Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 76,270   Posts: 1,680,939   Online: 1016
      
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 19 of 19
 1. #11

  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Ottawa, Canada
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  173
  Images
  9
  Tja, ik hoef ook niet zo nodig een Hasselblad. Wel naar gekeken toen ik me aan het orienteren was op een middelformaat kamera maar kwam tot de konklusie dat ik ze te duur vindt. Ze zijn/waren wel het werkpaard van heel veel pro's dus de reputatie zal niet onterecht zijn. Maar ik zou wel eens zelf een vergelijking willen doen tussen een Hasselblad Zeiss lens en m'n Mamiya setje. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie nou niet direct onder de indruk was van de scherpte die ik met m'n Mamiya kreeg. Dat is beter geworden door een ander matglass in de Mamiya te zetten; wig/microprisma ipv geheel mat met ruitjes zodat ik nauwkeuriger kan scherpstellen, een negatiefhouder met glas en een betere lens in de vergroter. Verder probeer ik aan te wennen vaker een statief te gebruiken. Nou eindelijk ook een statief gekocht wat hoog genoeg is zodat ik niet altijd op m'n knieen hoef te gaan (ik ben 2m) maar toch niet te zwaar is.

  Ik zit nog wel eens te likkebaarden naar de moderne Rolleiflex 6000 serie. Dat is tenminste een innovatieve kamera al schijnt de batterij problematische te zijn. Daar zou ik eerder geld aan uitgeven dan een Hasselblad uit de 500 serie. De Hasselblad 200 serie is ook mooi maar duurder en schaarser op de 2e hands markt.

  Populair Photography vind ik ook een "WC-blad". Typisch amerikaans; tamelijk nietszeggende artikelen, bomvol met advertenties en gedrukt op wc-papier. Overigens gaat die test over de Mamiya autofocus lenzen die wij niet hebben. Sommigen zeggen dat Mamiya 645 AF en MF lenzen optisch gezien dezelfde lenzen zijn. Ook zijn het niet de Hasselblad lenzen die vergeleken worden. Of het allemaal wat uitmaakt, geen idee. Als je voor de gein hier op APUG zoek op "Mamiya vs Contax" dan vind je ook diverse meningen. Het lijkt ook wel een beetje van smaak afhankelijk te zijn. Wat uiteindelijk voor mij telt is dat ik nette platen met m'n Mamiya setje kan maken en ik daar veel plezier aan beleef. En uiteindelijk is het oog en brein van de fotograaf veeeeeel belangrijker voor het goede foto dan een Zeiss lens.

  Maar we dwalen af, het ging oorspronkelijk over het ontwikkelen van Tri-X. Sorry Patrick. Misschien moet je ook maar snel overstappen op Ilford film ipv Kodak aangezien dat nog lange tijd goed verkrijgbaar zal zijn. Ik ben erg tevreden over de Delta 100/400 films in Ilford DD-X met de standaard ontwikkeltijden van Ilford. Niet zaligmakend maar ik krijg er goede resultaten mee en ik heb geen zin in allerlei experimenten met film of ontwikkelaars.
  Last edited by spijker; 05-14-2013 at 10:36 AM. Click to view previous post history.

 2. #12
  WITZ's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  Ermelo, Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  109

  tri -x

  Quote Originally Posted by spijker View Post
  het ging oorspronkelijk over het ontwikkelen van Tri-X. Sorry Patrick. Misschien moet je ook maar snel overstappen op Ilford film ipv Kodak aangezien dat nog lange tijd goed verkrijgbaar zal zijn. Ik ben erg tevreden over de Delta 100/400 films in Ilford DD-X met de standaard ontwikkeltijden van Ilford. Niet zaligmakend maar ik krijg er goede resultaten mee en ik heb geen zin in allerlei experimenten met film of ontwikkelaars.
  Heb jij ergens bericht dat tri-X binnen korte tijd niet meer leverbaar is?

  Johan

 3. #13

  Join Date
  May 2013
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  5
  Ik hoor hier en daar wel dat kodak steeds meer in de problemen komt. Ben bang dat kodak op termijn op de fles gaat. Vooralsnog kan ik nog genoeg trix400 krijgen. Ben ook aant experimenteren met ilford delta. Ook goeie resultaten maar vind dat trix toch iets extras heeft..maar dat is ms een kwestie van smaak.

 4. #14

  Join Date
  May 2013
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  5
  Oja nog even dit. Als ik scherpstel draait de ring op een gegeven moment zeer stroef. Is dit normaal of.....

 5. #15
  AgX
  AgX is offline

  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Germany
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  10,147
  Quote Originally Posted by patrick123 View Post
  Ik hoor hier en daar wel dat kodak steeds meer in de problemen komt. Ben bang dat kodak op termijn op de fles gaat.
  Kodak heeft inmiddels zijn zaak met films voor staande beelden inclusive twee fabrieken geruild met een schuld bij een schuldeiser.

  De hele zaak is onduidelijk. Dus afwachten wat de nieuwe eigenaar er van maakt...

 6. #16

  Join Date
  Dec 2010
  Location
  antwerpen
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  38
  daarstraks zag ik bij http://www.grobet.be de tri-x 400 120 niet meer online staan , ik hoop dat dat geen slecht voorteken is ...

 7. #17
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,715
  Als je een film kiest met het oog op de toekomst, dan raad ik je eerder Ilford HP5 of een van de oost-europese films aan. Kodak is echt een aflopende zaak. En de ZW markt is voor hen veel te klein om zich er aan te binden. ZW papier hebben ze enkele jaren geleden al geschrapt. Het beste wat kan gebeuren is ze de ZW film divisie in één klap verkopen aan een veel kleiner bedrijf. Je moet vooral oppassen als Kodak aankondigt dat ze een bepaald product nog lang zullen produceren. Dan weet je zeker dat het binnen twee maanden geschrapt gaat worden. Dat truukje hebben ze al bij herhaling geflikt.

  Mijn centen gaan naar Ilford.

  Overigens, ruil ik met plezier twee Hasselblads tegen één Rolleiflex SL66. Exact dezelfde geweldige Zeiss lenzen als Hasselblad. Op afdrukken tot 50x50 zie ik geen verschil tussen mijn 6x6 en mijn 4x5 inch negatieven. Maar de camera heeft vééél meer mogelijkheden dan de Hassies. Ingebouwde scheimpflug. Ingebouwde macro tot méér dan 1:1. Gordijnsluiter zodat je met elke lens dezelfde sluitertijden hebt. Omkeerbare lensvatting. Automatische sluiterspanning. Ingebouwde scherptediepteschalen voor alle lenzen van het SL66 systeem. De mogelijkheid om er elke fantasielens op te monteren. etc. etc.

  De electronische eenoog Rolleis zijn voor mij veel te storingsgevoelig. Je bent altijd afhankelijk van een batterij. En alle electronische snufjes kunnen allemaal kapot. De SL66 werkt altijd en overal. Zelfs op de zuidpool of in de sahara. Mijn enige standaard 9V batterij zit in de handbelichtingsmeter.

  De Mamiya's vond ik altijd veel te on-ergonomisch. Maar als je er eenmaal aan gewend bent . . . Wel geweldige lenzen, evenals de lenzen van het Pentax 67 systeem.
  Last edited by argentic; 06-15-2013 at 09:06 AM. Click to view previous post history.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 8. #18
  TheToadMen's Avatar
  Join Date
  Sep 2012
  Location
  Netherlands, Europe
  Shooter
  Pinhole
  Posts
  2,309
  Blog Entries
  1
  Images
  48
  Quote Originally Posted by patrick123 View Post
  Tja...een Hasselblad. Das ms ooit een volgende stap...
  Voorlopig ben ik erg content met mn mamiya. Nog suggesties voor lenzen? Zit nu n 80 mm op. Schiet voornamelijk portretten. Die 80mm lens is volgens mij n kitlens.
  Hallo Patrick,
  Als je interesse hebt in een Hasselblad qua camera systeem (6x6 cm negatief oprolfilm), kijk dan ook eens naar de Bronica SQ-A, SQ-Ai of de SQ-B (= variaties op een thema). Geweldige camera met zeer mooie lenzen, kwalitatief net zo goed (of zelfs beter?) als Hasselblad, maar voor een veel lagere prijs. Zeker 2de hands.
  Ik werk zelf met de SQ-B en ook een Bronica RF-645 (range finder, 6x4,5 cm neg.).

  Click image for larger version. 

Name:	Bronica-SQB-0001.jpg 
Views:	3 
Size:	5.5 KB 
ID:	71650 Click image for larger version. 

Name:	Bronica-SQB-0002.jpg 
Views:	2 
Size:	5.5 KB 
ID:	71651 (Bronica SQ-B)
  Click image for larger version. 

Name:	bronica_rangefinder_645.jpg 
Views:	2 
Size:	17.9 KB 
ID:	71652 (Bronica RF-645)

  Ik heb ook nog een Rolleiflex SL66 (met 3 lenzen), maar die gebruik ik helaas te weinig dus ik denk dat die binnenkort naar een beter tehuis mag.
  Click image for larger version. 

Name:	Rolleiflex-SL66-front.jpg 
Views:	2 
Size:	6.8 KB 
ID:	71653 Click image for larger version. 

Name:	Rolleiflex_SL66_balg.jpg 
Views:	4 
Size:	8.5 KB 
ID:	71654 (Rolleiflex SL66)

  Verder heb ik deze week weer eens mijn oude twee-oog camera Rolleiflex T2 camera geladen met film. Ook geweldig om mee te werken ;-)
  Click image for larger version. 

Name:	Rolleiflex_T2_lenshood.jpg 
Views:	2 
Size:	89.0 KB 
ID:	71655 (Rolleiflex T2)

  Groet,
  Bert
  blog: http://thetoadmen.blogspot.nl
  Last edited by TheToadMen; 07-16-2013 at 12:26 PM. Click to view previous post history.
  "Have fun and catch that light beam!"
  Bert from Holland
  my blog: http://thetoadmen.blogspot.nl
  my Linkedin pinhole group: http://tinyurl.com/pinholegroup


  "I enjoy vintage cameras as “users,” rather than imprisoning them in some display case"

  My favorite cameras: Mamiya C330f, Nikon S2, Hasselblad SWC, Fuji GSW690 II, Leica SL, Leica M7, Russian FKD 18x24, Bronica SQ-B and RF645, Rolleiflex T, Nikon F4s, Olympus Pen FT, Agfa Clack and my pinhole cameras.

 9. #19
  TheToadMen's Avatar
  Join Date
  Sep 2012
  Location
  Netherlands, Europe
  Shooter
  Pinhole
  Posts
  2,309
  Blog Entries
  1
  Images
  48
  Quote Originally Posted by alex1 View Post
  daarstraks zag ik bij http://www.grobet.be de tri-x 400 120 niet meer online staan , ik hoop dat dat geen slecht voorteken is ...
  Garanties in het leven heb je weinig, maar voorlopig blijft Kodak Tri-X beschikbaar. Of een (web-)zaak deze nog wil leveren ivm dalende omzet is een ander verhaal. Momenteel lijkt Ilford een betrouwbare fabrikant en haar FP4+ en de HP5+ films zijn zeer goed. Twee bronnen voor goede/goedkope film en foto-chemie zijn ook:
  http://www.macodirect.de en http://www.fomafoto.com.

  Ik heb zelf altijd veel Kodak Tri-X gebruikt, maar ga nu in elk geval als tweede "standaard" ook Ilford FP4+ uitproberen in verschillende ontwikkelaars. Ik heb voor deze film gekozen omdat ik er erg mooie resultaten van heb gezien.

  Er zijn verder verschillende ontwikkelaars op de markt. Bijna alle films kunnen in alle ontwikkelaars, maar iedere combinatie geeft vaak een eigen resultaat (korrel, scherpte, contrast, ...). Uiteraard heeft jouw werkwijze ook invloed (wel/niet agiteren, push of pull ontwikkeling, ...).
  De eerder genoemde http://www.digitaltruth.com/devchart.php is een zeer goed startpunt om concentraties + ontwikkeltijden per film-ontwikkelaar combinatie uit te proberen. Verder is de website http://filmdev.org/ een goede site om de resultaten van verschillende combinaties (bij benadering) vooraf te bekijken.

  Groet,
  Bert
  blog: http://thetoadmen.blogspot.nl
  "Have fun and catch that light beam!"
  Bert from Holland
  my blog: http://thetoadmen.blogspot.nl
  my Linkedin pinhole group: http://tinyurl.com/pinholegroup


  "I enjoy vintage cameras as “users,” rather than imprisoning them in some display case"

  My favorite cameras: Mamiya C330f, Nikon S2, Hasselblad SWC, Fuji GSW690 II, Leica SL, Leica M7, Russian FKD 18x24, Bronica SQ-B and RF645, Rolleiflex T, Nikon F4s, Olympus Pen FT, Agfa Clack and my pinhole cameras.

Page 2 of 2 FirstFirst 12


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin