What went wrong here? Leica R3

Discussion in '35mm Cameras and Accessories' started by borstad_ankdamm, Feb 10, 2009.

  1. borstad_ankdamm

    borstad_ankdamm Member

    Messages:
    8
    Joined:
    Feb 10, 2009
    Shooter:
    35mm
    I used a roll of TMAX 400 in a Leica R3 without batteries.
    I thought the exposure was adequate for the settings and everything sounded ok in the camera as i took the photos but when i processed it today, (D76 and Polymax fixer) i get NOTHING on the frames but a black line. Only a black stripe where the frame starts/ends but no image. I don't think it has anything to do with the way i developed it since i always do the same thing and it always works, so i believe there is an issue with the camera.

    When taking a photo the camera acts normal and the times seems fine so i wonder if anyone has encountered this before? Could it have something to do about the lack of batteries?
     
  2. BobNewYork

    BobNewYork Member

    Messages:
    1,067
    Joined:
    Jan 1, 2008
    Location:
    Long Island,
    Shooter:
    Medium Format
    I know little about the R3, but I would think that it is, indeed, the lack of batteries. The batteries in cameras do not just enable the meter to work, they also power the circuitry that times the shutter. If you have a horizontal-travel, focal plane shutter, the lack of batteries could have caused the shutter to freeze partially open - hence the black line. The OK sound you hear is probably not the shutter but rather the reflex mirror. Advancing the film would reset the shutter curtains. Try shooting with no batteries and no film but with the camera back open and see how the shutter reacts.
     
  3. katphood

    katphood Member

    Messages:
    100
    Joined:
    Sep 29, 2006
    Location:
    Bay Area, Ca
    Shooter:
    35mm
    As Bob said, the R3 has an electronic shutter, meaning it must have batteries.

    There are some cameras that do not need batteries to power the shutter. (The Nikon FM series, for example, uses the battery only for the meter.) Unfortunately, the R3 isn't one of them.
     
  4. Lee L

    Lee L Member

    Messages:
    3,247
    Joined:
    Nov 17, 2004
    Shooter:
    Multi Format
    The R3 has only one mechanical shutter speed. Set it to the flash synch speed, X on the shutter dial, and you'll get 1/90th second mechanical shutter speed. As others have said, the other shutter speeds are electronically timed and don't work without batteries.

    Lee
     
  5. nemo999

    nemo999 Member

    Messages:
    279
    Joined:
    Jul 20, 2008
    Shooter:
    35mm
    If the black lines you have on the film are ACROSS this, it sounds as if the shutter is staying closed for the vast majority of the distance it travels over the film and only opening right at the end of this. As others have said, the R3 shutter will operate only at 1/90 without batteries - if the exposure you wanted was a lot longer than this, this would account for the film being underexposed but not the lines. I have 3 R3s, they are solid well-made cameras, and there are quite a few examples around in near-mint condition, very little used and ofen having lain totally unused for years. These will work really well after a CLA but before that are likely to have problems with the light seals at the rear (obviously not the problem in your case) and also with corrosion of an aperture commutator ring which basically transfers the aperture setting from the lens to the meter. This can easily be fixed by cleaning but in a dirty state can cause the meter to be wildly unaccurate.
     
  6. nicefor88

    nicefor88 Member

    Messages:
    249
    Joined:
    Mar 4, 2009
    Location:
    Bruxelles, B
    Shooter:
    35mm
    The R3 cannot be repaired any longer by Leica in Europe. No more parts. How is it in your country?