PDA

View Full Version : Caffenol - norsk resept?Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

OMU
03-18-2011, 03:30 AM
Hei Helgesverre;

Jeg liker bildene dine og synes de er flotte :-)

Når det gjelder fremkallingen så syns jeg også de ser fine ut. Du har stort sett fin tegning i de lyse partiene.
Når det gjelder eksponeringen så kan det se ut, på skjermen, at noen er en smule undereksponert.
Bilde # 2 fra GP3 har fine tegninger i de mørke partiene (f.eks stenstolpen i porten til kirken)
De to bildene fra Ilfordfilmen, har store mørke partier uten tegning. Det kan tyde på undereksponering, eller kan hende du vil ha det slik. Eller kanskje er det skanningen?
- men husk, dette er bare mine betraktinger basert på det som kommer frem på skjermen. Det viktigste her er hva du selv synes :-)

Men uansett, takk for at du deler erfaringene dine med oss.

mvh
Odd Magne

Helgesverre
03-19-2011, 04:48 PM
Hei tilbake, OMU.

Bare noen kvikke svar i punktform:

Jeg er ingen Caffenol-ekspert. Målet vil nok være å bli noe flinkere enn jeg er nå. Foreløpig tror jeg ikke jeg oppnår bedre resultater enn om jeg benytter f. eks. Diafine eller Emofin. Men hoi! - så mye morsommere å trå i et mer spennende terreng.

Til utstyret mitt. Jeg forstår du sitter med en stor og god bildeskjerm. Slikt har ikke jeg. Jeg sitter med en liten MacBook og ser på ting i lite format. Jeg har heller ikke noe spesielt bildebehandlingsprogram. Det eneste jeg gjør er å plukke noe støv. Ellers tar jeg filmen på lysbord og kikker med lupe. Noe primitivt, ja.
Men, drømmen har vært å få rigget opp våtmørkerommet igjen. Bor man kummerlig trangt, er rommet mer påkrevet til utstyrsbod.

Videre forklaring på punktet over, er følgende. Jeg kastet meg på digitalhysteriet på slutten av 90-tallet. Fikk ikke tingene helt til, og mente det var utstyret som hadde for lav prestanda. Jeg gav meg ikke før jeg endte med det ypperste fra øverste hylle. Bortkastet! Jeg klarte ikke å betjene det. Heldigvis kan optikken brukes på analoge hus. Resten er parkert.

Jeg skjønte etter hvert at jeg var et typisk analogt menneske. Den digitale verden kom jeg aldri til å beherske. Frustrasjonen økte, og jeg valgte derfor å gå tilbake til filmen. Det var et heldig valg, og nervene kom på plass igjen. For ordens skyld, hvis jeg må gjøre en skikkelig digital jobb, sender jeg filene til behandling.

Som du nå kanskje aner, anvender jeg foto for å finne ro i sinnet. Det er et ypperlig middel. Alternativene kan være piller, alkohol eller det som verre er. Jeg er egentlig kystmenneske og elsker vår kystkultur. Jeg har krøpet fjæra stykkevis fra den øy du bebor og helt opp til det høyeste nord. Gamle skip og båter, lukt av tjære og tang, - slikt blir man beruset av! Og henger et kamera eller to på skulderen, er lykken fullkommen.

Så til bildekritikken din. Jeg liker kritikk som er rett fram, ærlig og til og med drepende om det skulle være aktuelt. Min fotofilosofi har vært at det endelige resultat skulle bli optimalt likt originalen. Denne filosofien er for så vidt forlatt i dag. Nå bruker jeg gjerne filter og lignende.
Til bildet av teaterbygningen, så er jeg helt enig med deg. Men, det var akkurat slik den mørke stemningen var. Jeg måtte gå helt innpå for å se hva lastebilen drev med. Jeg kunne da ha målt lyset i den tetteste skyggen og eksponert deretter. Da ville bildet fått et annet preg, ja. Det eneste jeg forsøkte å forandre på var å få gatelampene til å komme i profil oppe i hjørnet. Men det var ikke råd å finne et kamerastandpunkt som muliggjorde dette.

Jeg kommer til å følge dere i hva dere driver med. Trolig kan jeg høste litt lærdom. Selv har jeg lite å bidra med, så jeg skal unngå å tråkke ned tråden unødvendig.

Takk for veiledning.
Vh Helge K. - ofte en runde etter...

OMU
03-20-2011, 02:31 AM
Hei igjen Helge;
Jeg synes jo absolutt du har mye å komme med. Bildene dine viser jo det!
Kommentaren om undereksponering var bare en høyttenkning om litt av det tekninske rundt bildene dine. men som jeg skrev da, og som jeg ærlig mener, det er du som bestemmer hvordan du vil ha bildene dine. Ikke jeg :-)

Når det gjelder fotografering, så er jeg nok litt i samme bås som deg. Jeg liker å rusle rundt alene og se etter motiver. Det gjør at jeg er engasjert nok til å glemme mas og tjas, samtidig så tvinger den analoge fotograferingen meg til å sette ned farten slik at jeg kan slappe helt av.

Gikk en runde for et 8/10-års tid siden hvor jeg investerte i filmscanner og photoshop - og tenkte at nå skulle jeg bli en kløpper på digitale bilder. Men det fungerte ikke.
Oppdaga snart at jeg stadig vekk sto i mørkerommet, i stede for å sitte med photoshop.
Dette har jeg tatt konsekvensen av for lenge siden, og nå er jeg helt analog. Og koser meg med det!

Jeg er kanskje ikke så god fotograf, men jeg har mye glede av det. Og det er mottoet for min fotografering :-)

- Og du må absolutt ikke slutte å skrive her på denne tråden, eller i andre tråder. her er vi alle velkomne og hovedsaken er vel at vi har det morro.

Helgesverre
03-20-2011, 09:12 AM
He-he, OMU tror jeg surmuler. Jeg har ennå til gode å rømme fra et forum. Denne gutten er ikke redd andres meninger, uansett. Det jeg egentlig ville ha sagt er at jeg skal unngå for ofte å være altfor personlig. Slikt kan jeg kanalisere bedre via mail.

Men her er jeg igjen med litt masing om tips og råd.

Jeg har tre spesielle filmer som jeg vil prøve i Caffenol. Hvordan, og i hvilken blanding, det er spørsmålet.

Film 1. Agfa Dia Direct. Sv/hv 135 omvenderfilm som jeg ønsker framkalt til negativ. Eksponert etter EI 12. Utdatert 1991.

Film 2. Kodak Verichrome Pan 116. Eksponert på slutten av 80-tallet (i bokskamera). Oppbevart i lav romtemperatur.

Film 3. Kodak Tech Pan 135. ISO 80, eksponert i 2009 og 2010 etter EI 25.
Min plan er nå å klippe den i to. En del framkalles i dedikert væske Tetenal Doku, den andre delen i Caffenol.

Jeg sitter med et sterkt ønske om råd og tips vedrørende anvendelse av Caffenol til disse filmene. Det er ikke viktige eller umistelige ting på filmene.
Jeg takker for bidrag!

Vh Helge K. - ofte en runde etter.

cbretteville
03-24-2011, 08:02 AM
Jeg har fortsatt en del TechPan bulk igjen fra 80-tallet. Kjørte en rull i HC-110 tidligere i år (EI 100). Kan dra av en rull med tester og kjøre den i CCL. Hadde tenkt å gjøre det alikevel, så dette er bare et passende tupp bak.
Carl

Per Bostrom
03-30-2011, 05:11 AM
Har inte läst hela tråden men ska absolut göra det. Jag har en del TechPan i frysen och vill gärna höra hur det går innan jag prövar.
Har inte använt Caffenol men ska. Her köpt askorbinsyra, har kaffet och ska köra bakpulver i ugnen till natriumkarbonat.
Kaliumbromid verkar svårt att finna.

Spännande kommer det att bli.

cbretteville
03-30-2011, 10:25 AM
Kjørte en og en halv rull med TP gjennom Caffenol i helgen. Brukte Caffenol C-L etter oppskriften med 1 gr KBr/liter. 70 minutter v/20C.

Jeg valgte CCL da jeg annså faren for fog med CCM på såpas gammel film stor. Alternativet for kortere fremkallingstid er CCH.

Tok alle motiver tre ganger. Målte etter ISO25, i tillegg tok jeg N-1 og N-2 mao ISO50 og ISO100. Bildene ble tatt i kveldslys, morgenlys og midt på dagen lys.

ISO25 er for mye lys for TP i CCL og ISO 100 ser ut til å være i minste laget. Av testene er alle bildene under N-1 (ISO50). Bildene under er lite justert etter at de kom ut av scanneren. Det jag har av TP er fra en bulk-rull jag kjøpte på 80-tallet, den har ikke vært frosset ned - heller nokså stemodelig behandlet. Er nokså imponert overt hva den leverer etter så lang tid.

Dette fungerte rimelig bra, men tenker at jeg vil kjøre på ISO64 neste gang.

Opptakene er gjort med en Leica M6, de to første med en 35mm Summilux og de tre siste med en 50mm Summicron.

Carl

Edit: Har lagt oppskriften inn i listen til Ezzie.

http://www.apug.org/forums/members/cbretteville-albums-caffenol-what-fun-picture33270-grain-silo-turned-apartment-complex-oslo-m6-summilux-35mm-1-1-4-pre-asph-f1-4-kodak-technical-pan-iso50-caffenol-c-l.jpg


http://www.apug.org/forums/members/cbretteville-albums-caffenol-what-fun-picture33271-hand-rail-vulkan-oslo-m6-summilux-35mm-1-1-4-pre-asph-f1-4-kodak-technical-pan-iso50-caffenol-c-l.jpg

http://www.apug.org/forums/members/cbretteville-albums-caffenol-what-fun-picture33273-lysaker-brygge-m6-summicron-50mm-f1-2-viv-kodak-technical-pan-iso50-caffenol-c-l.jpg

http://www.apug.org/forums/members/cbretteville-albums-caffenol-what-fun-picture33272-lysaker-brygge-m6-summicron-50mm-f1-2-viv-kodak-technical-pan-iso50-caffenol-c-l.jpg

http://www.apug.org/forums/members/cbretteville-albums-caffenol-what-fun-picture33274-lysaker-brygge-m6-summicron-50mm-f1-2-viv-kodak-technical-pan-iso50-caffenol-c-l.jpg

FiatluX
03-31-2011, 08:00 AM
Wow, fine billeder Carl!

cbretteville
03-31-2011, 02:48 PM
Takk!

OMU
03-31-2011, 04:01 PM
Slutter meg til rosen, utrolig flotte bilder-
Toneomfanget er helt fantastisk, fra det mørkeste svarte til det vite.
Takk for inspirasjonen

Ezzie
04-01-2011, 12:47 PM
Flotte saker Carl. At du får en hastighetsøkning på 1-stopp er nokså naturlig med Caffenol, ihvertfall gir den det for en del andre filmer også. Nå må jeg bare komme meg over en kneik og få begynt igjen.

Jeg har tatt til meg forslaget ditt om også å tillate mislykkede forsøk på gruppen vår. Men da alle under en og samme tråd helst, for da ikke å støye til listen for mye. Se tråden her for mer informasjon: Den mislykkedes-samlingstråd - post de forsøk som ikke fungerte her (http://www.apug.org/forums/groups/skandinaviske-kaffenolelskernes-resepter-og-metoder-d1140-den-mislykkedes-samlingstr-d-post-de-fors-k-som-ikke-fungerte-her.html#gmessage9509)

Ezzie
04-08-2011, 08:20 AM
Fremkalt en rull med Acros idag, helt etter oppskriften (C-C-M med ferdigblandede konsentrater av hver enkelt ingrediens slik jeg har for vane). Det som var nytt forsåvidt, var at disse konsentratene ble blandet ut i begynnelsen av desember ifjor. Dvs de er godt og vel 4 måneder på vei. Man kunne merke det før bruk ved at sodiumen og askorbinsyren blandet ble neste like svart som kaffen, isteden for svak gul/grønn når fersk, eller kraftigere gul etter noen uker. Kaffen var noe mer sløret og ikke så klar som når fersk. Når alt var blandet luktet det nesten ikke heller. Filmen henger til tørk, og ser helt OK ut. Skal prøve å skanne noe ila helgen.

OMU
04-09-2011, 03:56 AM
Fremkalte en rull Tmax 3200 for en ukes tid siden. Brukte soda og c-vitamin som var blandet 1. januar. Målte opp ny kaffe. 1,5 g Kbr/l. Fremkalte Caffenlol C L, 70 minutter stand, med tre agiteringer etter halvgått tid.
Men dette ble ikke noe godt resultat. Filmen ble nesten svart. Har sett på på lysbordet og det er jo bilder der, men jeg er redd for kvaliteten i mørkerommet. Men scanneren tar den helt sikkert.
Kommer tilbake med noen eksempler om noen uker.

Ezzie
04-12-2011, 01:43 PM
Resultater fra modnet Caffenol ble faktisk ikke så halvgale. Men er det ikke det ene så er det andre. Fra 3.de bilde var det kraftige riper på hele høyre tredjedel av alle negativene. Så disse er de eneste som kunne reddes. Hva fremkallingen gjelder var den nok mindre aktiv enn vanlig, men ikke mer enn kanskje 1/2 stopp, kanskje mindre. Dessuten er det nok noe mer korn enn vanlig, men ikke akkurat plagsomt.

http://farm6.static.flickr.com/5221/5612744577_2e3405f8df_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5065/5612744555_66ba470118_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5270/5612744549_e50300e5ff_z.jpg

Ezzie
04-23-2011, 05:37 AM
Jeg har etterhvert blitt en stor fan av en kar ved navn Mike (flickr handle: mikeinlargardette). Han har holdt på med Caffenol en stund, og ikke minst sparret mye med Reinhold på Caffenol.blogspot.com. Han har brukt variasjoner over Reinholds C-C-M og H med stort hell. Det han oppdaget for en stund tilbake var at den sodaen han brukte var 50% vannholdig. Det uten å ha tidligere korrigert for det. Men du så fine negativer han likevel fikk. Dette har han fortsatt med. Og signaturen på negativene er helt umiskjennelig. Jeg kan kjenne igjen bildene hans bare på ikonet. De har vanvittig myke og fine mellomtoner, graderingen er helt utrolig finoppløst, og nevnte jeg fine korn? Men det som jeg kanskje synes er morsomt er at jeg lenge har strevd med å få til negativer, med en kvalitet tilsvarende det jeg ved som kanskje kan vise seg å være et uhell, fikk til på en rull på tampen av fjoråret. Denne hadde helt egne kvaliteter som jeg ikke siden har kunnet gjenskape. I en samtale med nettopp Mike har jeg kommet frem til følgende teori:

Det som kan ha skjedd med denne rullen som gjør den litt spesiell er at den kan ha blitt fremkalt i en lav-soda-konsentrasjon versjon (altså slik Mike har gjort det). Utilsiktet selvsagt, men det var etter denne rullen at jeg oppdaget at sodiumkarbonat i trippel styrke har lett for å få et krystalisert bunnfall ved kjellertemperaturer, noe som vil svekke styrken på resterende flytende andel. Ikke noe problem egentlig, jeg har siden løst ved å varme løsningen opp før fremkalling. Slik sett kan dette ligne på C-C-L, men forskjellen er at man fremkaller som for C-C-M eller H, men tilsvarende tider og med vanlig agitasjon.

Se mine poster for å kanskje få en ide om hva jeg mener

http://www.apug.org/forums/viewpost.php?p=1081690

http://www.apug.org/gallery1/showimage.php?i=56067&catid=member&imageuser=39149

http://www.apug.org/gallery1/showimage.php?i=56068&catid=member&imageuser=39149

OMU
04-24-2011, 02:44 PM
Hei Eirik

Jeg tenkte å se på bildene til Mike som du henviser til, men finner ham ikke på den identen du oppgir?
Odd Magne

FiatluX
04-25-2011, 08:00 AM
Mike @ Flickr: http://www.flickr.com/photos/39076108@N00/

Ezzie
04-25-2011, 02:29 PM
Takk FiatluX.

Jeg tok Mikes variant av C-C-M og brukte den på to filmer igår. Den har redusert sodiumkarbonatinnholdet til 40g/l, men er ellers helt lik. Dette er fortsatt mye mer enn C-C-L, men så nær som 75% av vanlig mengde. Mike kjører vannbad, og det gjorde jeg også, noe som kanskje kan forklare at selv om jeg ikke justerte fremkallingstiden, fikk jeg likevel heller en anelse overfremkalling enn under. Jeg skal skanne bildene etterhvert, men de ser veldig fine ut der de tørker.

Film 1: TMX eksponert ved EI 100 ca, vannbad i 4min, fremkalling i 16min ved 20C
Film 2: Shanghai GP3 (takk Helge Sverre), ved ca 160 EI, vannbad 4min. fremkalling i 13 min (12+1 da Caffenolen var gjenbrukt) ved 20C

Hvorfor tester jeg ut dette? Jo, som sagt, jeg har en teori om at det blir ennå finere mellomtoner og finkontrast med denne blandingen, altså en tilnærming til C-C-L, men fortsatt hurtig fremkalling. Spennende å se resultatene.

Ezzie
04-25-2011, 02:52 PM
Kan selvsagt ikke poste bildene til Mike her, men en lenk eller to til utvalgte bilder kan jeg legge ut. Disse mener jeg best viser hva hans metoder kan gi av fremragende tonalitet:

http://www.flickr.com/photos/39076108@N00/5589148210/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/39076108@N00/5380698212/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/39076108@N00/5266614938/in/set-72157621901921058

http://www.flickr.com/photos/39076108@N00/5251464518/in/set-72157621901921058

Det kunne vært mange fler.

Ezzie
04-26-2011, 05:24 PM
Et par resultater fra GP3 og C-C-MRS som jeg velger å kalle det. Dvs C-C-M med Redusert Sodium konsentrasjon. Resepten blir da:

40g/l Sodiumkarbonat
40g/l Pulverkaffe
16g/l Askorbinsyre

12min ved 20C normalt, men siden det var film nr to gjennom samme suppe, 13min. I dette tilfellet har jeg hatt filmen i vannbad i 4min først. Funket ganske bra synes jeg.

http://farm6.static.flickr.com/5028/5659148822_86eab1beb7_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5141/5659147636_40d8532201_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5110/5658572437_4bd508d3ff_z.jpg