Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 75,752   Posts: 1,670,682   Online: 984
      
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 12 of 12
 1. #11
  Philippe-Georges's Avatar
  Join Date
  Apr 2005
  Location
  Flanders Fields
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  722
  Het voordeel van deze combinatie is dat er eindeloos veel variaties mogelijk zijn naar persoonlijke voorkeur, opname omstandigheden en onderwerp.
  Zo kan je kiezen om ofwel meer te verdunnen, dit kan tot 1+100, en dus langer te ontwikkelen, of anders om, ook met temperatuur kan je experimenteren. Eigenlijk is eventjes testen een antwoord op het probleem.
  Gewoon je eigen uitrusting (camera, lichtmeter, afwerking), film/ontwikkelaar en inzichten aan elkander toetsen door verschillende variaties uit te proberen. APX 400 en Rodinal zijn een uitstekend paar, alleen moet je, vertrekkende van wat de fabrikant opgeeft en dat eigenlijk een soort 'theoretisch model' is, je eigen weg zoeken.
  Het neemt tijd en materiaal in beslag, maar het is echt de moeite waard!

  Veel geluk ermee,

  Philippe
  "...If you can not stand the rustle of the leafs, then do not go in to the woods..."
  (freely translated quote by Guido Gezelle)

  PS: English is only my third language, please do forgive me my sloppy grammar...

 2. #12

  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Bilthoven, The Netherlands
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,858
  Ik heb geen ervaring met de APX 400 en alleen met de oude Rodinal. Maar als je een 400 ISO film hebt, dan is het gebruikelijk om op een EI=200 te gaan zitten als je ook nog schaduw-doortekeing wil hebben. Robert gaat op EI=250 zitten, maar aan zijn opnamen te oordelen kan een beetje meer doortekening geen kwaad. En bij EI=200 bereik je dat. En als je dan iets korter ontwikkelt dan Robert aangeeft, zul je wel in de buurt zitten. Een en ander hangt af van jouw vergrootcondities. Want uiteindelijk moet je op jouw vergrootcondities afstemmen.

  Jed

Page 2 of 2 FirstFirst 12


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin