PDA

View Full Version : Does Fomapan 400 need hardener fixer?



losheng
09-28-2010, 11:16 AM
Hi, I'm trying to find an authoritative answer on this: is it necessary to use hardener fixer with Fomapan 400? Does anyone know for sure?

martyryan
09-28-2010, 11:18 AM
I have never used a hardening fixer with any of the foma films, just handle with care when wet.

Marty

Thomas Bertilsson
09-28-2010, 11:19 AM
I have used a lot of it, and use Hypam fixer. As long as you are careful while handling it, you shouldn't have any problems.
If you use a wipe or squeegee, use it only on the film base side, not the emulsion. I learned that one the hard way. :)

- Thomas

Ian Grant
09-28-2010, 11:35 AM
As others say no hardener is needed just fix normal in a good fixer like Hypam or Ilford/Kodak Rapid fixer.

Ian

Slavomir Polivka
09-28-2010, 11:53 AM
You donīt need to use hardening fixer. Never used it with Foma films.

losheng
09-29-2010, 12:17 AM
Hi, guys! Thank you very much for the valuable information! I'm more than double sure now! :)