Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 69,716   Posts: 1,514,768   Online: 797
      
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    bobwysiwyg's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Ann Arbor, MI U.S.A.
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,543
    Images
    3

    Olympus XA Self-timer Glitch

    I hope a fellow XA owner can provide some help on this. I have both an XA and an XA2. Recently, after deliberately using the self-time on the XA (no problem) it now uses a self-timer mode even if the self-time hasn't been selected/set. The odd part is, if I actually use the self-timer, I get about 17 beeps before the shutter trips. With the self-timer 'off' it self-times anyway, but only 10 beeps worth. It doesn't matter what f-stop or shutter speed, it's always the same.. 10 beeps, then the shutter trips. Anyone have a suggestion or is this just the end for this little cam? I really like it, so I'm hoping there is a solution. Thanks in advance.
    WYSIWYG - At least that's my goal.

    Portfolio-http://apug.org/forums/portfolios.php?u=25518

  2. #2

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Huntington, NY
    Shooter
    35mm
    Posts
    305
    Your XA has a bad circuit board. Either cracked ceramic or bad IC. Another fatal XA defect is getting exposures of 10-15 seconds no matter what the camera is set to. John,

  3. #3
    Steve Smith's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Ryde, Isle of Wight
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    8,524
    Images
    122
    Before you write it off, give the battery contacts a clean. They can do a lot of weird things with dirty contacts, though I have not come across that one before.


    Steve.

  4. #4
    bobwysiwyg's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Ann Arbor, MI U.S.A.
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,543
    Images
    3
    Quote Originally Posted by John Hermanson View Post
    Your XA has a bad circuit board. Either cracked ceramic or bad IC. Another fatal XA defect is getting exposures of 10-15 seconds no matter what the camera is set to. John,
    Sob.
    WYSIWYG - At least that's my goal.

    Portfolio-http://apug.org/forums/portfolios.php?u=25518

  5. #5
    Mike Wilde's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Misissauaga Canada
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    2,939
    Images
    29
    You are not alone in mourning your loss. My now defunct XA does all sorts of things right, except trip the shutter. I have tried all of the web tips about button deformed etc all to no avail. I will be scouting the spring camera show later this month in the hope of a replacement.

    I had a Trip 35 that went south, and found a replacement for it at last years spring show for the grand fee of $5.
    my real name, imagine that.

  6. #6
    bobwysiwyg's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Ann Arbor, MI U.S.A.
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,543
    Images
    3
    I guess I'm down to my XA2 for my 'toss in a pocket' cam... until I can find another XA.

    I just developed the roll of film that was in the XA, Tmax 400. Looks pretty good exposure-wise so at least the shutter remains pretty accurate. Just have to reserve it for situations where I can wait 10 secs. for it to trip.
    WYSIWYG - At least that's my goal.

    Portfolio-http://apug.org/forums/portfolios.php?u=25518

  7. #7
    Rol_Lei Nut's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Hamburg
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    1,118
    I suppose it's a bit gauche to put a plug for an XA among the misery of others, but my own XA has been collecting dust for a long time and I would be glad to find a happy user.

    Caveat: The rewind knob is broken, but if you can scavenge one from another XA, it is a 5 minute job to replace (The reason I stopped using it long, long ago).

    Caveat 2: If there is interest, I'll need to check it out to see if it still works (apart from the rewind knob).

    Shipping from Europe.
    M6, SL, SL2, R5, P6x7, SL3003, SL35-E, F, F2, FM, FE-2, Varex IIa

  8. #8
    Steve Smith's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Ryde, Isle of Wight
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    8,524
    Images
    122
    Quote Originally Posted by Rol_Lei Nut View Post
    I suppose it's a bit gauche to put a plug for an XA among the misery of others, but my own XA has been collecting dust for a long time and I would be glad to find a happy user.
    A good idea. I gave away three XA2s last year because I already had an XA. I can't find it now though!


    Steve.



 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin