Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,753   Posts: 1,717,515   Online: 1055
      
Page 69 of 91 FirstFirst ... 19596364656667686970717273747579 ... LastLast
Results 681 to 690 of 902
 1. #681

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213

  En hjelp i nøden - angående filmskanning.

  Hei til Ezzie og Ole.
  Det er vel bare dere jeg ser nå på denne tråden, men akkurat dere tror jeg har greie på å hjelpe meg i denne aktuelle nøden.

  Dette med filmskanning ble plutselig både aktuelt og spennende, takket være dere to. Derfor krøp jeg litt rundt i heimen for å lete fram de hjelpemidler jeg har, og for å høre deres meninger om kvalitet/bruksegenskaper på det jeg finner. Jeg mener å tro at dere to er mange kilometer foran meg i denne teknikken.

  Jeg fant langt nede i haugen en Epson Perfection 3200 Photo, Model G860B. Denne må jeg ha anskaffet for drøye ti år siden. Jeg brukte den til en liten serie lysbilder. Og jeg ble ikke synderlig imponert. Derfor anskaffet jeg en Nikon-sak, og var mer fornøyd.

  Nå ser jeg at denne Epson er utstyrt også med filmmasker større enn 120-film. Kanskje skjuler den andre faciliteter også?

  Denne Epson har jeg ikke benyttet på mange år, og tilknytning til diverse datorer er nå borte. (Dette siste betyr i mer klartekst at sånne viruser? snek seg inn i diverse systemer, og reparasjoner betød sletting av software og annet på flere PCer. Interessen dabbet, og tingesten ble begravd (i heimens mangfoldige rot).

  Spørsmål: Tror dere det nytter å prøve denne Epson flatbed til filmskanning? Det finnes vel i mitt rot også noe tilpasset programvare. Ellers - Ezzie - fant jeg at Vuescan var redningen for meg da Nikons sviktet. Men nå har også Niconscan allernådigst bedt om en service.

  Dette kan altså bli en ny tilleggs-fotohobby, men vær klar over at en av mine største utfordringer de siste tiårene har vært dataalderen og dens finurligheter.
  Aldri noensinne har noe produsert så mye magesyre hos meg som data !!

  Med den kjærligste hilsen og bønn om råd,

  Vh Helgesverre.
  Last edited by Helgesverre; 09-07-2011 at 02:44 PM. Click to view previous post history.

 2. #682
  Ezzie's Avatar
  Join Date
  Feb 2010
  Location
  Sande i Vestfold, Norway
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  429
  Images
  186
  For 120 ville jeg ha prøvd det ut, for 35mm ikke helt sikker på om jeg hadde giddet. Jeg så lenge etter en 3200 på bruktmarkedet da jeg hadde (og fortsatt har) til hensikt å scanne større enn 6x12. Den virket til å være helt på høyde med 4990, som ennå er ettertraktet på bruktmarkedet.

  Hvordan scanne? Først må den installeres, jeg vil tro at Epsons SW som er nedlastbar vil fungere på også den gamle 3200.

  Jeg scanner i proff modus, alltid. Kjører forhåndsvisning og setter rammer for det som skal skannes og skanner en og en. Viktig å ikke få med rabatten i det som skannes da det vil forkludre histogrammet ditt. Som sagt, etter tips fra Ole, har jeg begynt å scanne i positiv modus. Det krever mindre justering av luminans mv før skanning. Men jeg gjør det likevel for å sikre meg best mulig resultat. Jeg slår av kornforminskning, oppskarping og støvfjerning (ICE også på s/h, men hender jeg bruker den på C-41). Disse opsjonene gir ikke noe bedre resultat, og forlenger scanningen vesentlig! Generelt uten å justere luminans vil scanneren, både i negativ og positiv scanne modus, prøve å justere luminans og kontrast til noe den mener gir et fint ferdig resultat. Ofte synes jeg kontrasten blir for høy, spesielt når man scanner i negativ modus. Det er lettere å justere opp kontrast i etterbehandlig enn å justere ned. Derfor sørger jeg for at man justerer hvit og svart punkter ut til ytterste kant av luminans histogrammet og justerer 18% grå til ca 1.15-0.90 avhengig av kontrasten i negativene. Klikk på kanppen for å vise histogrammet for dataene ut og få den til å bli så flat og jevn som materialet tillater, men at ikke ytterpunktene går ut over yttergrensene for scanne området (1-255 nivåer). Jeg gjør dette for hver av negativene på plata først, så skanner jeg de en og en. Jeg gir bildene navn etter filmtype-fremkaller-dato-løpenr og fører også det på lommen for negative. Da har jeg mulighet til å finne tilbake til disse siden.

  I etterbehandlingen inverterer jeg (ved positiv scan) og siden justerer jeg hvit og svart nivå og evt mellomkontrast, noe oppskarping da det blir ganske soft når ikke scanneren gjør det. Men igjen er det bedre å gjøre det etterpå da du har større kontroll.

  Kan prøve å ta et skjermbilde av hvordan det ser ut når jeg trykker på scan knappen ved neste runde med scanning.
  __________________
  Eirik (aka Ezzie)

  DIY 4x5 | DIY 6x17 | DIY 6x24 anarmorphic pinhole | Pentax' SV & SP 1000 | Rolleiflex | Kalloflex | Weltix | Royal 35-M | Leica M4-2 | Polaroid 250 | Polaroid 110A / 600SE conversion | DIY Polaroid View | DUO Polaroid TLR | Vito CL | Pentacon SIX | Kiev 6C | Canon EF | Mamiya 1000s

  My Blogspot
  My Flickr
  My APUG Gallery

 3. #683
  Helinophoto's Avatar
  Join Date
  Aug 2011
  Location
  Norway
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  607
  Images
  20
  Flott forklaring av Ezzie her, jeg gjør omtrent det samme med min LS-50 i Nikonscan, lagrer bildene som .nef (Nikon raw) og behandler de i Lightroom. Har også hørt at flatbed-scannere oftest er best på mellom og storformat og mindre bra på småbildeformater.
  Men jeg har ingen erfaring her, i og med at jeg kun bruker 135mm film og en dedikert negativscanner.

  Installerer du Vuescan (prøveversjon), er jeg nesten sikker på at den installerer fungerende drivere for scanneren slik at windows kan snakke med den.
  Fant scanneren din her: http://www.epson.com/cgi-bin/Store/s...egory=Products
  Finnes drivere for windows, mac og linux men scannerprogramvare kan ikke lastes ned herfra, det ligger nok på en CD som du fikk med scanneren din. (kan kanskje evt kontakte epson norge å høre om de kan sende programvaren som er bundlet med scanneren?).

  Kort fortalt er et histogram en graf som angir hvor mange pixler man har av hver gråtone i et bilde, 0 er sort (venstre kant) og 255 er hvitt (høyre kant). Grafen er formet som et fjell, der høyden angir antall pixler i et gitt gråtoneområde.

  Her er en introduksjon/forklaring på histogram og hva det kan fortelle.
  http://www.kenrockwell.com/tech/histograms.htm

  I lavkontrastsituasjoner (som oftest), ligger histogrammet samlet i midten, det er dette som ofte er resultatet av en positivscan. Ved negativscanning, forsøker scanneren (i allefall min) ofte å sørge for at histogrammet spres utover hele den horisontale delen, det er det samme som å flytte sort og hvitpunkt. (her kan man oppleve å få for stor kontrast, eller klipping av sort og hvitnivåer i bildet, slik at man mister detaljer i hølys eller skygge).

  Du kan manipulere histogrammet i etterkant gjennom "levels" justeringer. (se http://serendipity-kate.blogspot.com...djustment.html for en introduksjon til levels justeringer).
  Jeg har gått bort fra levels og bruker kun curvesjusteringer i photoshop, da man sikrer seg bedre mot uforvarende klipping her.
  (curves tutorial http://www.cambridgeincolour.com/tut...hop-curves.htm)
  Det som er greia, er at om histogrammet først er klippet/kutter/krasjer i høyre eller venstre kant, er det ikke mulig å hente tilbake igjen, data er tapt. Derfor er det veldig bekvemmelig å ha mest mulig histograminformasjon i utgangspunktet, slik at man selv kan velge hvor mye/om noe av histogrammet som skal klippes når man justerer levels.

  Om man justerer slik at man klipper høylys eller skygge MEN at man synes bildet ser bra ut slik, er det selvføligelig lov det også, alt etter smak og behag.

  - Gråtonepunktet (et punkt i midten) angir 18% grått punkt og styrer "lokal kontrast", internt i histogrammet -tror jeg - (jeg bruker som nevnt som oftest curves for å manipulere selve kontrastuttrykket i bildet og her vil en "S" kurve typisk gi deg økt kontrast i bildet).

  OH
  Last edited by Helinophoto; 09-08-2011 at 04:05 AM. Click to view previous post history.
  -
  "Nice picture, you must have an amazing camera."
  Visit my photography blog at: http://helino-photo.blogspot.com

 4. #684

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213
  En foreløpig takk til dere begge. Jeg føler meg litt beæret av følelsen av å ha supervisors for hånde mest døgnet rundt.

  Nå finner jeg at jeg også har tilgang til en Epson V700 Photo. Har sett noen 135-skan fra den som jeg ikke vender ryggen til, men vanskelig å vurdere på min lille skjerm.

  Det er sannsynlig at V700 kommer ut med bedre prestanda enn 2300, siden jeg mener at den er av nyere dato. Og verden står ikke stille på dette området.

  Vh Helgesverre.

 5. #685
  Ezzie's Avatar
  Join Date
  Feb 2010
  Location
  Sande i Vestfold, Norway
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  429
  Images
  186
  Hei Helge Sverre. Stort bedre flatbed enn v700 får du ikke, uten å bruke esoteriske summer. Epson har kun laget en som bedrer den (såvidt), v750. Canon hadde noen som dugde, men har siden kun laget flatbeds i klasse med v500. Største forbedringspunkt for denne scanneren, som for de fleste andre, er filmholderne. Men jeg får det til å funke med mine originale jeg.
  __________________
  Eirik (aka Ezzie)

  DIY 4x5 | DIY 6x17 | DIY 6x24 anarmorphic pinhole | Pentax' SV & SP 1000 | Rolleiflex | Kalloflex | Weltix | Royal 35-M | Leica M4-2 | Polaroid 250 | Polaroid 110A / 600SE conversion | DIY Polaroid View | DUO Polaroid TLR | Vito CL | Pentacon SIX | Kiev 6C | Canon EF | Mamiya 1000s

  My Blogspot
  My Flickr
  My APUG Gallery

 6. #686

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213

  Skanner- / skanningstips.

  Takker for råd og opplysning. Kanskje det skal bli en tid med oppøving i skanning.
  V700 eier jeg ikke, heller ikke å finne på jobben, men beror i den nære familie. Den kan jeg i perioder låne.
  2300 kjøpte jeg mest for å restaurere gamle familiekopier. Og den tjente sitt formål fortreffelig.

  Nå får jeg litt å tenke på:
  # Skal jeg droppe min Nikon Coolscan IV (LS 40)? Eller gi den en service, som raskt kan passere 2.000+. Disse penger kan legges i kjøpet av f.eks. en V700. (Nikon tar kun 35 mm film.)

  # Epson flatbed: Hvordan er den å jobbe med med tanke på en hel film på en gang? Jeg tenker her på negativ fargefilm, vesentlig gamle familiebilder. Er det mulig å forhåndsinspisere én og én rute på skjermen for å finne bilder som er verdt å skanne? Dette i stedet for å benytte lysbord og lupe, som jeg finner enormt tidkrevende. (Dette er kanskje en nøtt å besvare, men jeg tror ikke jeg finner ut av dette selv ved å søke på nettet).

  # ICE, eller støvklut som jeg kaller det; vil slikt forringe bildekvalitet? Jeg har funnet slikt veldig kjekt for å slippe manuell støvfjerning - i hvert fall når det gjelder hundrevis av fargebilder.

  # Jeg vurderer ikke å lage prints, men lagring digitalt for "senere generasjoner" - for å uttrykke meg pretensiøst. Jeg merker nå at skuffer og esker fulle av fargefilm begynner å blekne og misfarges. Derfor en redningsaksjon.

  # Svarthvitt negativer er stort sett oppbevart i permer og er lett tilkommelig og også å inspisere/vurdere. Men en større jobb med å overføre dette til et digitalt arkiv, ser jeg kan være aktuelt. (Tror ikke på drømmen om å sette opp igjen mørkerommet.)
  I dag med kaffenoleksperimenter velger jeg ut de to-tre ruter jeg finner interessante, skanner disse og pelmer filmremsen.

  Dette ble visst litt flere ord enn jeg hadde tenkt før jeg begynte. Drop lesing hvis du stresser med viktigere ting!
  Dessuten finnes det vel et forum som er mer adekvat for disse spørsmålene, men der kjenner jeg liksom ikke folkene så godt.

  Det finns inget dåligt väder .... Jaga inte upp dig!

  Vh Helgesverre.
  Last edited by Helgesverre; 09-09-2011 at 08:27 AM. Click to view previous post history.

 7. #687
  Thomas Bertilsson's Avatar
  Join Date
  Jan 2003
  Location
  Minnesota
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  14,927
  Images
  310
  Helge Sverre,

  Jag har en Epson V700, och du kan fo plats med en hel rulle 135 film po skanner-glaset. Skaffa en skiva anti-newton glas som ar lika stor some flatbeden, och lagg den ovan po negativen so de ligger flata mot skanner-glaset. Det ar bra nog till att snabbt scanna bilderna och titta po skarmen vad som har potential, och vad som ar oskarpt och som kanske skulle gora mest nytta i the trash can...

  Jag gillar inte en sak med min Epson V700, och det ar nar jag skannar negative som har en glansig emulsion, sosom Fuji Acros, TMax 100/400, till exempel. Filmhollaren reflekteras i negativet, och man kan tydligt se det i den skannade bilden. So langs ena kanten av din skannade bild kan du fo valdigt tydliga linjer som jag inte lyckats fo bort. Det ar valdigt irriterande, och jag vet inte hur jag kan fixa problemet. Det ar speciellet tydligt med 120 film. Film-hollaren till 135-film ar dolig po sitt satt, eftersom den inte klarar av att holla filmen plan.
  Det finns losningar till de har problemen genom att handla film-hollare fron www.betterscanning.com Jag har inte sjalv provat dom, men jag har hort fron andra att de fungerar bra.

  Bifogad bild kan du se problemet med 120-film ovan. Titta langs ovan-kanten i bilden.

  Hoppas det hjalper lite.

  - Thomas
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails 110302_05.jpg  
  "Often moments come looking for us". - Robert Frank

  "Make good art!" - Neil Gaiman

  "...the heart and mind are the true lens of the camera". - Yousuf Karsh

 8. #688
  Ezzie's Avatar
  Join Date
  Feb 2010
  Location
  Sande i Vestfold, Norway
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  429
  Images
  186
  Takk for advarselen Thomas. Det er vel kanskje en av ulempene ved en lyssterk scanner (god Dmax). Jeg scanner mye TMX og Acros på min v500, og det går helt fint. Dog har jeg lyst på en v700 eller 750 nettopp fordi den takler vanskeligere negativer med høy kontrast, har bedre oppløsning, og får plass til mere film på platen.
  __________________
  Eirik (aka Ezzie)

  DIY 4x5 | DIY 6x17 | DIY 6x24 anarmorphic pinhole | Pentax' SV & SP 1000 | Rolleiflex | Kalloflex | Weltix | Royal 35-M | Leica M4-2 | Polaroid 250 | Polaroid 110A / 600SE conversion | DIY Polaroid View | DUO Polaroid TLR | Vito CL | Pentacon SIX | Kiev 6C | Canon EF | Mamiya 1000s

  My Blogspot
  My Flickr
  My APUG Gallery

 9. #689
  Helinophoto's Avatar
  Join Date
  Aug 2011
  Location
  Norway
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  607
  Images
  20
  Ikke meningen å føre tråden enda lenger ut av kaffe-land =) Men fant litt info rundt problematikken som Thomas opplever, en interessant tråd på photo.net:

  http://photo.net/digital-darkroom-forum/00PWGu
  Noe av forskjellen på v700 og v750 ser ut til å være at de har laget et anti-refleksjonslag på v750...men problemet eksiserer vist der også til en viss grad.

  Greit å vite, har nemlig akkurat satt inn en annonse etter en Hasselblad 503CW eller Mamiya RZ 76 pro II, tenker Epson v750 i den forbindelse. (selger aldri min LS-50 ).

  Forøvrig en grei sammenlikning mellom en Epson v750 og Nikon LS9000
  http://www.photo-i.co.uk/Reviews/int...750/page_5.htm

  Enda en edit, ny 35/120 format dedikert negativscanner på markedet, kom nå i Juni 2011:
  http://www.bhphotovideo.com/c/produc...rmat_Film.html

  Dårligere oppløsing og d-max enn LS-9000 men priset litt lavere (mener ls9000 lå på $2300 når den var i salg??).
  Kan jo bli spennende å se hva reviews sier, har ikke klart å finne noen erfaringer enda dog, ingen brukererfaringer heller, litt rart men...mulig det kommer..?
  (En Japaner som har litt reviewing her http://blog.livedoor.jp/deepstop/arc...at_141403.html , virker som at det er noe banding i bildene, kan sees dersom du kopierer forstørrelsene inn i photoshop og vrenger på curves en del, usikker på om det er et reelt problem og om det går an å fikse på i software).

  Pris m. shipping fra b&h: $2102,70 * 5.45 som dollaren stod i i forhold til Norske kroner => NOK 11459 + 25% moms => NOK 14320,- ferdig levert på døra (pluss ~NOK 200 til UPS når de fortoller den).

  Dersom reviews er bra på denne, er den plutselig bestilt her i huset

  - Siste nytt for min del på Caffenol-fronten, er at jeg har mottatt 35mm EFKE IR film, samt EFKE 25 ASA film fra fotoimport, får Efke 50 og 100 ASA etterhvert, da de var tomme på lager.
  - Venter fremdeles på Kaliumbromid osv fra England (process-supplies.co.uk). Tar vinter og votter...3 uker siden jeg bestilte ting derfra...hmm....

  Så snart jeg mottar alt (venter på IR-filter fra fotovideo også), kommer jeg til å teste ut EFKE + Caffenol. Samt EFKE IR film + Caffenol.

  Ole-H
  Last edited by Helinophoto; 09-12-2011 at 06:44 AM. Click to view previous post history.
  -
  "Nice picture, you must have an amazing camera."
  Visit my photography blog at: http://helino-photo.blogspot.com

 10. #690

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213

  Flott Ole-H....

  Skanning blir mitt neste "studieprosjekt", så innspillet ditt passer meg fint! Jeg skal være en ivrig medfølger.

  Men, jeg er for nervøs til å hente hjem kostbar elektronikk fra et sted langt vekke. Jeg må ha mulighet til å gå tilbake til disken og klage når jeg står fast i et problem.
  Sånt som Epson kan vel greit kjøpes her hjemme? Og hvis aktuelt en gang, vil jeg spørre deg om råd angående leverandør.

  Venter du for lenge på din KBr, kan jeg sende deg 10g på dagen. Send da en PM.

  Abgående Efke-filmer, var dette nærmest min standardfilm (da labeled Adox) i guttedagene. Prøvde KB 25 i kaffenol, og vil eksperimentere mer for å få bort kornklumping. Best eksponert som ISO 50. (Se min post # 564).

  Vh Helgesverre. 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin