Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,094   Posts: 1,698,806   Online: 803
      
Results 1 to 8 of 8
 1. #1

  Join Date
  Dec 2010
  Location
  antwerpen
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  38

  drogen van barietpapier

  Ik vroeg me af of er geen andere manier is dan de randen vastplakken met tape die je eerst moet natmaken voor die kleeft op een plaat , dat is de manier die ze bij ons in de academie voorstellen . Die manier werkt goed maar ik vind het jammer dat ik zoveel rand (papier) kwijt ben daarmee , ik had dan liever mijn foto's wat groter gemaakt .
  het is glanzende warmtone van ilford die ik gebruik

  Alex

 2. #2

  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Ottawa, Canada
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  182
  Images
  9
  Wat ik doe:
  In de fotoclub doka: foto aan beide kanten afstrijken met een "trekker" (zo'n ding voor de ramen/vensters). Eventueel overgebleven druppels opdeppen met keukenpapier. Dan de foto met de emulsie boven drogen met een (goedkope) haardroger op de hete stand. De haardroger goed over de foto bewegen en als de foto omhoog begint te krullen, de foto omdraaien en de andere kant drogen. Je zult de foto wel een paar keer omdraaien.

  Thuis: de foto 2 dagen onder een zwaar boek leggen.

  Werkt uitstekend. Nadeel is dat het elektriciteit kost. Ik gebruik Ilford MGIV FB (neutraal) glanzend en Adox Variotone FB Warmtone glanzend.

 3. #3
  AgX
  AgX is online now

  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Germany
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  10,295
  -) opwalzen met emulsie op glassplaat

  -) gebruik van een droogpers, met de emulsie of naar het droogdoek of naar het hoogglans-blik toe

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Location
  Stedum, Groningen, The Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  36
  Ik laat de foto's meestal drogen op een plastic Ikea afdruiprekje. Ze worden dan behoorlijk krom.
  Daarna leg ik de afdrukken onder een dikke atlas.
  Na een paar dagen zijn ze dan redelijk plat. In ieder geval plat genoeg om in te lijsten.

  Groeten,

  Jan Alwin

 5. #5

  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Ottawa, Canada
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  182
  Images
  9
  Alex, in het engelstalige deel van APUG staat een "sticky" over het vlak krijgen van bariet papier: getting-fiber-based-paper-flat
  Heb je dat al gelezen?

 6. #6
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,718
  Persoonlijk gebruik ik de opplak methode omdat die perfect werkt (als je eenmaal door hebt dat het aquarelband nat maar niet druipend moet zijn), en omdat ik een aantal bewerkingen gemakkelijker kan doen op de nog opgeplakte afdruk.

  Maar als ik haast heb gebruik ik een ouderwetse glanspers met de beeldkant naar het opspandoek. Die glanspersen zijn gemakkelijk gratis te vinden, want er waren er massa's van in omloop, en niemand gebruikt ze meer. Let wel op dat het doek niet vol bruine fixeervlekken zit. Opwarmen en termostaaat in stellen zodat je net je vlakke hand er niet meer op kunt houden (+- 50 ' C) . Goed afgestreken afdruk 10 minuten laten "smoren", en vervolgens onder een dik boek laten afkoelen.

  Maar de oppervlaktestructuur van de opgeplakte afdruk vind ik persoonlijk aangenamer.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 7. #7

  Join Date
  Oct 2014
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1

  drogen van barietpapier

  maak een latwerk van ca. 80x200 cm rechthoek en span daarop een kunststof gaas (vroeger noemde men dat vliegengaas) , in elk geval gaas waar ook vliegenhorren mee worden gemaakt.
  Haal het overbodige water met een trekker van de onder en - boven kant van de foto's. Leg dan de foro's met de de beeldkant naar ondere op het gaas. Het is belangrijk dat het "droogrek" in een niet warme
  ruimte staat. Ca. 15 gr. C
  Bij normale vochtigheid kan het 24 uur duren tot de foto's droog zijn.Na deze tijd zijn de foto's al vrij vlak. Als dit niet het geval is, dan de foto aan de achterkant bevochtigen met een vochtige lap, foto tussen ander (oude) foto's leggen en een geplastificeerde plank erop met veel gewicht. Na enige tij zijn de foto's droog en vlak.
  Succes
  Hans

 8. #8
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,718
  Quote Originally Posted by Habr View Post
  Na deze tijd zijn de foto's al vrij vlak. Als dit niet het geval is, dan de foto aan de achterkant bevochtigen met een vochtige lap, foto tussen ander (oude) foto's leggen en een geplastificeerde plank erop met veel gewicht. Na enige tij zijn de foto's droog en vlak.
  Succes
  Hans
  De vliegenhorren zijn inderdaad de goedkoopste methode. Maar het papier wordt nooit echt mooi glad. Dus dan ben je verplicht om te gaan persen. Ik zou de foto niet tussen andere (oude) foto's leggen, maar tussen absorberend, liefst zuurvrij papier. En als je dit vaak doet is het handiger om de plank met gewicht te vervangen door een pers zoals botanisten die gebruiken om planten te drogen.

  Maar de glanspersen of echte warmtepersen voor foto's geven een veel sneller en vaak beter resultaat.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin