Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,744   Posts: 1,717,334   Online: 672
      
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23
 1. #1

  Join Date
  Nov 2011
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  172

  Liptonolene - norsk resept

  Følg tråden her enkel og grei resept som tilsvarer Kaffenol CH, dvs den ser ut til å virke omtrent like bra på alt.

  http://www.flickr.com/groups/3305163...7628497965619/,

  Ettersom det finnes utallige te-varianter, og ettersom ingen har gjort sælig alvorlige forsøk i denne retningen enda, men brukt mye tid på bittesmå forandringer på kaffenol-resepten, uten store variasjoner, blir det endel eksperimentering. Og endel fiffige navn.

  Foreløpig er to varianter testet ut PASSIONOL og EARLONOL, begge oppkalt etter sine respektive te-typer, Twinings Passion fruit, mango n& orange, og Earl Grey.

  Selv har jeg Twinings Citron the, Twinings Voyage og Lipton African Rooibos på lager.
  Noe av det interessante er å sjekke om de alle virker, om de virker like kraftig og om de gir samme kontrast, gradasjon og korn.

  Bruksmåten er som for Kaffenol :

  Kok tevann, til en liter benyttes 8 teposer (dobbel styrke) - en har rapportert at han benyttet ca 17 poser på en liter, det blir 4-dobbel styrke i forhold til den teen jeg drikker, det ser ikke ut som om virkningen ble voldsomt mye kraftigere av den grunn, så jeg anbefaler 8 teposer på liter, eller ca 3 treposer på en tank for 35mm film.

  La vannet avkjøles, gjerne over natten.

  Tevann 350 ml
  Krystall soda 18 gram
  Askorbin syre 5 gram

  Kan stå ubrukt over natten helt uten problemer, gjerne et par netter, dvs om man mikser en hel liter kan den brukes opp i løpet av to dager til 3 tanker for 35 mm film.
  En tank (350ml) kan brukes til å fremkalle minst to filmer, øk tiden med et minutt pr film, men må brukes opp i løpet av et døgn etter første fremkalling.

  For en liter blandes :

  Tevann 1 liter
  Krystallsoda 55 gram
  Askorbinsyre 15 gram

  Dette er en fremkaller med svært mange av de samme egenskaper som Kaffenol, men den er uten den ubehagelige lukten! Tvert i mot lukter Passionol søtt og spennende, så dermed er det slikk på rare lyder fra TV-stua når man fremkaller.....

  Det som gjenstår å forske ut er holdbarhet i løsning (med hjelpestoffer) og fortynning.

  Som Kaffenol kan denne fremnkalleren brukes fortynnet 1:1 akkurat som D76, da må tiden økes ganske mye, 40% til 100% det gjenstår å finne ut helt nøyaktig. Men det er allerede fastslått at dette virker. Brukt 1:1 må man kaste fremkalleren etter bruk. Og brukt 1:1 er en mye bedre løsning, akkurat som for Kaffenol, enn å begynne å eksperimentere i blinde med resepten og å legge seg på grensen til null aktivitet, som ved det reduserte kaffenol-reseptene.

  pH er sjekket underveis hele tiden, og bekrefter at man ligger godt innenfor området for god virkning av askorbin-derivatet vi bruker, natrium askorbat. Også for fortynnet blanding, 1:1 senker pH med ca 0,5 verdier......

  Alminnelig brukstid er ca 10 - 11 minutter for standard B/W film, øk noe for 400 ISO, det ser ikke ut til at normal film krever KBr eller lignende, her må flere forsøk bekrefte eller avkrefte...................

  For fargefilm er det ukomplisert C41 fremkalles elegant og uten problemer i 14 minutter, noe lenger for ISO over 200, ingen KBr nødvendig.


  Første skritt vidre blir Citronol her, brygget på Twinings Citron The, da er man i allefall garantert ikke å få slør, det finnes jo citrus syre i teen! :-)
  Det kommer en grundig rapport med blider og alle data på bloggen.

 2. #2

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213
  Ja, dette skal jeg prøve! Litt hemmelighet skader ikke, men kan avsløre at jeg vil forsøke kinesisk grønn te, og "the world's best dark tea" fra Ceylons høyland. Den tredje versjonen er så spesiell at jeg tør ikke nevne den før forsøket er gjort. Jeg vil forsøke meg ved å benytte Kodacolor film. Tvi-tvi.

 3. #3

  Join Date
  Nov 2006
  Location
  Luxembourg
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  101
  Images
  5

  te-fremkalder

  skal der mælk og sukker til? (eller måske det bliver alt for dyrt)
  Peter

 4. #4
  Ole
  Ole is offline
  Ole's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Bergen, Norway
  Shooter
  Large Format
  Posts
  9,284
  Blog Entries
  1
  Images
  31
  Kanskje endelig et nytt bruksområde for gul Lipton?

  Som kjent er ikke denne teen laget for å drikkes, men for å tone cyanotypier i...
  -- Ole Tjugen, Luddite Elitist
  Norway

 5. #5

  Join Date
  Nov 2011
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  172
  Sukker kan brukes i stedet for kaliumbromid, et bedre alternativ enn salt som liksom fjerner en type slør ved å lage en annen type slør.
  Fløte kan kanskje hydrolyseres men der er Ole eksperten på såper.
  Liptons gul er et utmerket alternativ for storformat det er en grovkornsfremkaller!


  http://ascorbate-developers.blogspot...iptonoles.html
  Last edited by analog what is that?; 01-16-2012 at 07:05 AM. Click to view previous post history.

 6. #6

  Join Date
  Nov 2011
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  172
  Oppdatering, for de som planlegger å forsøke Kaffenol som papirfremkaller :

  Forsøk Liptonol i stedet! Du slipper kaffestanken og samtidig får du en fremkaller som ikke er totalt svart, slik at du ser bildet vokse fram i skåla.....

 7. #7

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213
  Yeep! - Én fargefilm te-framkalt i kveld. Ser meget lovende ut, men har ikke sjekket korn ennå. Dette er en tredjedel (50 cm) av en kinesisk Lucky 200. De to resterende filmbitene skal også i te, men av andre slag. Bare for moro.
  Jeg legger ut eksempler senere.

 8. #8

  Join Date
  Nov 2011
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  172
  Her burde det vært slik thumbs-up.

  Fornøyd med lukten vs kaffe? Og hvilke tesorter bruker du, vi må få fram en sertifisert og godkjent liste......
  Det er da moro og enkelt også, og sannelig når jeg tenker etter, man kan jo bruke vanlig kaffe like enkelt som te, det er bare å brygge dobbelt-sterk kaffe, feks 1 liter, sette til ca 50 gram krystallsoda og ca 15 gram askorbin-syre, så tenker jeg det funker omtrent som vanlig.......
  Fordelen er at man slipper svinedyr pulverkaffe, prisene er høye på kaffen nå.....

 9. #9

  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Downtown Buskerud
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  213
  Ja, kjære "analog ....", nå håper jeg du kan svare på mitt spørsmål.

  Jeg har, som det fremgår ovenfor, fremkalt en negativ fargefilm i te, forskjellige blandinger. I morgen skal jeg skanne noen ruter og poste dem her slik at du - dere - kan se.
  At te kunne være en brukbar fremkalleringrediens, har jeg visst en bra stund. Likevel ble jeg noe positivt overrasket. Jeg klippet filmen (Lucky 200) i tre like deler og fremkalte bitene i forskjellige teblandinger. Jeg kommer tilbake til blandinger og fremgangsmåte når jeg laster opp bildeeksemplene.
  Siden jeg etter forholdene var bra fornøyd, gikk jeg videre og fremkalte en svarthvitt film i samme teblanding. Filmen var Fomapan 200, en film som mange påstår er den beste fra Foma. (Smak og behag, vet du.) Jeg hadde fremkalt en slik én gang tidligere, og da i Caffenol. Resultatet den gang var redselsfullt. (Se forøvrig eksempel i vedlagte bilde.)
  Den eneste forandring i fremkallingsmåten denne gang med te var at jeg nå tilsatte noe retarder, her KBr 0,6g/L. Ellers var teblandingen slik den virket vellykket på negativ fargefilm.
  Filmen kom ut HELT BLANK. Du vil kanskje tenke at filmen var ueksponert. Men nei. Til og med fortommen - som var tilklippet i fullt dagslys, og også filmens randtekst - var helt uten tegninger. Altså helt blank!
  Jeg er ingen novise på området med rundt tre tusen svarthvitt-filmer fremkalt.
  Spørsmålet mitt er: hva kan ha skjedd? Selv mistenker jeg at KBr kan ha reagert med tiletningsstoffene i fremkallingsvæsken slik at den er blitt helt død/uvirksom. Tilsetningsstoffene får du vite når jeg poster bilder.
  Denne Foma-filmens innhold var ikke hva-som-helst, men dog ikke umistelig. Men heretter skal jeg være mer forsiktig og heller bruke av mine "tøysefilmer" når jeg eksperimenterer, i stedet for seriøse opptak.
  Uansett "analog...", ikke føl at du er skyldig i tap av fotoopptak gjennom 13 måneder -(to juler!)- Husker ikke en gang hva som var på filmen.

  Vi sees, Vh helgesverre.
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails 000029.JPG  
  Last edited by Helgesverre; 01-25-2012 at 02:45 PM. Click to view previous post history.

 10. #10

  Join Date
  Nov 2011
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  172
  Too little data yet to compute.

  Jeg opplevde at levetiden var kortere enn Caffenol, dvs, en brukt, og deretter fortynnet 1:1 (var på jakt etter finere korn) var død, mens en ufortynnet ikke var død, men noe redusert, etter å ha stått og godgjort seg.

  Men jeg mista ikke film, selv om mine er testfilmer av 5 standardmotiver, eksponert en under, lik og en over ISO, med noen blindeksponeringer midt på, så går jeg løypa baklengs og klipper i to, 5 tripletter av helt forskjellige motiv, medlys, motlys osv osv gir meg et veldig bredt grunnlag for å vurdere mange sider ved en film/fremkaller-kombinasjon, feks den noe oppskrytte pushfremkallingen avsløres straks!

  For å slippe å miste selv slike verdiløse filmer, tar jeg clip-tester. Jeg går ut fra at alle som er interessert og følger disse trådene vet ha en clip-test er og hvordan det gjøres?

Page 1 of 3 123 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin