Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 76,325   Posts: 1,681,959   Online: 679
      
Results 1 to 6 of 6
 1. #1

  Join Date
  Aug 2006
  Shooter
  35mm RF
  Posts
  16

  Nogmaals vragen over bariet glanzen en drogen

  Analogici,

  Ik heb de vele threads over barietpapier gelezen en blijf toch met een aantal vragen zitten. Misschien dat jullie me kunnen helpen?

  Drogen:

  1) Om het barietpapier voor te drogen (alvorens het op een glasplaat of in een pers wordt gedroogd) heb ik gelezen dat je het ook door je PE/RC droger kunt sturen met zeer geringe warmte. Wat zijn de ervaringen daarmee?

  2) Ik heb een grote (50x60) en mooie glanspers met goed linnen. Ik wil daarop mijn papier drogen. Voor een eierglans kan dit met de emulsiekant naar boven. Dit lijkt mij handiger dan het op glas drogen met plaktape. Maar wat zijn de nadelen van het droger op de glanspers (emulsiekant naar boven) t.o.v. het drogen op glasplaten?

  Glanzen: Ik heb een mooie glanspers met mooie platen en wil eens het glanzen uitproberen.

  3) Is het noodzakelijk een 'glansspul' te gebruiken? Iets wat de oppervlaktespanning verminderd, zoals ik heb gelezen?

  4) Hoe nat moet de foto zijn alvorens die met de beeldzijde naar beneden op de glansplaat wordt gezet? Afzemen of door een mangel halen, of gewoon laten uitlekken?

  5) Hoe lang moet het papier op de warme glansplaat? En wanneer haal je het eraf? In warme toestand of pas nadat de glansplaat helemaal afgekoeld is?

  Bewaren

  6) Als je eenmaal een perfecte en vlakke barietafdruk hebt, hoe bewaar je deze het beste? In een lijmpers op een andere ondergrond plakken, of gewoon netjes in een mapje opbergen?

 2. #2

  Join Date
  Nov 2006
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  977
  alvast op een paar vragen een antwoord;

  2 't linnen moet smetteloos schoon zijn ! Elk vuil komt direct op je beeld. Daarnaast vind ik persoonlijk dat 't oppervlak van de foto net iets anders wordt.

  3 nee, wel een andere wetting agent. 't is wel makkelijker met glansspul. Minder "putjes"

  4 kan eigenlijk niet te nat. Nat opleggen, met een beweging waarbij je 't water voor de foto uit laat lopen. Daarna met een rubber roller te overgebleven water er onderuit drukken. Zonder dat er lucht tussen de foto en de plaat is.

  5 totdat 't ophoudt te "knisperen" c.q. los te laten van de glansplaat. Als je te vroeg 't doek los maakt breekt de emulsie rond de plaats waar die nog vast zit.
  Als die in 't geheel niet los komt. de plaat in een grote bak water doen en wachten totdat de foto weer loslaat. Mijn ervaring met spoel versnellende middelen in 't spoelwater na 't fixeren zijn wat betreft loslaten slecht.

  6 Kijk hoe ze in musea foto's en tekeningen en etsen bewaren..... Maar daar zijn de meningen hier op APUG over verdeeld volgens mij.

 3. #3

  Join Date
  Jan 2006
  Shooter
  35mm
  Posts
  23

  drogen

  Ik kende iemand die zijn bariet gewoon door de PE droger haalde. lijkt goed te gaan, als je er voor zorgt dat de emulsie nergens blijft plakken.

  Ik zelf droog mijn barietjes gewoon aan de lucht, met een knijper. Na het drogen een dag in een kladblok oid dan zijn ze redelijk vlak. Hangt wel een beetje van het papier af. dikkere soorten als AGFA en ILFORD drogen redelijk. vlak. Dunnere als van Kentmere krullen sterker. Maar zijn ook wel vlak te krijgen.

  Als ik ze inlijst dan plak ik ze op styreen of karton.

  Bij het bewaren van barieten dan willen de randen door de inwerking van lucht vochtigheid toch wat golfen gaan vertonen. Ik denk dat het ' beste is om barieten tussen zuurvrij vloeipapier te bewaren. zodat de luchtvochtigheid gelijk matig verdeeld wordt.

  gr. Jan

 4. #4

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Een aantal belangrijke tips zijn al gegeven.

  De rubberen roller werkt het beste.

  Met de glanspers werken vereist redelijk wat ervaring en het juiste 'Fingerspitzengefühl'.

  Op glas drogen met aquareltape is redelijk eenvoudig en 'foolproof' uit te voeren. 200m aquareltape kost plm. Eur. 5,00 dus DAT zijn de kosten niet. Het probleem is als je er teveel hebt op een avond om alles binnen een redelijk kleine ruimte op glasplaten zo'n 12 uur te drogen.

  Succes,

  Robert

 5. #5

  Join Date
  May 2005
  Location
  small village near Bx
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  60
  Beste
  ik heb persoonlijk heel wat bariet geglansd ,het is niet moeilijk maar de juiste techniek en produkten zijn wel noodzakelijk .Alles hangt af van de zuiverheid van de glansplaat welke ook geen krassen of dergelijke mag bevatten ,eerst ontvetten met een warme soda oplossing dan spoelen en het laatste spoelbad met deminwater of ontzout water, na het ontvetten mag er geen vingerkontakt meer zijn met de plaat ,opdrogen met keuken rol
  De te glanzen fotos zijn best met een rand en mogen ook niet met vingers bepoteld worden ,de minste vetsporen leiden tot vlekken en dergelijke .De te glanzen fotos worden dan in een oplossing van fotogelatine gedompeld of eenvoudiger in een verdunde "glanzol "oplossing,(tetanal),de verdunningen worden met deminwater gemaakt ,de beeldkant op de glansplaat leggen , de foto mag niet op de plaat bewegen of verschuiven ,de rug met keukenpapier afdoppen , opspannen en wachten ,het resultaat loont de moeite ,is het niet 100% vlekvrij de foto in deminwater bevochtigen en terug in de glanzol ,de plaat wordt met een ruitensproeimiddel gereinigd en gedroogd en opnieuw beginnen .Alles is wat bewerkelijk maar ho zo mooi en niet te overtreffen door de RC glans

  succes

  jm

 6. #6
  Rik
  Rik is offline

  Join Date
  Oct 2005
  Shooter
  35mm
  Posts
  48
  om bariet te drogen gebruik ik de volgende methode:
  laat het papier uitlekken, leg het vervolgens 12 uur te drogen op een rekje, gewoon aan de lucht.
  het papier is dan 'krom'.
  leg het in een glanspers met de foto naar boven (dus foto tegen het doek aan). zet de glanspers op een matige temperatuur aan. je moet je hand op het doek kunnen houden qua warmte. laat de pers ongeveer 15 minuten aan staan. Doe de pers dan uit, maar haal het papier er niet uit en doe de pers niet open. Zo nog 24 uur laten staan.
  geeft zeer goed resultaat, mooie vlakke foto. 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin