Switch to English Language Passer en langue franšaise Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 74,623   Posts: 1,647,830   Online: 1272
      
Results 1 to 5 of 5
 1. #1

  Join Date
  Jun 2005
  Shooter
  35mm
  Posts
  7

  zwartwit film bewaren in de koelkast?

  Hallo allemaal,

  Is het zinvol om zwartwit-film in de koelkast te bewaren? Moet je de film dan voor gebruik op temperatuur laten komen? Hoe bewaren jullie film?

  Grt, Tim.

 2. #2
  biloko's Avatar
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Chastre / Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  73
  Ik hou al mijn films in mijn deepfreezer, in een plastiek doos. Op die manier kan je films jaren houden... Ik hou zo 120 / 220 en 4x5 sheet films in mijn koelkast.
  Je moet alleen zorgen dat je films "op tijd" eruit neemt. 1/2 uur is altijd genoeg.
  En ook voorzichtig zijn met het feit dat vocht van de lucht vormt druppels op te koude objecten... Na 1/2 uur zou je film warm genoeg zijn om zonder risico geopend te worden...
  Charles "Biloko" Lemaire

 3. #3
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,714
  Ik bewaar ook al mijn films (35 mm, 120 en 4x5) al jaren in een klein tafelmodel vrieskist op zolder. Bij de kringloopwinkel heeft dat ding me 25 Euro gekost.

  Theoretisch veroudert film zelfs in een diepvries, door kosmische straling. Maar in de praktijk heb ik zelfs bij merkfilms die enkele jaren overtijd waren nooit een probleem gemerkt, terwijl ik op dit domein erg kritisch ben. Uitzondering daarop was Bergger vlakfilm (Forte) die ondanks de diepvries sluier ontwikkeld had.

  Ik verpak al mijn films in ziplock bags van verschillende maten (plastic zakken met een soort ritssluiting). Op die manier kan ik kleinere hoeveelheden films tegelijk laten ontdooien zonder vochtrisico. Want de condens vormt zich op de zak, niet op de filmverpakking.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 4. #4

  Join Date
  Jun 2005
  Shooter
  35mm
  Posts
  7
  ..dan ontstaat er vanaf dit moment ook een vakje met films in mijn koelkast

 5. #5

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Theoretisch veroudert film zelfs in een diepvries, door kosmische straling
  Klopt helemaal en hoog gevoelige films hebben hier ook veel meer last van. Iso 25-200 (Z/W) films kun je heel lang bewaren. Met rolfilm kan op termijn het drukwerk op het schutpapier nadelig gaan werken.

  En om een indicatie te geven: APX 25 (135-36) in de vriezer bij -12 graden C geeft na 8 jaar geen meetverschil (= log 0,02 D) met de negatieven in grondsluier en grijskaart (= log 0,72 D) meting van 8 jaar geleden.

  Robert 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  Ś   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin