Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,653   Posts: 1,714,993   Online: 955
      
Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 10 of 34

Thread: Print Washer

 1. #1
  hka
  hka is offline
  hka's Avatar
  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,145

  Print Washer

  Ben al een tijdje bezig uit te kijken naar een Print Washer. Afgezien van de prijs en het gedoe met de invoer heb ik besloten een eigen versie te maken. Simpel en constructie technisch van goed en duurzaam materiaal zoals polyprop en pvc's. Geen materialen die eventueel zouden kunnen roesten o.i.d.
  De Washer bevat 6 compartimenten waarin prints tot het formaat 40x50cm kunnen worden gewassen. In totaal kun je in een wasbeurt dus 12 stuks 40x50cm prints tegelijk behandelen oftewel 24 stuks 8x10". Bewust voor een kleinere versie gekozen aangezien het in menig doka aan ruimte ontbreekt.
  Wellicht zijn meerderen van jullie geïnteresseerd in zo'n Print Washer en kunnen we deze in een kleine serie bij een gespecialiseerd kunstoffenverwerkingsbedrijf laten maken. Vanmorgen had ik met een van hen een afspraak en daaruit komt een dezer een offerte te voorschijn.
  Paar kleine details nog; de separatiepanelen worden ofwel van een geruwd materiaal vervaardigd ofwel voorzien van een ribbeltjes patroon om kleven van de print te voorkomen, de bak zal waarschijnlijk niet taps toelopen. Hetgeen afhangt of we een standaard tank kunnen vinden in deze maatvoering. In het andere geval wordt de tank handmatig gemaakt.
  De syphon zuigt het 'vuile' water van de bodem van de tank naar buiten zodat de zouten (die zwaarder zijn dan water) worden verwijderd hetgeen het spoelprocess versneld. Er zijn geen obstructies op de bodem gemonteerd waarachter zoutresten zouden kunnen blijven hangen, een goede circulatie is dus gewaarborgd. Een extra drain aan de onderkant van de tank maakt eenvoudig lozen van het water mogelijk.
  In bijgaande PDF heb ik de tekening van het systeem uitgewerkt.

  Als je interesse hebt laat het me weten.
  harry

  Release, the best you can do...

 2. #2
  fred's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  1,471
  Images
  1
  Beste Harry,

  Interesse, met enig voorbehoud.
  Een andere mogelijkheid is van met meerdere kandidaten een reeds bestaand model, dat zijn "kwaliteiten" reeds bewezen heeft, aan te kopen/ een offerte te vragen.
  Tenzij de prijs dermate verschillend is.
  De invoer vanuit Engelend lijkt me niet problematisch en zelfs vanuit de USA lukt dat langs Brucargo hier vrij aardig.
  Te bespreken, zou ik zeggen.
  mvrgr
  Fred

 3. #3

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  Harry,

  in het geval je 8*10 prints wil wassen, stel ik een extra divider voor die je halfweg de tank kan inbrengen en ieder hok nog eens in 2 verdeelt, zodat iedere print netjes in zijn hokje blijft.

  Ik mis ook een top-afsluiting voor de hokjes, waardoor de pints niet met een rand of hoek aan het wateroppervlak gaan zwemmen.

  Wat betreft het geribde oppervlak van de dividers, ben ik niet echt overtuigd. Mits voldoende debiet, gaan de prins niet plakken (heb ik zelf gemerkt bij een eigengemaakte wasser). Wie hiermee andere ervaringen heeft, laat het gerust weten.

  Groeten,
  Geert

 4. #4
  Breunes's Avatar
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Midden Nederland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  424
  Images
  14
  Harry

  Volgens mij moet je de stroomrichting wel uittesten om te voorkomen dat er dode hoeken ontstaan. Ribbelen kan met druppels lijm. Worden de schotten wel min of meer waterdicht gemonteerd, bv in een gefreesde gleuf?

 5. #5

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  Breunes,

  misschien is het best dat het binnenkomende water langs de bovenkant over het ganse oppervlak verspreid wordt dmv. pvc-buisjes met daarin x-aantal gaatjes langswaar het kan doorsijpelen.
  Dat zal je dan wel telkens moeten opzij zetten/draaien/schuiven om er een print in te stoppen.

  G

 6. #6

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  De enige printwashers die destijds goed in een universitaire publicatie eruit kwamen waren die van Deville en Kostiner. Jeroen de Wijs (Mudar) heeft daar een wetenschappelijke publicatie van.
  E.e.a. zit toch wat moeilijker in elkaar dan op het eerste gezicht en schijn bedriegt. Monochrome in Kassel importeert die dingen. Ze zijn inderdaad afschuwelijk duur.

  Robert

 7. #7

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  Je komt al ver met een rechthoekige 12L plastic verfemmer (oranje standaard-dingen van 4 Euro), witte of transparante PVC-platen (6 Euro per 1/2 m2), een standaard plastic afvoer (waar je een buis kan aanhangen), wat ronde kunstof-rails van 4 (vol) en 6mm (hol), silicone en secondenlijm.
  Afhankelijk van welk afwerkingsniveau je wil, besteed je er 30 - 60 Euro aan.

  G

 8. #8
  fred's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  1,471
  Images
  1
  Ook voor 40/50 prints?
  Wat is je eigen fabricatie voorstel daar Geert?
  Vraagje van de simpele dokawerker: is het niet beter dat het water van onder naar boven ciculeert???

  mvrgr
  Frederique l'Argentique
  Frederik Argentik (in 't Noors) :-)

 9. #9
  hka
  hka is offline
  hka's Avatar
  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,145

  Antwoorden...

  Let wel dit is nog niet het geheel uitgewerkte model. Er is inderdaad ook rekening gehouden met het feit dat bovenop de dividers een blokje komt te liggen om te voorkomen dat de print hun kop boven het water uitsteken.
  Tussenschotjes voor de 8x10" is niet voorzien echter kan dat wel. Wat dan nog opgelost moet worden is dat de stroming naar het achterste compartiment niet belemmerd wordt!.
  Water moet i.v.m. het feit dat de zouten zwaarder zijn dan water en naar de bodem zakken van onderen afgevoerd worden. Vandaar dat de stroming van boven naar beneden is. De waterdoorstroomsnelheid is berekent op minimaal 2,5 l/m. De instroompijp is voorzien van 2 rijen gaatjes, die precies tussen de schotjes vallen, waardoor het water er enigszins onder druk wordt ingespoten. De richting van de waterstraaltjes is instelbaar.
  De schotten zijn niet geplakt en zijn ook niet waterdicht m.a.w. het rek met de schotten staat op de bodem van de tank en wordt door de waterinstroompijp en zijn eigen gewicht op zijn plaats gehouden. Het water kan langs, over en onder de prints doorstromen. Door de geringe druk zal het water richting syphon geduwd worden voor afvoer ervan.
  Als laatste nog dit; het basis principe hiervan is niet nieuw en heb ik daarvan afgeleid en in een ietwat kleinere versie omgebouwd. Waarom het wiel opnieuw uitvinden, nietwaar. Als we een bestaand apparaat gezamenlijk kunnen inkopen voor een scherpe prijs dan moeten we die weg ook niet uit het oog verliezen. (Fred; heb jij daar ingangen of zou je dat eens willen onderzoeken.)
  Als er meer vragen of waardevolle aanvullingen zijn dan verneem ik dat graag...
  harry

  Release, the best you can do...

 10. #10
  Merlin's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  +52° 15' 43.00", +6° 13' 12.60"
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,007
  Ik wilde bezig met bariet. Ik hoorde dat je dan veel moest spoelen. Ik heb toen een printwasher van Kostiner voor de spreekwoordelijke appel en een ei gekocht. Ik kan het van harte aanraden, sterker nog, ik zou niet anders meer willen. Zelfs voor gewoon PE papier is het heel handig, want je prints zijn gelijk goed opgeborgen en komen niet meer met elkaar in aanraking. Ik heb er een 30cm lange pincet bij om de prints er uit te vissen, zoiets heb je echt wel nodig. Verder zijn gladde wanden geen enkel bezwaar. Besef verder dat een volle printwasher ettelijke kilo's weegt, dus je kunt 'm niet zomaar op een krukje zetten ofzo.

  Het ontwerp doet me een beetje denken aan de washer van Fine Arts Photo Supplies. Die gebruiken een aquarium, die je tweedehands (kringloopwinkel?) voor een tientje kan aanschaffen. Als je heel ver wilt gaan kan je zelfs een aquariumpompje installeren die het water filtert...

  Er is op internet natuurlijk een heleboel informatie te vinden, ik vind dit een goede beschrijving (html) die is er ook als Word doc. Je zou kunnen overwegen om een mandje te maken waar de prints inhangen, die je dus makkelijk uit het water kan liften...
  Groeten uit Deventer,
  Jaap

  "Ik ben de ideale man:
  Ik ben verlicht, net als mijn onderwerp,
  ik ben gevoelig, net als mijn platen,
  ik ben goed ontwikkeld, net als mijn papier,
  volgens mijn vrouw ben ik alleen iets te veel gefixeerd,
  ze vindt dat ik beter kan stoppen..."

Page 1 of 4 1234 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin