Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,742   Posts: 1,717,226   Online: 1085
      
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 23
 1. #11
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Dan stel ik voor dat je een vraag stelt . . .
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 2. #12
  WITZ's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  Ermelo, Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  109
  Ik schaam mij een beetje,
  Ik heb deze draad gestart, ondertussen heb ik zelf geloof ik een paar maanden nergens op gekeken.
  Met de lange avonden heb ik misschien meer tijd.

  Johan

 3. #13
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Ik kijk ook niet elke avond op Apug. Maar ja, antwoord geven aan mezelf is wat beperkt. Einde dit jaar stop ik mijn fotowinkel, en daarna hoop ik weer wat tijd te krijgen voor mijn eigen analoge fotografie. Met wat geluk krijgen we dan weer wat aangezwengeld.
  Last edited by argentic; 11-29-2012 at 03:17 PM. Click to view previous post history.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 4. #14

  Join Date
  May 2006
  Location
  Zichem Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  236
  Stoppen met de fotowinkel? Jammer (maar je zal er wel goede redenen voor hebben) en de curcussen, blijf je die geven?

  Tom

 5. #15
  jos58's Avatar
  Join Date
  Oct 2012
  Location
  The Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  11
  Weer een fotowinkel minder binnenkort, héél jammer
  Veel wordt via internet gekocht, maak ik mezelf ook 'schuldig' aan, mijn voorkeur is toch een echte winkel met iemand achter de toonbank die verstand van zaken heeft.
  Gaat helaas ook mis; voorbeeld: bij mij in het dorp is nog 1 fotozaak waar je nog een klein assortiment film kunt kopen, films kan laten ontwikkelen. Hoewel, dat wordt weggestuurd, maar goed, mijn eerste probeersel op 120 formaat uit mijn Rolleiflex, deze film is spoorloos verdwenen via deze 'vakman'. Mij zien ze daar nooit meer (ook vanwege de vreemde reacties op het voorval).
  Ik wijk nu uit naar Den Haag, Foto Américain, prima service nog.
  Trouwens, ik wil zelf gaan ontwikkelen, maar eerst tijd daarvoor vrijmaken!

  Ik probeer regelmatig op dit forum te komen (2-3/week), en kan misschien ook is wat bijdragen.

  Gr. Jos

 6. #16
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Ja, ik stop met de fotowinkel. Professioneel fotograaf is een uitstervend beroep. Er zullen ongetwijfeld wel enkele reclame fotografen overblijven. Maar dat is een schijntje van de vele honderden fotografen die er tien jaar geleden nog waren. Ook voor natuurfotografen, persfotografen, bedrijfsfotografen etc. etc. is er geen droog brood meer te verdienen. Kranten huren voor een schijntje amateurs door ze te laten geloven dat ze een carriere als persfotograaf gaan maken. Bedrijven of tijdschriften kopen voor 5 € een foto op FLICKR waar ze vroeger meerdere honderden euros voor neertelden. Of ze besparen op de fotograaf door de secretaresse een camera in de hand te drukken. Want tegenwoordig ben je fotograaf omdat je een dure camera hebt. Mensen zéggen wel dat de echte fotograaf zijn geld waard is, maar hun koopgedrag vertelt het tegendeel.

  De fotowinkel op de hoek is al helemaal gedoemd om te verdwijnen. Mensen laten hun foto's niet meer afdrukken. Ze parkeren ze op een harde schijf of USB-stick, en komen er drie jaar later achter dat ze alle foto's verloren zijn. En wie is er nog bereid om meerdere honderden euros neer te tellen voor een professioneel portret als je zelf een foto gratis kunt maken met een alles-automatisch camera? Natuurlijk ziet men wel het kwaliteitsverschil met de professionele foto. Maar voor 95 % van de mensen weegt dat niet op tegen het prijsverschil. Hetzelfde geldt voor bruiloften. Neef Jan zit in een fotoclub en doet het gratis...

  Of voor de belachelijk lage winstmarges voor apparatuur. Vroeger kocht je een toestel voor 100 € en je verkocht het voor 200 €. Na aftrek van je bedrijfskosten, BTW, en sociale lasten bleef er dan 50 € winst over. Nu koop ik mijn toestellen bij de groothandel excl BTW en excl winstmarge in voor dezelfde prijs als ze op internet of Mediamarkt aangeboden worden. Daar valt nooit tegen te concurreren. Hoeveel klanten zijn bereid om 40% (20% winstmarge + 20 % BTW) meer te betalen voor een camera vanwegen de extra service en advies van de professional?

  Wat ze wel doen is de camera eerst kopen op internet, en dan bij de professionele fotograaf aankloppen voor gratis advies, garantie en reparatie. Of je uitschelden in het bijzijn van andere klanten, omdat je geen garantie kunt geven op een camera die ze zelf hebben laten stuiteren. Niemand denkt dat je garage je een nieuwe auto geeft omdat jij hem de dag na aankoop tegen een boom parkeert. Maar voor camera's is het blijkbaar normaal dat die gratis vervangen worden. Je staat er versteld van wat mensen je proberen te flikken.

  Ik ben nog steeds gepassioneerd fotograaf, en ik hou van het contact met mijn klanten. Maar na drie jaar werken voor een kwart van het minimumloon (72 uur/week voor 500 €/maand) vind ik het welletjes. Kan ik eindelijk weer eens een foto gaan maken voor mijn eigen plezier (bij voorkeur in de doka). En weer fotocursussen gaan geven, want daar kom je met een winkel absoluut niet aan toe.
  Last edited by argentic; 12-25-2012 at 12:28 PM. Click to view previous post history.

 7. #17
  WITZ's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  Ermelo, Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  109
  @ Jos58 en Argentic,
  Als je fotowinkelier bent snap ik dat je voor een erg laag loon je winkel niet open kunt houden.
  De andere kant is dat ik een paar weken geleden een filmpje inleverde bij mijn fotowinkelier om ook direct digitaal te laten maken. Een serie van een opening van een gebouw waar ze me voor gevraagd hadden. Ik kreeg zo'n digitaal toestel in mijn handen geduwd waarmee ik foto's moest maken, dus ik dacht: "Ik schiet ook nog eens wat professioneels met mijn kleinbeeldcamera." Ik lever de film in, om hem meteen digitaal op CD te laten zetten, zodat mijn "klant" dat in zijn digitale album kon verwerken. Afdrukjes hoefden van mij niet.
  Ik krijg:
  Een onderontwikkelde film
  een serie afdrukken (die ik niet besteld heb).
  Op die manier ga ik als klant ook niet meer terug naar de fotoboer en ga ik dus echt niet meer naar die fotowinkel toe.
  Ze schijnen overigens goede zaken te doen op digitaal gebied. Ik kan niet snappen hoe dat kan als je het verhaal van Argentic leest.

  Groet,
  Johan

 8. #18
  k.hendrik's Avatar
  Join Date
  May 2008
  Location
  The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  388
  Images
  89
  Argentic,
  Ik heb de teloorgang meegemaakt; in Groningen enkele tientallen fotowinkels tot halverwege de jaren 80 de 1 na de andere zien verdwijnen. Jos de Lange aan de Noorderhaven mis ik nog het meest en wat langer geleden Haijer & Mees. Ik tel nu nog 3 'zelfstandige' winkels die zichzelf uit de markt prijzen door bv. een Sigma DC 17-70 2.8-4 Macro HSM E100,= duurder te verkopen dan Cool Blue. Ik wijs de eigenaar hierop en er komt een vaag(en onwaar) verhaal over een partij lenzen die niet afkomstig is van Sigma BeNeLux! Ik ontwikkel mijn eigen z/w film en breng tot grote tevredenheid m'n kleur naar de HEMA; 5 dgn. en netjes op rol retour. Ik heb de 'voorlichting' niet meer nodig maar de gemiddelde amateur haalt z'n info beter van het net; deze site bv. doet voortreffelijk werk! Waar ik mij zorgen over maak is dat de jongeren de charme van het analoge zien maar niet of nauwelijks de stap naar het zelf ontwikkelen/afdrukken maken. Ik heb geloof ik, Argentic al eens eerder 'getipt' over deze doelgroep ! In mijn eigen werk komen alle studenten tenminste 1x (tijdens 2 dagen)in aanraking met het fenomeen analoog en ik hoop & weet dat er misschien iets bij iemand blijft hangen. En verder kun je ook denken dat 'niet alles wat verdwijnt onmisbaar is', misschien is analoge fotografie wel een anachronisme! Maar als ik de Volkskrant lees en elke week een "fotografie" gerelateerde pagina aantref met plaatjes ! dan is bij mij alle hoop nog lang niet verloren. Ik lees in het verhaal van Argentic gelukkig geen troosteloze toekomst en wens je veel succes in de komende tijd !
  vrgr
  k.hendrik

 9. #19
  Willie Jan's Avatar
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Best/The Netherlands
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,926
  Images
  49
  binnen afzienbare tijd is de digitale reflexcamera aan zijn eind gekomen. De vooruitgang van mobieltjes met camera zorgt hiervoor.
  Onthoeken, 360graden shot, scherpte neerlegen (lytro.com),direkt plaatsen op een site, video maken etc... Kan allemaal. Waarom zou je dan nog een zwaar slagschip meenemen?

  Verder snap ik nog steeds niet dat een rol fuji acros 120 bij freestyle (usa) 3 euro kost, en in nederland (webshop) meer dan 5 euro???
  fp4+ 4x5 25 vel voor 40 euro in NL (webshop), en in de usa 25 euro...

 10. #20
  clogz's Avatar
  Join Date
  Dec 2002
  Location
  Rotterdam, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,842
  Images
  114
  Nou, Willie Jan...ik snap ook die enorme prijsverschillen niet. OK, lagere BTW aldaar ( sales tax), maar er moet iets meer aan de hand zijn met onze vaderlandsche middenstand. Importeren vanuit de VS dan maar....nogal zinloos met importheffingen enzo. We zijn gewoon een land dat ondanks veel geklaag zich gedwee stevige belastingen door de strot laat drukken. C'est la vie.
  Hans
  Digital is best taken with a grain of silver.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin