Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 71,499   Posts: 1,571,571   Online: 1170
      
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    sarahfoto's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Hönö, Sweden
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    216
    Images
    121

    Help! Mamayia 645 playing up...

    My Mamyia 645 takes 4 frames and then rewinds the film. Every time the same amount of frames, all of a sudden. My guess is it might be the automatic handle I have on? But scary thought...could it be something with the camera?
    I've changed batteries in camera and handle but it changed nothing.
    Sarah

  2. #2

    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Montgomery, Il/USA
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    5,247
    Try it without the handle?
    Heavily sedated for your protection.

  3. #3
    Paul Sorensen's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Saint Paul, MN
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,895
    Images
    26
    Do you have another back or insert? Do they do the same thing? I would definitely try another back on it if it is a Pro or Super model. If it is the original model with the power winder you can't change backs, but I would still try with another insert.

  4. #4
    sarahfoto's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Hönö, Sweden
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    216
    Images
    121
    Yes, sure did, now, and it's still skipping. Now I've played around with it a bit more, seems to be working when the back lid is open but when I close it it starts skipping...

  5. #5
    sarahfoto's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Hönö, Sweden
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    216
    Images
    121
    Paul, I have a back for 220 films that I tried now and it seems to work(without film), so maybe I need a new film back. I really REALLY hope so...

  6. #6

    Join Date
    May 2006
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    775
    There was a series of backs for the Super that had some issues like you describe... Basically they would were out too soon and start having winding issues. I used to remember how to tell if it was an early or late model back, but not anymore.

    Also the 120/220 is really all in the insert, so you should be able to put the 220 insert into the suspect back and see if the problem is still there. If the problem is gone than you just need a 120 insert. You could try the same with the 120 insert in the second back too to check the insert.

  7. #7
    sarahfoto's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Hönö, Sweden
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    216
    Images
    121
    Yes! I put the 120 insert in the second back so now it's working! A big sigh of relief....

  8. #8

    Join Date
    May 2006
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    775
    OK, so you need another back. It is nice to have more than one back in your bag. Maybe one with color and the other with B/W films.



 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin