Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 71,523   Posts: 1,572,325   Online: 948
      
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    wiseowl's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    S Wales
    Shooter
    4x5 Format
    Posts
    423
    Images
    3

    Devere 504 .. Newbie questions.

    Hi,

    just splashed out on a 504 with dichromat head. Lovely enlarger apart from the minor fact that I can't get the light on!

    The lamp is OK, just thought I'd get that suggestion out of the way first.

    The transtab makes plenty of buzzing noises and when I switch it in the fan starts and lights come on behind the filter settings windows, so it is gettingt power and the fuse is OK. When I throw the "focus" switch I don't get the main light on, neither do I get 24v inside the head. Before I start taking it all to bits, does the transtab need a timer plugged into the 8 way socket before anything works, or should the lamp come on regardless?

    If this is the case does anyone have a circuit for the timer plug. Or better still a circuit diagram for a transtab?

    Cheers

    Martin
    I'm Spartacus!

  2. #2

    Join Date
    Mar 2004
    Location
    New York
    Shooter
    4x5 Format
    Posts
    226
    Images
    48
    Perhaps this is what you are looking for? http://cgi.ebay.com/De-Vere-timer-pl...QQcmdZViewItem

  3. #3
    BarryWilkinson's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Somerset UK
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    693
    Images
    1
    Quote Originally Posted by wiseowl
    Hi,

    just splashed out on a 504 with dichromat head. Lovely enlarger apart from the minor fact that I can't get the light on!

    The lamp is OK, just thought I'd get that suggestion out of the way first.

    The transtab makes plenty of buzzing noises and when I switch it in the fan starts and lights come on behind the filter settings windows, so it is gettingt power and the fuse is OK. When I throw the "focus" switch I don't get the main light on, neither do I get 24v inside the head. Before I start taking it all to bits, does the transtab need a timer plugged into the 8 way socket before anything works, or should the lamp come on regardless?

    If this is the case does anyone have a circuit for the timer plug. Or better still a circuit diagram for a transtab?

    Cheers

    Martin
    Hello Martin,

    I have never tried to switch on the lamp without a timer plugged in but I would assume it to work. I will try mine tomorrow and let you know if you don't get a positive reply by then.

    I would also like to get a circuit diagram for a transtab. There is more than one type though. I may also have details of the plug connections.

    Barry

  4. #4
    BarryWilkinson's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Somerset UK
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    693
    Images
    1
    Hello Martin,

    Just tried my head with the timer removed. The focus switch turns the enlarger lamp on. Sounds like a transtab problem? I have also heard of bulb connector failure in the head (burnt).

    Sorry I have not found my connector details yet.

    Barry

  5. #5
    wiseowl's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    S Wales
    Shooter
    4x5 Format
    Posts
    423
    Images
    3
    Thanks for trying that Barry. Gives me something to work from.

    Cheers

    Martin
    I'm Spartacus!

  6. #6

    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Norwich, UK
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,405
    Images
    90
    Quote Originally Posted by wiseowl
    Hi,

    just splashed out on a 504 with dichromat head. Lovely enlarger apart from the minor fact that I can't get the light on!

    The lamp is OK, just thought I'd get that suggestion out of the way first.

    The transtab makes plenty of buzzing noises and when I switch it in the fan starts and lights come on behind the filter settings windows, so it is gettingt power and the fuse is OK. When I throw the "focus" switch I don't get the main light on, neither do I get 24v inside the head. Before I start taking it all to bits, does the transtab need a timer plugged into the 8 way socket before anything works, or should the lamp come on regardless?

    If this is the case does anyone have a circuit for the timer plug. Or better still a circuit diagram for a transtab?

    Cheers

    Martin

    Martin

    I have a 504 with dichoric head. This should work without the time, however my Transstan is silent (no buzzing). I have had to replace the lamp fitting due to it overheating and the contacts (2 prongs) go brittle. The bulbs do get quite hot. Other than that all I have needed to do is replace the bulb. The wiring inside is very basic, Have you tested to see if you are getting 24v to the lamp holder?
    Maybe I have an older version than yours but my dials are lit by the lamp itself and not a seperate bulb.
    Cheers

    Phill
    It is not tradition that secures the survival of our craft, its the craft that secures the survival of our traditions.

  7. #7
    wiseowl's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    S Wales
    Shooter
    4x5 Format
    Posts
    423
    Images
    3
    Yes I have checked for 24v at the head and sadly not a single one of the little blighters manages to get there. I do get 24v at the timer socket, my initial investigation into the tran-stab look as though it has to go through this. I'll have to look a little deeper.

    There's a lot of transformer in the steel case so I'm not overly surprised at the buzzing, but it could of course indicate a short somewhere.

    Thanks for the help.

    Martin
    I'm Spartacus!

  8. #8
    BarryWilkinson's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Somerset UK
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    693
    Images
    1
    Martin,

    Is the transtab, the brown one with a square connector for the head?

    My current transtab has a round connector but I do have a spare 'square' type (250W) which I could loan you if it would help?

    Barry

  9. #9
    wiseowl's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    S Wales
    Shooter
    4x5 Format
    Posts
    423
    Images
    3
    Quote Originally Posted by BarryWilkinson
    Martin,

    Is the transtab, the brown one with a square connector for the head?

    My current transtab has a round connector but I do have a spare 'square' type (250W) which I could loan you if it would help?

    Barry
    Thanks, that's very generous Barry. My transtab is brown with a rectangular plug for the head. This has 8 pins, 4 for the 24v (2 each in parallel), the other 4 are for mains. 1 each for live, neutral the other 2 are earth.

    I won't borrow yours just yet, but if I fail on this one I might very well take you up on the offer.

    Cheers

    Martin
    I'm Spartacus!

  10. #10
    BarryWilkinson's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Somerset UK
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    693
    Images
    1
    No problem Martin, just PM me if you want it. I'm in North Somerset 19-23 May so not too far away.

    Barry

Page 1 of 2 12 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin