Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 70,280   Posts: 1,534,883   Online: 867
      
Results 1 to 2 of 2
  1. #1

    Join Date
    Jun 2004
    Shooter
    35mm
    Posts
    26
    Images
    3

    Battery for Yashicamat 124

    I purchased a Yashicamat 124 (not "G") off of E-Bay recently. It's in great shape but it needed a battery. The manual said that it needed a 1.3v mercury battery which I understand is not being produced anymore. I went to the camera shop and the guy there put in what he said was a replacement for it, but now I'm not sure that it was. When he put the battery in the meter worked and we even double checked the exposure that it gave with another functional camera and it was dead-on correct. But just a few hours later the meter is not working. The packaging for the battery said it was a 1.5v battery. Can someone tell me what is the best replacement battery for my camera? Thanks in advance for your input.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Minneapolis, MN US
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    2,242
    Images
    4
    Your YashicaMat was designed to use a 1.35v mercury battery that is no longer available. The 1.5v alkaline battery you used not only has higher voltage (which can effect the light reading) but also a different discharge curve that can make the light reading change over time. Some users have said the difference is significant, others have said it wasn't an issue.

    There are adapters you can purchase or make that will allow you to use readily available silver oxide batteries. Lots of info at http://www.butkus.org/chinon/camera_batteries.htm.

    Here are instructions for making your own adapater; http://olympus.dementia.org/Hardware...t-adapt-US.pdf. I have one and it works fine in my Rollei.

    However, none of this explains why your meter stopped working a few hours later. The .15v difference should not have hurt the meter circuit. My best guess is that the battery was old and at end-of-life. I would also check the battery contacts.

    By the way, as to the "dead on correct" when compared to another meter, unless you ran a test against an evenly lit wall that filled the field of view of the meter, it's hard to really know. It's easy to find a 1/2 to 1 stop difference in two meters just as a result of differing fields of view.

    The important thing is that the meter gives you a "close enough" average, allowing you to evaluate and adjust.



 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin