Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 68,775   Posts: 1,484,477   Online: 918
      
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South Norfolk, United Kingdom
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    2,798
    Images
    56

    Jobo ATL-2300 water bath heating / circulation issue

    Has anyone else experienced the following problem with the Jobo ATL-2x00 series? :

    The chemical pump lines and tempered rinse steps seem to work fine however the water bath system isn't working correctly.

    - The "tank trough" doesn't fill with water although the main body of the machine does fill.

    - The internal Jobo heater becomes warm but the water bath stays at room temperature and there is no circulation of water around the processor. From the metal casing of the heater there are two tubes going down into the water bath; however I'm not sure if the pump is integrated with the heater or separate.

    I'll try and get a response from Jobo at some point, but my initial thoughts are that one of the pumps has gone.


    Tom

  2. #2

    Join Date
    Jan 2006
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,730
    Tom,

    If you don't hear the pump running, it could very well be the pump. However, it could also be the electronic valve that diverts water up to the tempering bath has failed.

    Do you use your machine on a regular basis, or has it set for some period of time?

    I ask, because my 2300 had a sticky solenoid valve that was intermittent in function until I exercised it by toggling back and forth between one of the cleaning routines and one of the processing routines.

    This had the effect of opening and closing this recirculation valve and, apparently, freed the valve; I've had no problems since.

    You should be able to hear the pump kick on and off too as you do this, so try it and see what happens. You may just have a sticky valve...

  3. #3

    Join Date
    Nov 2007
    Shooter
    Plastic Cameras
    Posts
    1,028
    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post
    Has anyone else experienced the following problem with the Jobo ATL-2x00 series? :

    The chemical pump lines and tempered rinse steps seem to work fine however the water bath system isn't working correctly.

    - The "tank trough" doesn't fill with water although the main body of the machine does fill.

    - The internal Jobo heater becomes warm but the water bath stays at room temperature and there is no circulation of water around the processor. From the metal casing of the heater there are two tubes going down into the water bath; however I'm not sure if the pump is integrated with the heater or separate.

    I'll try and get a response from Jobo at some point, but my initial thoughts are that one of the pumps has gone.


    Tom
    I spoke to Firstcall yesterday asking about jobo processors. They informed me that they now have a jobo repair technician who covers southern england and another one up north somewhere. So if you can't sort it, you could give them a ring.

  4. #4

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South Norfolk, United Kingdom
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    2,798
    Images
    56
    Kino,

    I've only just plugged in the ATL 2300 recently after purchasing the machine used late last year. I get the impression it had sat in a garage for approximately three years prior to that unused.



    Is it possible to say where the valve is located in relation to the above photo?

    Thanks,

    Tom

  5. #5

    Join Date
    Jan 2006
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,730
    No, not off-hand, but I get a feeling it is directly under the head, behind the lift arm.

    However, before you go pulling it apart, I can see a lot of caked on chemistry and, God forbid, spent chemistry still in the bottles!

    If I were you, I'd manually fill every chemistry bottle, water jacket and tray with plain, very warm water and let it soak for a few days.

    There may actually be nothing wrong with the pump or the valve, they may just be frozen in congealed chemistry! Take a discarded tooth brush, a cup of hot water and start cleaning the obvious clumps off the trays and surfaces!

    In the meantime, turn the unit on BUT do NOT place it in a processing preset, that would kick on the recirculation pump and energize the solenoid of the valve, but be SURE it is in a cleaning routine and let it idle for a couple of days.

    Every once in a while, about every 12 hours or so, go and simply select the, say, E6 processing preset and listen. You should hear the pump attempt to turn on and the valve attempt to open.

    Toggle it back and forth between the E6 setting and the cleaning setting a few times and then, if nothing frees-up, stop and change out the water (hot if possible) and let it set some more.

    If you ever get the pump and valve to working, I would run 120 Degree F water continuously through the chemical bottles (at least 10 times for each bank) and then follow up with some JOBO systems cleaner.

    I honestly think you just have frozen parts from crystallized chemistry, so take your time and don't rush it; lots of warm/hot water and time are cheap and effective...

  6. #6

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South Norfolk, United Kingdom
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    2,798
    Images
    56
    Thanks for the reply Kino. The Jobo appears to have a leak coming from somewhere, so I'll try and deal with that and then carry out your hot water cleaning suggestion.

    Every once in a while, about every 12 hours or so, go and simply select the, say, E6 processing preset and listen. You should hear the pump attempt to turn on and the valve attempt to open.
    The valve being the one that diverts water to the tank trough?

    - Is the processor supposed to fill the tank trough / water bath as soon as the machine is turned on? The manual seems to suggest so.

    - Do you know the function of the tube pointing downwards towards the tank water bath? It is connected to a gray section just before the 'ATC' control.

    - As a few drops of water flow from the tank water bath "shute" visible in the photograph, I assume the bath fills from the shute, but does it actually fill from the downwards pointing tube?

    - On the 'ATC' control: my understanding is that it enables you to run a room temperature process while tempering chemicals for another process at 38ºC for example. Do you know if the machine achieves this via diverting water away from the water bath; and from that does the (what appears to be closing and opening) control affect whether water enters the tank water bath?




    Tom.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2006
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,730
    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post
    Thanks for the reply Kino. The Jobo appears to have a leak coming from somewhere, so I'll try and deal with that and then carry out your hot water cleaning suggestion.
    Tom,

    Check the drain valve, the seals around the drain could have dried out. Any automated processor tends to leak when left dry for an extended period. Sometimes just putting them in a place where you can keep putting water in them, will allow the seals to rehumidify and seal-up.

    However, it could also be that the bottom-most water jacket has been cracked. A lot of these machines get lifted inappropriately from the bottom, which cracks the water bath. If this is the case, Marine Epoxy works fine to repair the crack.


    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post
    The valve being the one that diverts water to the tank trough?
    Yes.


    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post
    - Is the processor supposed to fill the tank trough / water bath as soon as the machine is turned on? The manual seems to suggest so.
    It is supposed to fill the water jacket in the bottom of the machine, but won't fill the upper tempering trough (where the tubes rotate) until you select an actual processing preset on the LCD display.

    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post
    - Do you know the function of the tube pointing downwards towards the tank water bath? It is connected to a gray section just before the 'ATC' control.
    The light gray tube with a triangular opening? No, can't say I've ever seen that; never had that shroud off of my 2300. Might be related to the chemical discharge manifold under the machine or to the actual ATC function itself...

    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post

    - As a few drops of water flow from the tank water bath "shute" visible in the photograph, I assume the bath fills from the shute, but does it actually fill from the downwards pointing tube?
    If I understand what you are saying, no the tray fills (and continues to circulate) directly from the "Shepard's crook" tube located near the lift arm and exits the bath on the opposite end via a slot with a stainless steel, perforated filter and a sliding gate that allows you to vary the height of the water bath with changing tank size.

    The "shute", as I think you are calling it, is purely a drain who's output is routed to either the drain or to one of the reclamation bottles on the front by indexing the pouring spout under the backmost (far left) cover behind the lift head.

    Hope I am answering your questions...

    Quote Originally Posted by Tom Kershaw View Post

    - On the 'ATC' control: my understanding is that it enables you to run a room temperature process while tempering chemicals for another process at 38ºC for example. Do you know if the machine achieves this via diverting water away from the water bath; and from that does the (what appears to be closing and opening) control affect whether water enters the tank water bath?

    Tom.
    Not up on the ATC function, so I can't help you there, but I do have a copy of the Instruction Manual, so PM me for my email and I'll see what I can do to get you a scanned copy.

    However, be aware that this is NOT a repair manual, which I have seen go for obscene prices on Ebay.

    Frank

  8. #8

    Join Date
    Apr 2008
    Shooter
    Large Format
    Posts
    30
    Are the floats in the tank stuck?

  9. #9

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South Norfolk, United Kingdom
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    2,798
    Images
    56
    Edgar,

    Sorry which floats? I understand there are two float sensors underneath the control unit to set the correct water level. The machine does stop filling once the water level has reached the brim; over which water flows down into the drain on the left hand (chemical recovery) side.

    Kino,

    Not up on the ATC function, so I can't help you there, but I do have a copy of the Instruction Manual, so PM me for my email and I'll see what I can do to get you a scanned copy.
    I do have a physical copy of the manual but it doesn't really give information on "which bit does what". Interesting to hear the repair manual is expensive.

    Tom

  10. #10

    Join Date
    Jan 2006
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,730
    Well, good luck; beyond that, I don't know what to tell you!

Page 1 of 2 12 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin