PDA

View Full Version : Vier-kan'tMerlin
10-20-2005, 02:07 PM
Rara, welk vierkant is werkelijk vierkant, optie 1 of optie 2. En waarom?

http://www.photocrack.com/vierkanhet.gif

Het is niet zomaar een grapje, maar ik heb het van een fotograaf die veel op 6x6 werkt en die al zijn fotowerk bijsnijdt. Omdat het voor het oog beter zou zijn, om een 1 of andere manier zien we het anders...

Marc Leest
10-20-2005, 02:16 PM
euh.. Ik zie geen verschil...

hka
10-20-2005, 04:25 PM
1 en 2!

Merlin
10-20-2005, 04:46 PM
Oei, sorry, ze zijn nu echt anders...
Het scheelt:
http://www.photocrack.com/twee.gif
Het schijnt voor het oog dat optie 2 beter is. Wat men ook kan doen, is aan de onderkant meer ruimte binnen het passe-partout te nemen.

Frits Flits
10-20-2005, 07:58 PM
Leuk, mik verwachtte eigenlijk een interessante discussie over het vierkante formaat en wat het doet voor je compositie. Ik zie best veel middenformaatfotografen die niet van het viekrant af willen stappen. Soms lijkt het wel of vierkant een soort vaste waarde is voor middenformaat en daarmee voor kwaliteit. Iemand dit ook opgevallen, of is het slechts mijn afgunst?

hka
10-21-2005, 03:29 AM
Jaap,
Ik had ze gedownload (de plaatsjes) en in een tekenprogramma gezet en over beiden een vierkant gezet. Daaruit blijkt dat beiden gewoon vierkant zijn. De ruimte die jij aangeeft zit er beslist niet in. Maar leuke hersenbrekers zijn dit soort dingen wel.

Merlin
10-21-2005, 04:58 AM
Leuk, mik verwachtte eigenlijk een interessante discussie over het vierkante formaat en wat het doet voor je compositie.Dat was inderdaad de bedoeling.


Ik zie best veel middenformaatfotografen die niet van het viekrant af willen stappen. Soms lijkt het wel of vierkant een soort vaste waarde is voor middenformaat en daarmee voor kwaliteit. Iemand dit ook opgevallen, of is het slechts mijn afgunst?Ik ken heel wat fotografen die met een redelijk goedkope digitaal toestel fotograferen en de foto vierkant maken. Evt. kan er ook digitaal een randje van een hasselblad negatief (twee kleine uitsparingen links) er omheen. De 'kenners' vinden het veel meer kunst dan de kiek die het is.

Persoonlijk hou ik ook wel van vierkant, omdat bepaalde composities dan beter tot zijn recht komen. Maar ik denk wel dat je een bewuste keuze moet maken.

Merlin
10-21-2005, 05:05 AM
Jaap,
Ik had ze gedownload (de plaatsjes) en in een tekenprogramma gezet en over beiden een vierkant gezet. Daaruit blijkt dat beiden gewoon vierkant zijn. De ruimte die jij aangeeft zit er beslist niet in. Maar leuke hersenbrekers zijn dit soort dingen wel.Optie 1 is 250 x 250 pixels. Optie 2 is (H x B) 245 x 250 pixels.

(Ik had in eerste instantie eentje opgezet die 245 x 245 was, omdat ik bij het verkleinen de aspectratio gelijk had. Daarna had ik na de eerste reactie het plaatje vervangen. Ik denk als je het nieuwe plaatje wil zien de pagina in de browser moet verversen (zeker internet explorer?).)

SoulSurround
10-21-2005, 05:09 AM
Persoonlijk hou ik ook wel van vierkant, omdat bepaalde composities dan beter tot zijn recht komen. Maar ik denk wel dat je een bewuste keuze moet maken.Ik mag hopen dat een fotograaf deze keuze inderdaad bewust maakt. Maar als man ben ik toch wel wat "autistisch" en houd ik vaak vast aan het formaat waarvoor de camera gemaakt is... maar ik denk dat veel fotografen dit doen want rond of driehoekig zijn natuurlijk ook vormen die kunnen bij bepaalde composities; en ik denk dat daar toch in minder dan 1% van de gevallen voor gekozen wordt.

Frits Flits
10-22-2005, 12:26 PM
Persoonlijk hou ik ook wel van vierkant, omdat bepaalde composities dan beter tot zijn recht komen. Maar ik denk wel dat je een bewuste keuze moet maken.


Het is niet overal even geschikt voor. Ik vind het vaak rust brengen, maar het geet ook veel ruimte in je foto en dat is niet altijd gewenst.