PDA

View Full Version : Moe van anti-digitaalPages : [1] 2

argentic
07-25-2004, 01:14 PM
Hoi allemaal,

Ik zie de laatste tijd in zowel de engels als de nederlandstalige discussies het aantal anti-digitale berichten snel stijgen. En hoewel ik het vaak eens ben met de argumenten (en er soms zelf stevig aan mee doe), begin ik mijn buik vol te krijgen van dit soort zinloze discussies. Over een paar jaar zullen de digitale succesverhalen en regelrechte leugens zichzelf wel afstraffen. Intussen moeten wij mooi werk kunnen laten zien, wat digitale fotografen uitnodigt om een cursus doka of edele procedes te gaan volgen.

APUG staat voor analoog. Laten we dat zo houden, en er geen anti-digitaal forum van maken. Prachtige, unieke afdrukken zijn de enige garantie dat er over twintig jaar nog steeds film, papier en chemie te koop zullen zijn.

Dus laten we ophouden met onze energie verspillen aan anti-digitale sentimenten, en gewoon aan het werk gaan.

FWIW

Gilbert

Annemarieke
07-25-2004, 04:42 PM
Gilbert, ik ben het helemaal met je eens. Laten we praten over mooie bariet-afdrukken. Is veel interessanter!

Trouwens, over mooie afdrukken gesproken: wanneer plaatst n van jullie een foto in de gallery?

Groetjes, Anne Marieke

clogz
07-25-2004, 05:19 PM
Nou, ik heb er wel eens een paar geplaatst maar dat was vr de grote webstekverbouwing. Bovendien werkt mij ouwe scanner niet zo denderend met Windows XP (waarschijnlijk zal een nieuwere versie van de drivers dit oplossen). Vandaag zeven kleinbeeldfilmpjes ontwikkeld....nu het afdrukken nog. Soms denk ik was ik maar digitaal gegaan dan waren de prentjes allang klaar geweest....uh..hoewel?!
Moe van anti-digitaal? Beetje wel, ja. Kies gewoon voor analoog of digitaal of allebei en verder gewoon fijne platen maken.
Hans

Annemarieke
07-26-2004, 06:28 AM
Hans, die prentjes waren je dan waarschijnlijk vies tegengevallen. Kwaliteit voor kwantiteit. Dan duurt het maar wat langer, toch. Geduld is een belangrijke eigenschap van de analoge fotograaf. :-)

Groetjes, Anne Marieke

clogz
07-28-2004, 06:31 PM
Inderdaad, Anne Marieke, en nu met dit aardige zomerweer is de doka niet zo erg aantrekkelijk. Ik vind het altijd iets knus hebben om als het buiten grauw en regenachtig is je terug te trekken in de donkere kamer. Voor morgen: de stad in met de camera, wat plaatjes schieten, een lichte lunch wellicht met een koel glaasje ontwikkelaar van een Franse wijnboer....enz.
Groeten
Hans

Annemarieke
07-30-2004, 05:21 AM
De DoKa wordt vanzelf weer aantrekkelijk zodra dit warme weer weer verleden tijd is.

Ik geniet nu ook liever van de buitenlucht in mijn tuin dan dat ik mij opsluit in een naar chemie stinkend hok ;o)
Maar........nog even en het is weer winter.

Groetjes,
Anne Marieke

PieterB
08-19-2004, 03:19 PM
Om even in te spelen op dit anti-digitaal (of anti-analoog):
Ik merk dit sterk op op rec.photo.equipment.35mm en nl.foto (soms) ook. In tegenstelling tot hier vind ik het gedrag van volwassenen soms echt kinderachtig. En dan alles zo overdreven over megapixels of techniek. Ok, dit aspect maakt het fotograferen dan wel (misschien) gemakkelijker, maar ik moet altijd denken aan wat ik onlangs gelezen heb: 80% fotograaf, 15% lens, en 5% body. (waar zat dat filmpje dan? ;) )

Nog een vraagje nu jullie bezig zijn over het feit dat in de zomer ontwikkelen niet zo tof is: hoe lang kan ik mijn belichte filmpjes nu eigenlijk laten liggen? Misschien kan ik dit ergens opzoeken, maar ik zou het tof vinden indien jullie daar een idee van hebben (vooral voor zwart-wit en dia) Of zit er enorm veel verschil tussen de gevoeligheid? (50 tot 800 dan vooral)

clogz
08-19-2004, 03:58 PM
Hallo Pieter,
Belichte Z/W films kun je nog maanden bewaren voor je ze ontwikkeld. Zelf heb ik eens voor iemand een filmpje ontwikkeld dat 40 jaar eerder was volgeschoten.
Kleurmateriaal toch ook wel een paar maanden denk ik. Mocht je het niet vertrouwen: gewoon in een plastic doos stoppen en dan de koelkast in. De Jupiler en de Trappist moeten dan maar even plaatsmaken. Hoewel....met dit warme weer?! Anderzijds duur een filmpje ontwikkelen niet zo gek lang dus veel kans dat de temperatuur van de ontwikkelaar erg oploopt is er niet echt. Dit in tegenstelling tot papierbaden.
Gegroet
Hans

iori de windt
02-16-2006, 02:44 AM
Hi,

Ik ben hier juist nieuw op APUG.
Moet zeggen dat het een zeer interessant forum is.
Zelf ben ik al 10 jaar actief als professioneel fotograaf. Hierdoor was ik eigenlijk "verplicht" om toch te investeren in digitaal.
Nu ben ik zo'n 2 tal jaar bezig met veel en duur digitaal materiaal DOCH sinds een klein half jaar mis ik echt de klassieke doka. De pure vorm van fotografie.
Gelukkig heb ik al mijn analoge camera's nog en ik ben blij dat ik naast mijn commercieel-digitaal werk voor mijn klanten ook nog tijd heb om voor wat vrijwerk op film :-)
Analoog blijft voor mij nog steeds het beste gevoel geven.

Willie Jan
04-12-2006, 09:41 AM
ik reageer gewoonweg niet op posts die iets digitaals beweren....

Daarnaast wordt ik ook ziek van fotobladen die in het voorwoord opperen dat digitaal wel zo makkelijk is want dan heb je geen kamer nodig met ordners met stoffige negatieven???????????? (hoofdredacteur)
idioot!

is geloof ik het oude foto & doka...
ben de naam nu al kwijt....

fred
04-12-2006, 11:03 AM
Je hebt "digigrafie" en "fotografie", "digigraaf" en "fotograaf", lol
En bij beide workflows heb je kaf en koren...Het blijft maar een workflow ten dienste van het beeld.
Waarbij "het oog", "het geduld", "het geluk", "de vorm" (compositie) en "de tijd" die je vastlegt (le temps qui passe Willy Ronis) zowat het belangrijkst is, "zowel" voor de digigraaf als de fotograaf.

:)

Uiteraard stimuleert de analoge workflow veel meer al dat oog, geduld, geluk, vorm en tijd. :)
Dat laatste is een vooroordeel...:)

Merlin
04-12-2006, 01:27 PM
(hoofdredacteur) idioot!
ben de naam nu al kwijt....Terrecht dat je z'n naam niet onthoudt. Beter een kamer met een (goedkope) ordner, dan een met (dure) externe harde schijven, opladers, batterijen, opslagmedia, veel te dure inktpatronen, camera's van een paar jaar geleden met een enkele megapixel, etc...

(Er zijn gek genoeg erg veel aanloop problemen, waar je weinig van hoort tussen alle successen. Er worden nu weer erg veel grijskaarten verkocht, vanwege problemen met de witbalans. Heel veel foto's zijn mislukt door stofjes op de CCD. enz. etc.)

hka
04-13-2006, 04:49 AM
(Er zijn gek genoeg erg veel aanloop problemen, waar je weinig van hoort tussen alle successen. Er worden nu weer erg veel grijskaarten verkocht, vanwege problemen met de witbalans. Heel veel foto's zijn mislukt door stofjes op de CCD. enz. etc.)
Bespeur ik hier iets van leedvermaak...

argus
04-13-2006, 05:18 AM
Zeker weten. Het stofvrij werken van digitaal was/is n van de grote argumenten.
Moeten ze nu toch terug stofjes gaan wegphotoshoppen :-)

G

Annemarieke
04-13-2006, 06:44 AM
Momenteel volg ik zeer geamuseerd de berichten over landelijke wedstrijden in Nederland van de Fotobond (waar mijn Fotokring lid van is).

De eerste klapper was de BMK-inzending. Een van de weinige mensen die het predikaat BMK kreeg toegewezen was een fotograaf de een prachtige serie landschappen (Schots en IJslands) had afgedrukt op bariet. Helaas heb ik de foto's niet 'live' gezien, maar de scans zijn al schitterend.
Zie www.fotobond.nl

Natuurlijk een hoop gemopper van de andere inzenders (die het predikaat niet kregen) over "ouderwets" en "jury's die niet met hun tijd meegaan". :p

De tweede klapper was een verslag van de jury van de Bondsfotowedstrijd (voor clubs) die kortgeleden is gejureerd. Het verslag staat ook op www.fotobond.nl, dus jullie kunnen het allemaal lezen. :D

Er wordt sterk getwijfeld aan de kwaliteit van de digitale techiek, en afdruktechniek, uiteraard tot mijn grote vreugde.

Ik ben nog de enige die binnen onze club 100% analoog is gebleven, alhoewel er nog enkele leden analoog fotograferen en dan scannen en de rest digitaal afwerken.

Nu voel ik me voor n keer niet de laatste der Mohikanen. Ik geniet.

Anne Marieke

Willie Jan
04-13-2006, 07:33 AM
De boodschap is eenvoudig.

Doe datgene wat je leuk vind en waar je goed in bent.

hka
04-13-2006, 09:35 AM
Heerlijk nieuws zo vlak voor de Pasen.
Overigens is de fotobond te bereiken onder www.fotobond.nl en dus ook die heerlijke natuurfoto's ... genieten geblazen. Dank aan Anne Marieke voor het scouten van deze info...

Annemarieke
04-13-2006, 09:47 AM
Oops, inderdaad een verkeerde URL. Ik heb het inmiddels aangepast.

Die zwartwit barieten zijn echt om te smullen, vooral omdat mijn favoriete eiland (Skye) zeer sterk vertegenwoordigd is!

Ik denk niet dat men het licht gaat zien, maar er wordt eindelijk een signaal afgegeven dat de slechte afdrukken die worden geproduceerd (hoe dan ook) echt niet kunnen en dat een Photoshop trucje geen goede foto maakt van een slechte.

Anne Marieke

Merlin
04-13-2006, 12:36 PM
...echt niet kunnen en dat een Photoshop trucje geen goede foto maakt van een slechte.Eh, wacht eens, volgens mij was Photoshop het doel, het beeld het middel? Is dat andersom? :p

Ik ben ook lid van de Fotobond, ik dacht dat het een club van veel geneuzel was. Maar gelukkig vinden ze afdrukkwaliteit ook belangrijk. Maar ik moet zeggen dat er digitale printers zijn, die goede kwaliteit leveren (epson (http://www.epson.nl/product/printer/epson_stylus_photo_r2400/index.htm), erg duur, drie zwarte inkten). In dat geval gaat het weer om het beeld. Techniek is maar voor een gedeelte belangrijk. Een heel goede print van een technisch correcte foto waarvan het beeld mislukt is, is mischien wel erger dan een prachtig beeld van slechte kwaliteit...

hka
04-13-2006, 03:29 PM
Een goede fotograaf hoeft nog geen goede printer te zijn. Kijk maar naar HCB die nog nooit een print zelf afgedrukt heeft. Was daar in Engeland niet Larry Bartlett d laborant die voor de "groten" op deze aarde al het fotowerk afdrukte. Dat deed met een ongekende passie en bovenal kwaliteit en vakmanschap. Helaas is hij niet meer onder ons. Heb zijn boek van de week nog maar weer eens opengeslagen om met zijn techniek mijn probleem op te lossen en zijn aanpak maakt hem voor mij onsterfelijk. Dat vind ik zo mooi aan de traditionele manier van fotograferen. Ten eerste geniet je tijdens de opname, glurend door het matglas je compositie zorgvuldig inkaderen. Nog eventjes wachten want dan is het licht net iets beter. Dan het openen van de sluiter en je beeld licht vast. Ten tweede, thuiskomend onmiddelijk het latente beeld in de emulsie tot leven brengen en in een uitgekiend sapje (al dan niet zelf gebrouwd) en een uitgekiende tijd en dito temperatuur. Spannend als je de trommel opent en je ziet dat het er opstaat zoals je bedoelt hebt. Na zorgvuldig drogen stap drie het negatief in de vergroter het licht aan en uiteindelijk komen tot een print waarvan je zelf de kriebels krijgt. Das minimaal drie keer genieten geblazen en je voelt de spanning in al je vezels... Mooi toch...