Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 70,962   Posts: 1,558,327   Online: 951
      
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22
  1. #1
    cliveh's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Shooter
    35mm RF
    Posts
    3,439
    Images
    343

    Hassey problem – Please help

    I wanted to use my 120mm Macro Planar which I have fitted to my 500C on many occasions. However, I took it off the other day and now it won’t fit back on. My 80mm fits ok as do macro rings, all in cocked position, as is the camera. I have compared the orientation of the tiny slit and dot, which is the same on the 120mm as on the others that fit. I am also able to fire the lens with the pin and re-cock it with a coin. However, it will turn in the camera ring but not click in.
    Suggestions much appreciated, as I have consulted the manual and internet.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Melbourne
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    120
    Images
    4
    Tried fitting the lens on a macro ring?

  3. #3
    cliveh's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Shooter
    35mm RF
    Posts
    3,439
    Images
    343
    Can't do that either, both ring and lens in cocked position.

  4. #4
    Jesper's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Lund in the south of Sweden
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    648
    Putting a small piece of soft tape across the slot and try to fit the lens shold give you a dent in the tape showing you if it is aligned correctly or (if the dent is not above the slot) where it hits.
    If there is no dent at all the problem may be elsewhere in the mount.

    Just a thought.

  5. #5
    cliveh's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Shooter
    35mm RF
    Posts
    3,439
    Images
    343
    Thanks for the suggestion, as I put a small bit of electrical tape on the slot and tried to fit it to an extension tube. It appears to be making an indent in exactly the right place (at the start of the slot), but when tape removed it will turn in the extention tube, but not click into place.

  6. #6
    cliveh's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Shooter
    35mm RF
    Posts
    3,439
    Images
    343
    John, thanks for reply and no I don’t think it goes all the way to the aligned position, as I checked it on a tube and can’t check it on the camera at the moment. Perhaps it will sort itself out over time and me fiddling with it.

  7. #7
    Leigh B's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Maryland, USA
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,035
    Images
    1
    Sounds like junk of some sort under the mating bayonet on the lens. Go in there with a toothpick and clean it out.

    Not an uncommon problem.

    - Leigh

  8. #8
    cliveh's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Shooter
    35mm RF
    Posts
    3,439
    Images
    343

    Hassey problem

    Hassey problem still not solved. Any other suggestions?

  9. #9

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Toronto, Canada
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    25
    The only thing I can think of is that one of the bayonet claws on the lens is bent or in some other way damaged. Your other 80mm and macro rings fit on the camera, but the Makro doesn't mount fully to either the camera or your macro rings, so to me, all signs point to an issue with the lens.

  10. #10
    cliveh's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Shooter
    35mm RF
    Posts
    3,439
    Images
    343

    Hassey problem

    It is definately the lens, as other units fit. When I try to attach the lens it nearly gets there, as the silver lug goes in, but the lens wont reach the end of its travel to make it click.

Page 1 of 3 123 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin