6. Jed Freudenthal

  Jed Freudenthal Member

  Messages:
  1,858
  Joined:
  Nov 22, 2004
  Location:
  Bilthoven, T
  Shooter:
  4x5 Format
  Er zijn veel kleurenfilms in de handel. Iedere film heeft zo zijn eigen karakter. Kijk eens op een site waar een vergelijking wordt gemaakt. Bijv. :
  http://www.landscapegb.com/2010/12/a-colour-film-comparison/

  Jed