Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,666   Posts: 1,715,394   Online: 1047
      
Results 1 to 5 of 5

Thread: doka lamp

 1. #1
  Ba Bu Shka's Avatar
  Join Date
  Jul 2006
  Shooter
  35mm
  Posts
  16

  doka lamp

  Ik richtte zopas thuis mijn eigen Doka in .

  Het enige probleem is de verlichting nog.

  Ik probeerde het te doen met gewone rode gloeilampen ,dus ik deed een test met een stukje fotopapier ,liet het liggen onder de rode lamp en gooide het dan in de ontwikkelaar , maar het scheen belicht te zijn.

  Ik neem aan dat ik echt wel een speciale Doka-lamp nodig heb ?


  groetjes

 2. #2
  clogz's Avatar
  Join Date
  Dec 2002
  Location
  Rotterdam, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,842
  Images
  114
  Uiteraard. Philips heeft speciale rode lampen voor de doka.

  Hans
  Digital is best taken with a grain of silver.

 3. #3

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Om precies te zijn: PF712E

  Groetjes,

  Robert

 4. #4

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  ULarge Format
  Posts
  194
  Ook met een speciale doka lamp is het belangrijk een sluiertest te doen. Die is echter net iets ingewikkelder dan je in eerste instantie gedaan hebt, omdat papier een drempelwaarde heeft: het eerste kleine beetje licht resulteert niet in een licht grijze toon.
  Wat je moet doen is een stukje papier onder de vergroter belichten tot het ongeveer gemiddeld grijs is. Hoe grijs is minder belangrijk. Je legt papiertje dan naast je vergroter of naast je ontwikkelbad met wat dingetjes er op die geen licht doorlaten, zoals wat muntjes of een schaar. Laat dat een 5 minuten liggen en ontwikkel daarna. Als je de afdruk van het voorwerp op het papier ziet, dan sluiert je lamp. Je moet hem dan verder weg hangen, naar het plafond richten of een andere manier vinden om de intensiteit minder te maken. Zie je niets, dan is je lamp veilig.

  Huub

 5. #5

  Join Date
  Jan 2005
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  888
  Images
  5
  Quote Originally Posted by Huub S View Post
  Laat dat een 5 minuten liggen en ontwikkel daarna.
  Het aantal minuten is natuurlijk afhankelijk van je langste DoKa process. Voor het afdrukken op barietpapier is iets meer tijd nodig dan op PE. Houd tevens in de gate dat het ene papier sneller sluiert dan het andere... voer de test dus uit met het papier dat je veel gebruikt. 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin