PDA

View Full Version : Afdruk van dia



Matthijs
09-20-2005, 05:54 AM
Ik heb deze zomer flink wat dia's geschoten (Velvia 50) en ben zeer tevreden over het resultaat. Echter, ik zou er ook graag nette afdrukken van willen, ik ben nogal fan van een fotoalbum. Dit blijkt helaas moeilijker dan gedacht. Veel fotozaken bieden wel een zgn diaprint aan, maar dat is vaak een digitale print van je dia, geprint op papier geschikt voor digitale bestanden, dus niet in de juiste verhouding. Er wordt dus stevig gecropt in mijn foto's en dat heb ik, vanzelfsprekend, liever niet. De dia's zijn allemaal al ingeraamd.

Wie heeft suggesties? Ander lab? Dan maar gaan inscannen?

Ik had verwacht dat het allemaal wat makkelijker zou zijn, aangezien nog veel professionele reis- en landschapsfotografen op Velvia/Provia werken.

Marc Leest
09-20-2005, 05:55 AM
Ik heb deze zomer flink wat dia's geschoten (Velvia 50) en ben zeer tevreden over het resultaat. Echter, ik zou er ook graag nette afdrukken van willen, ik ben nogal fan van een fotoalbum. Dit blijkt helaas moeilijker dan gedacht. Veel fotozaken bieden wel een zgn diaprint aan, maar dat is vaak een digitale print van je dia, geprint op papier geschikt voor digitale bestanden, dus niet in de juiste verhouding. Er wordt dus stevig gecropt in mijn foto's en dat heb ik, vanzelfsprekend, liever niet. De dia's zijn allemaal al ingeraamd.

Wie heeft suggesties? Ander lab? Dan maar gaan inscannen?

Ik had verwacht dat het allemaal wat makkelijker zou zijn, aangezien nog veel professionele reis- en landschapsfotografen op Velvia/Provia werken.

Ilfochrome prints is wat je zoekt. Loeiduur echter en ik weet echt niet wie het nog doet.

hka
09-20-2005, 06:21 AM
De meeste labs maken een internegatief en drukken vervolgens af volgens het RA-4 process. In feite een goedkopere oplossing dan Ilfochrome (naar mijn mening minder fraai maar dat is persoonlijk). Daar komt nog bij dat men dat process meestal als eerste heeft opgedoekt omdat de omzet daarin heel beperkt is gebleven en men destijds dacht dat het een geweldige boom zou worden. De tijd heeft het helaas achterhaald.

Frits Flits
09-20-2005, 11:09 AM
Ilfochrome wordt door enkele vaklabs nog wel gedaan, maar je betaalt je scheel. Voor een hele serie zou ik er niet aan beginnen. De vraag is ook een beetje hoe groot je afdrukken moeten worden. In een fotoablum verwacht ik 13x18 prints, hooguit 18x24. Dat zou je zelf nog wel kunnen scannen met een fatsoenlijke kleinbeeldscanner. Harry geeft al aan het resultaat minder fraai te vinden dan een goede Ilfochrome afdruk. Echter een goede handafdruk komt ook niet zonder kennis en ervaring tot stand en hetzelfde geldt voor een scan. Je hebt kennis en ervaring nodig om een scan goed te maken en vervolgens ook tot een goede afdruk te brengen. Het scannen zou je eventueel kunnen laten doen (voor grotere afdrukken sowieso aan te raden) door een vaklab. Je wint dan behoorlijk aan scherpte, detaillering en de kleuren zijn vaak beter. Je kunt dan naar smaak nog wat nabewerken in Photoshop. Pas wel op met afdrukken, daar zit ook nog een heel verhaal aan vast met profielen. Wat je op je scherm ziet, heb je nog niet zomaar op papier. Mocht je deze weg toch opgaan, sta ik je graag terzijde met tips.

Fotohuis
09-20-2005, 02:22 PM
Ik kan je nog een R-3 kit aanbieden, de laatste en dan is het over.

Daarnaast alleen analoog nog Ilfochrome en dat is inmiddels 35% duurder geworden sinds september 2004 en goedkoop was het al niet.

99% scant en drukt digitaal af. S-Color doet nog Ilfochrome maar van dit soort prijzen word je niet vrolijk van. Resteert alleen nog het zelf te doen, ook niet goedkoop maar wel goedkoper.

Ik draai nog op R3 en het laatste Kodak R3 papier (diepvries) en dan is het ook over.

Groetjes,

Robert

Frits Flits
09-22-2005, 09:01 AM
. S-Color doet nog Ilfochrome maar van dit soort prijzen word je niet vrolijk van. Resteert alleen nog het zelf te doen, ook niet goedkoop maar wel goedkoper.


Foto Finishing Shop in Eindhoven doet ook nog Ilfochrome, maar ook erg duur. Als je zelf in 1 keer een goede afdruk kunt maken zal het zeker goedkoper zijn, maar ik denk dat er nog wel een aardige leercurve in zit. Goed scannen en afdrukken op RA4 lijkt me de aangewezen weg, maar dan moet je je er wel in verdiepen.

Matthijs
09-23-2005, 10:38 AM
Bedankt voor alle tips. Ilfochrome zag ik ook al niet als een haalbare oplossing vanwege de prijs. Ik ga dit weekend de Canon FS4000US filmscanner van mijn schoonvader lenen om te kijken of ik zelf fatsoenlijke scans kan maken. Ik heb ook gelijk maar een demo versie van Silverfast gedownload, aangezien Velvia niet de makkelijkste film blijkt te zijn om in te scannen. Als alles lukt zullen jullie het resultaat wel zien in de gallery, zo niet, dan niet...

Nogmaals dank voor de nuttige informatie!

Paul Jenner
09-23-2005, 05:51 PM
De Canon 4000 is een uitstekende scanner, daarmee kun je prima dia's scannen.
Scannen van veel kleurenfilms is niet makkelijk. De ene opname gaat makkelijker dan de andere. Je hebt altijd nog de mogelijkheid om de prescan te vergelijken met het origineel op de lichtbak.
Sommigen zweren bij het gebruik van Vuescan. De interface is helaas niet altijd even simpel te doorgronden in Vuescan. Zowel in Vuescan als in Silverfast zitten karakteristieken van veel verschillende films. Kijk eens of dat helpt.
Ik scan vooralsnog met de bij mijn Minolta scanner geleverde software. Dat gaat meestal uitstekend.

Succes ,


Paul.

Frits Flits
09-25-2005, 07:11 AM
Op welk formaat ga je afdrukken Matthijs?

PieterB
09-25-2005, 07:49 AM
De Canon 4000 is een uitstekende scanner, daarmee kun je prima dia's scannen.
Scannen van veel kleurenfilms is niet makkelijk. De ene opname gaat makkelijker dan de andere. Je hebt altijd nog de mogelijkheid om de prescan te vergelijken met het origineel op de lichtbak.
Sommigen zweren bij het gebruik van Vuescan. De interface is helaas niet altijd even simpel te doorgronden in Vuescan. Zowel in Vuescan als in Silverfast zitten karakteristieken van veel verschillende films. Kijk eens of dat helpt.
Ik scan vooralsnog met de bij mijn Minolta scanner geleverde software. Dat gaat meestal uitstekend.

Paul.

Voor zwart-wit scan ik altijd met 'epson scan' (ik gebruik dus een epson ;)
Voor kleur of dia gebruik ik silverfast. Het is moeilijk de juiste kleurenweergave te verkrijgen maar met aangepast profielen lukt dat wel. (heb zo ooit van iemand een velvia profiel gekregen voor mijn scanner en dat hielp wel echt)

Paul Jenner
09-25-2005, 04:34 PM
(heb zo ooit van iemand een velvia profiel gekregen voor mijn scanner en dat hielp wel echt)
Heeft die goedheiligman toevallig ook een Velvia profiel voor mijn Minolta scanner ? :)


Paul.

Aodhán
09-25-2005, 05:10 PM
Quote:
Originally Posted by PieterB
(heb zo ooit van iemand een velvia profiel gekregen voor mijn scanner en dat hielp wel echt)

Enige kans dat je deze zou willen delen?

Frits Flits
09-25-2005, 05:50 PM
Die profielen zijn ook zelf te maken, daar heeft in digitales eens een interessant stuk over gestaan. Het hield kort gezegd in dat je een blanco stuk film moet scannen en dat corrigeren in photoshop en er een actie van maken. Ik heb met de Minolta vaak de ervaring gehad dat scannen van kleurenfilm minder lekker ging dat met dia. Daarom scande ik alles als dia en draaide het daarna in photoshop om. De kleuren zijn dan nog niet goed, maar dat is meestal vrij snel met levels recht te zetten. Aanmerkelijk beter contrast vond ik.

Paul Jenner
09-26-2005, 06:33 AM
Heb je toevallig een link naar dat artikel van Digitales ?


Paul.

Frits Flits
09-26-2005, 11:17 AM
Ik had alleen de papieren versie, ik zal nog eens zoeken.

Paul Jenner
09-27-2005, 04:45 PM
Graag !


PAul.

Matthijs
10-09-2005, 05:26 AM
Ik heb via coloraid een it8 target gekocht voor Velvia 50 (http://www.targets.coloraid.de/). De prijs valt mee en het scheelt een hoop gecorrigeer.

Vooralsnog ben ik van plan de dia's af te drukken op 10x15 tot 15x20, niet veel groter (misschien een enkeling groter voor in een lijstje). Momenteel ben ik nog aan het testen welke instellingen (noise reduction, scherpte) het mooiste resultaat geven als afdruk. Ik gebruik Vuescan, een makkelijk te begrijpen programma met veel functionaliteit. Daarbij komt, dat het lijkt alsof het scannen met Vuescan veel sneller gaat dan met Filmget van Canon.

Ik hoop binnenkort wat resultaten te kunnen laten zien op dit forum!

PieterB
10-09-2005, 06:07 AM
Enige kans dat je deze zou willen delen?

Heb je ook een Epson 3170? Stuur eens een pm met je mailadres ik zend het door. Het is handig voor het scannen van dia, verwacht wel nooit wonderen van een flatbed (veel te lage dmax)
Ik gebruik het samen met Silverfast SE - toevallig gevonden je begrijpt me wel (is moeilijk aangezien er voor elk merk een ander programma nodig is...)
Voor zwart-wit gebruik ik epson scan, het is toch 'maar' digitaal dan hé :D

Ik denk niet dat hij een profiel voor minolta had ;)
Als je zelf profielen wil maken, via die coloraid targets gaat dat vrij goedkoop.
(Zijn je resultaten verbeterd Matthijs?)

Frits Flits
10-09-2005, 10:25 AM
Graag !


PAul.


Ik heb nog eens voor je gekeken Paul, maar helaas het is weg. Ik denk met het oud papier meegegaan.

Voor kleine afdrukken zal een flatbed nog wel voldoen (al moet je al wat verscherpen) maar voor de grotere zou ik toch aanraden om wat te laten scannen. Dat geeft flink wat meer scherpte en detail.