Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,670   Posts: 1,715,536   Online: 742
      
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 24

Thread: Oud papier

 1. #11

  Join Date
  Dec 2004
  Location
  Naaldwijk
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  25
  Quote Originally Posted by Emulsief
  Voordat ik mijn onlangs aangeschafte Analyser Pro ga calibreren, leek het mij verstandig om eerst eens te kijken hoe het met de gevoeligheid en kopieeromvang van mijn Ilford Multigrade IV RC Deluxe gesteld is (8 á 10 jaar oud en niet gekoeld bewaard).
  Volgens de datasheets op: http://www.ilford.com/html/us_english/bw.html is de houdbaarheid van deze papieren slechts twee jaar.

  Ton H.

 2. #12

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Dat is geheel juist opgemerkt.
  MG papieren kunnen zonder problemen in een normale opslag bij lager dan kamertemperatuur en niet vochtig minstens 2 jaar bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.

  In een droge, koele ruimte zelfs ca. 4 jaar.

  8 jaar is vragen om dergelijke problemen. Zeker in de doka waar het vaak warmer en vochtig is.

  Groetjes,

  Robert

 3. #13

  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Friesland, Holland
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  46
  Onlangs vroeg ik een ieder om zijn/haar ervaringen met Amaloco-papier te publiceren via APUG. Welnu, we zijn weer een week verder en ik heb Amaloco 20x25 glans Variprof binnengekregen (samen met wat ander spul). Tijd om mijn Analyser Pro te kunnen calibreren......

  Ik ben niet verder gekomen dan de offset van gradatie 00 tm 2 te bepalen. Daarna werd een ontwikkeld en gefixeerd kwart vel geel uit de machine (RCP20) geworpen.

  Dan wordt ik een beetje misselijk: andere kwarten onbelicht door de machine gehaald: randen (behalve de geknipte kant) zijn vergeeld. Hier en daar zitten ook kleine gele vlekjes. Op een volgend heel vel blijkt dat ook weer: de uiterste randen zijn vergeeld. Ik kan mij niet voorstellen dat vals licht (wat in mijn doka niet voorkomt) het papier niet grijzig maar geel kleurt!

  Om alle twijfel van een uitgeput fixeerbad weg te nemen: een kwartvel onbelicht door de machine en daarna doorknippen. De ene helft in de felle zon, de andere in de doos terug (droog natuurlijk). Na 1 uur de beide helften met elkaar vergeleken: geen verschil, dus fixeer is echt wel goed!

  Ik maak tegen beter weten een een proefstrook op een kwart vel voor gradatie 3.
  Naast de grijstrappen verschijnt ineens een gele vlek in de witte partij. Het lijkt wel, alsof een peuk hierop heeft staan te smeulen. Maar ik rook niet, en het oppervlak is ook niet verbrand o.i.d.

  Het valt de laatste tijd niet mee: eerst m'n oude papier afgekeurd en dan dit geintje met Amaloco-papier. Voor alle duidelijkheid: ik heb het dus over ZW-papier!

  Maar het kan ook erger: van de 300 vel 20x25 Amaloco kreeg ik 1 doos 100 vel Amaloco van bovenstaande reputatie. Deze gaat dus morgen direct terug naar mijn verkooppunt waar ik de naam (nog) niet van geef. Naast deze doos kreeg ik ook nog een doos Ilford 20x25. De 3 stukjes cello-tape die het deksel horen vast te houden waren vergeeld en hadden al losgelaten. De banderol was nog heel, maar aan de bodem van de doos was te zien dat het deksel heeft gescharnierd. Voor mij is dit onacceptabel en ook deze doos gaat terug.

  Ik zal zowel mijn leverancier alsook Amaloco vragen om een verklaring.

  Jullie horen nog van me. Ik was nog niet klaar. Ik ben nog niet eens begonnen!
  Oost West, Emulsie het best

 4. #14

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Amaloco variprof is ruim 5 jaar op de markt.
  Zoals al eerder opgemerkt equivalent met Ilford MGIV. Als MG papier 5 jaar lang in een winkel ligt, ongeconditioneerd met een paar hete zomers, dan heb je dit als resultaat.

  Kun je net zo goed gebruikt papier gaan kopen op e-bay.

  Amaloco kan alleen n.a.v. het emulsienummer de productiedatum vaststellen. Levert voor jou uiteindelijk waarschijnlijk nog meer ergernis op.
  Misschien een goede gelegenheid om aan Amaloco eens te vragen waar je zonder problemen in normale hoeveelheden hun materialen kunt bestellen.

  Groetjes,

  Robert

  http://www.FotohuisRoVo.nl

 5. #15

  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Friesland, Holland
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  46
  @Robert: Goed idee om via de emulsienummers een productiedatum misschien te achterhalen.

  Voor de liefhebbers: Amaloco emulsienr. 771051, Ilford nr. 83B503C92

  En ik ben nog steeds niet begonnen!
  Oost West, Emulsie het best

 6. #16
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Quote Originally Posted by Emulsief

  Ik zal zowel mijn leverancier alsook Amaloco vragen om een verklaring.

  Jullie horen nog van me. Ik was nog niet klaar. Ik ben nog niet eens begonnen!
  Dat is inderdaad heel lullig. Volgens mij hebben ze de laatste dozen uit de etalage gehaald, die daar al enkele jaren lekker in de zon hebben liggen bakken. Zelfs met oud papier (Ilford of Amaloco) wat normaal (dus niet in de diepvries) bewaard is heb ik dit soort problemen nog nooit gehad. Wel een te hoge grondsluier. Maar geen gele vlekken. Als je leverancier ze niet vervangt of je geld terug geeft, weet je waar je dus NOOIT meer papier moet kopen.

  Ik ga regelmatig voor mijn werk naar Noord-Afrika. Daar eet ik altijd in eettentjes langs de weg. Als je niet uitkijkt loop je er heel snel ziektes op. Om nu de gezonde restaurantjes te herkennen let je op het aantal mensen wat er zit te eten. Niet alleen vanwegen de smaak, maar ook omdat het voedsel daar geen tijd krijgt om te bederven. Waar veel fotopapier verkocht wordt loop je weinig of geen risico op oud papier. Koop je fotopapier dus bij de zaken die zich momenteel in doka-artikelen specialiseren.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 7. #17

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Inmiddels weten met wat navraag dat het betreffende emulsienummer is van maart 2004. Geen oud papier dus.

  Analyserende in je beschrijving maak je gebruik van een RCP20.
  Wat zijn overigens de type baden en concentratie's die in de RCP worden gebruikt? Is het een omgebouwde versie naar 45 S? Op welke temperatuur draait je z/w proces?

  Een mogelijkheid bestaat bij deze automatische verwerking dat er teveel chemie tussen de rollen wordt versleept, zodat er dichroïtische sluiering optreed.
  Als je met een twee bads machine werkt (ACP200, 252, 302) is het ook belangrijk dat je met X55 werkt ipv. X89. Bij gebruik van X89 dient een stopbad gebruikt te worden. (Ik werk zelf met een ACP252).

  Om geheel uit te sluiten dat het geen machine probleem is, kan het verstandig zijn het papier parallel in schalen nog even te testen. Om zeker te zijn knip je een vel doormidden 1X in de RCP en 1X in schaalontwikkeling.

  Ik meen dat je dichroïtische gele sluier alleen kunt verwijderen door gebruik van een farmer oplossing maar dit is natuurlijk niet de oplossing van het probleem.

  Amaloco kennende neem ik aan dat er serieus naar het probleem wordt gekeken.

  Robert

 8. #18

  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Friesland, Holland
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  46
  Gilbert,

  Ik ben het roerend met je eens, maar bekijk de mogelijkheden eens:

  In Friesland (in mijn omgeving specifiek) zijn weinig fotozaken. Deze zaken hebben (meestal) de grootste onbenullen in de zaak staan, die alleen in getallen denken: mega, giga, tera, pixel. Deze mensen horen zowieso niet in een fotozaak, maar meer in een computer-zaak. Beter is nog, dat ze hun opleiding eens af maken, voordat ze een klant van verkeerde informatie gaan voorzien.
  En dan dénk je een betere zaak te zien: Fuji Velvia 50 op de plank in de winkel! Hiephoi.

  Nee dus, temperatuur is hier in de winkel te hoog, film is over datum.....laat maar.

  Dan ga je dus het internet op. Zoek je je oude leverancier op en bestelt het nodige. En dan krijg je problemen zoals onlangs. Hoe weet ik nu welke leverancier een snelle doorstroming van materiaal heeft? Waar bestelt Nederland het meest? Tegen welke prijzen? Rembours? Vooruitbetalen? Op rekening?

  Wat ik wel weet is het volgende: ik ben ca. 12 jaar klant geweest bij deze firma, en dit heeft nooit tot problemen geleid. Sterker nog: toen ik verzocht om op rekening te betalen i.p.v. rembours om geld en gewissel aan de deur te voorkomen, was dat helemaal geen probleem.
  Na ca. 10 jaren van afwezigheid, heb ik weer een bestelling bij deze firma gedaan, met het verzoek om vooruit te betalen ivm. gewissel etc. na uitleg hoe het in het verleden is gegaan. Wat stellen zij voor: we doen het gewoon op rekening, meneer Emulsief!

  Ik heb slechtere ervaringen als dit meegemaakt. Hier spreekt een deel van wederzijds vertrouwen!

  En nu het mooiste nieuws: vanmorgen 2 emails gekregen, waarin ze aangeven datgene retour te nemen wat door mij is afgekeurd. En dit mocht ik in mindering brengen op het factuurbedrag, zonder gezeur!

  Omdat ik nogal wat tijd verkloot heb, heb ik in de persoon Robert Vonk (fotohuis RoVo) een (tijdelijke?) redder gevonden: als het meezit krijg ik morgen mijn Amaloco-papier, zodat ik in het komende weekend 'verzekerd' ben van goed papier en bijbehorende ijkresultaten op de Analyser Pro.

  Ik zeg het nog één keer: ik ben nog niet begonnen!
  Mijn vriending zegt: waar ben je aan begonnen?
  Ik zeg: ik bén nóg niet begonnen!!
  Oost West, Emulsie het best

 9. #19

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Al met al niet echt handig en vervelend maar ik vind je fotohandel meer dan redelijk reageren op je reclamatie.

  Ik denk met de gegeven tips en het nieuwe VPG papier, dat hier de oorzaak nu snel te vinden moet zijn.

  Succes

 10. #20

  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Friesland, Holland
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  46
  Amaloco heeft inmiddels gereageerd. Het papier was van 01-03-2004, dus dat viel wel mee.

  Voorlopige conclusie: dichoitische sluier en/of problemen met stoppen van ontwikkelaarstoffen in het stopbad van de RCP20. Mijn papier en proefstroken zijn daar nog niet gesignaleerd, dus het blijft voorlopig.

  Mijn inschatting: bacterien of schimmels hebben hun werk al gedaan, en je raadt het al:

  [SIZE=4]Ik was nog niet eens begonnen[/SIZE]
  Oost West, Emulsie het best

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin