Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 70,209   Posts: 1,531,968   Online: 1173
      
Results 1 to 5 of 5
  1. #1

    Join Date
    May 2008
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    5

    Canonet 19 Shutter/Self Timer??

    I picked up a Bell&Howell/Canon Canonet19 at a flea market for 5 bux.

    The shutter worked fine until I moved the self timer now the shutter will not open. Everything seems to work film advance/shutter button seems to work properly. Just the shutter will not open and the self timer lever will not move now.

    I have tried to get the front element off to see if I can get into it clean and look at it. I cannot get or fine any info on how to get it apart.

    Anybody know how this comes apart or any other tips?

    Thanks

  2. #2

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Saskatoon, SK, Canada
    Shooter
    35mm
    Posts
    43
    Here's some links that may or may not help:

    The first link has an exploded view of how a Canonet comes apart.

    http://rick_oleson.tripod.com/index-30.html
    http://www.pentax-manuals.com/manual...g-111_17-4.pdf
    http://www.kyphoto.com/classics/canonetblade.html

    Have fun

  3. #3

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Jacksonville, Fl
    Shooter
    Multi Format
    Posts
    528
    Images
    15
    This thread is Canonet 19 specific http://www.kyphoto.com/classics/foru...s/2/14219.html

    Most likely the self timer has just not finished it's cycle and tripped the shutter. I just fixed one of these cameras last week. Mine however had a shutter that would not trip at all. I did take the leatherette off and the assembly off to monkey around with it. In you case, I would think that is unnecessary until you know a little more. It will be easier to get the rear element out to get to the shutter. toothpick it and see if it trips. If so, don't touch the timer anymore, though you may find you get the same result at slow speeds.

  4. #4

    Join Date
    May 2008
    Shooter
    Medium Format
    Posts
    5
    Thanks
    I got the timer to free up and the shutter works fine again. Now the apeture blades are stuck I have to find out to get into them to clean them. I hope I can go through the front.

  5. #5

    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Nova Scotia
    Posts
    923
    Quote Originally Posted by Pyrocars View Post
    Thanks
    I got the timer to free up and the shutter works fine again. Now the apeture blades are stuck I have to find out to get into them to clean them. I hope I can go through the front.
    I would suggest removing the back element
    Mark
    Mark Layne
    Nova Scotia
    and Barbados



 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin