Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 71,826   Posts: 1,582,055   Online: 776
      
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Join Date
    Apr 2011
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    38

    White marks on E6 scans - what is causing it ?

    So i got a three rolls of elitechrome back from my new lab (had to move there my old place didnt do slide) they are considered the premier place in my area to go so i wasnt at all apprehensive about paying £45 to develop and scan 4 rolls of film because i thought they would be fantastic, however looking at the scans it appears there is a lot of noise mostly white specks on some of the slightly darker frames. I put the negs into my enlarger and from what i can tell there is nothing actually on the actual negatives themselves which points to the scanner.

    Basically is it dust, which im hoping it is and is there anyway to remove it efficiently in photoshop or is it something to do with the fact i kept the used rolls in my bag for a month or have the lab balls'd it up. Any input would be appreciated as m knowledge of the processing and scanning of E6 is limited.

    Please find embedded a sample scan

    Click image for larger version. 

Name:	tumblr_m6m6y5yyyn1qatkcao1_1280.jpg 
Views:	55 
Size:	516.8 KB 
ID:	53311

    Kind regards
    Samuel

  2. #2
    MattKing's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Delta, British Columbia, Canada
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    12,918
    Images
    60
    Based on the reference to E6, I'm assuming that these are slides, not negatives.

    Are the slides mounted for projection, or unmounted?

    If there is no sign of the white specs (dust?) on the slides themselves, then it sounds like the lab was just sloppy with their scanning.

    I would tell them about your concerns. It is up to you to decide whether you should take up any offer they might make to fix the problem (re-scan?).

    As for dealing with dust in scans, that's a bit outside APUG's restricted, no-digital mandate, but in my experiene, scans and the "clone" tool go hand in hand.
    Matt

    “Photography is a complex and fluid medium, and its many factors are not applied in simple sequence. Rather, the process may be likened to the art of the juggler in keeping many balls in the air at one time!”

    Ansel Adams, from the introduction to The Negative - The New Ansel Adams Photography Series / Book 2

  3. #3

    Join Date
    May 2011
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    235
    This isn't dust, it's the scanner trying to compensate for darks and flatten out the tone curve by pushing up the blacks. If you notice, there's no real BLACK in the scan like on the slide? I suggest using a pro lab and mailing the film out. These look close to what a cheap pakon will do, or someone who doesn't know what they're doing in front of a scanner.

  4. #4
    Worker 11811's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Pennsylvania, USA
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,628
    Yes, it's digital noise. Not a problem from the film.

    You could remove much of it with Photoshop but it would be detailed, time consuming work. You'd be better off to rescan.

    Even with a cheap scanner you can get better results than that. It's pretty clear that whoever was operating the machine just put the film in, hit the START button and walked away without checking. At a cost of £11 ($17 U.S.) per roll, you should get better results than that. At very minimum, they should do rescans for free.
    Randy S.

    In girum imus nocte et consumimur igni.

    -----

    http://www.flickr.com/photos/randystankey/



 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin