Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 76,993   Posts: 1,696,447   Online: 1061
      
Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  PieterB's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  near Aalter, Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  809
  Images
  9

  Cooltone/Neutraal/Warmtone

  Hey beste apuggers,

  Vandaag probeerde ik voor de eerste keer Ilford Cooltone ontwikkelaar. Ik vind de nuances van deze ontwikkelaar met Ilford WT FB wel mooi.

  Ik vraag me nu af welke combinaties van Cooltone/Warmtone/Multigrade ontwikkelaar met warmtoon en gewoon barietpapier AF te RADEN zijn.
  Dan bedoel ik tinten die niet echt gewenst zijn (bruin, groen...)

  Welke combinaties vinden jullie echt mooi? (afhankelijk van de gewenste sfeer vermoed ik)

  Welk papier toned het best?
  Welke invloed heeft seleentoner (t 60) op deze combinaties?

  Groeten PieterB
  "The camera can be the most deadly weapon since the assassin's bullet. Or it can be the lotion of the heart - Norman Parkinson".

 2. #2

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  Ilford papier heeft de reputatie om niet erg te reageren op tonen. Zeker het neutrale papier niet.
  Het verschil van de Wt en Ct papierontwikkelaar met Ilford neutrale basis is m.i. te subtiel om te verantwoorden. Gebruik warmtone papier en het wordt duidelijker.

  De aangekondigde specifieke Ilford Selenium toner laat momenteel nog steeds op zich wachten, spijtig want het zou een meerwaarde kunnen zijn.

  Zoek eens in de Engelse fora op een post van Les Mc Neal over zijn test met de Ilford warmtone en cooltone papierontwikkelaars. Dat was ergens in 2006. Mits wat goede wil kan je het effect zien van de combinaties Wt/Wt, Wt/Ct, Ct/Wt, Ct/Ct... ik hoop dat de voorbeelden ergens nog te zien zijn.
  [edit] Gevonden!
  http://www.apug.org/forums/forum37/2...irst-test.html

  Ik hoop in de nabije toekomst te starten met het verantwoord tonen van mijn afdrukken maar eerst wil ik ertoe komen dat mijn beelden op zichelf kunnen staan.
  Om een objectieve waarneming te kunnen doen van mijn Z/W beelden, heb ik me sinds ruim een half jaar beperkt tot papier met neutrale basis.

  G

  PS: Pieter, eerst sparen voor een MF set. Ik weet zeker dat het je zal bevallen met jouw stijl van fotografie... en je krijgt ook minder problemen met puur technische onhebbelijkheden zoals krassen en droogvlekken op je negatieven.

 3. #3
  PieterB's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  near Aalter, Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  809
  Images
  9
  Bedankt voor de link Geert, herinner me ook dat bericht

  Ik merk van mezelf dat ik graag het WT papier van Ilford gebruik. Zeker na een test met Cooltone ontwikkelaar. De subtiele koele tonen zijn prachtig voor bepaalde beelden, ik wou dat ik ze kon tonen aan jullie....!

  Nu nog eens experimenteren met de Warmtone ontwikkelaar ik heb al een tweetal beelden in men hoofd die in een heel warme en zelfs naar sepia neigende toon heel mooi gaan zijn!

  Ik denk er sterk aan om zelfs géén gewoon Ilford papier meer te gebruiken.
  Met WT en de drie ontwikkelaars kan je heel wat effecten bereiken.

  MF hou ik in gedachten, maar voorlopig andere prioriteiten, wrsl nog een jaartje met nikon KB en standaardobjectief oefenen. En de korrel duidelijk laten meespelen om een speciale touch te geven.
  Bovendien wil ik veel te veel papier kopen
  Eén afdrukje maken één avond in de week lijkt me de ideale ontspanning tijdens de examens
  Last edited by PieterB; 05-11-2007 at 01:08 AM. Click to view previous post history.
  "The camera can be the most deadly weapon since the assassin's bullet. Or it can be the lotion of the heart - Norman Parkinson". 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin