Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,698   Posts: 1,716,168   Online: 816
      
Results 1 to 9 of 9
 1. #1
  PieterB's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  near Aalter, Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  809
  Images
  9

  Dia of negatieffilm?

  Ik scan het grootste deel van mijn negatiefjes of van mijn dia's in.
  Nu staan de resultaten met die-positieven me echt niet aan en als ik op zoek ga naar informatie krijg ik te horen dat dia's inscannen met flatbed's (tpu-eenheid) echt nooit bijzonder goed gaat - hoe goed deze ook zijn. Met een 'echte' filmscanner zouden wel superieure resultaten te bekomen zijn.

  Maar ondertussen heb ik die scanner en zou ik toch graag - af en toe - eens een foto in kleurenfoto willen nemen. Maar wat doe ik nu best? Werk ik met diafilm (zoals velvia) - en koop ik me binnen x aantal jaar een 'echte' negatiefscanner of werk ik beter met kleurennegatieffilm?

  Als ik nu vraag aan de fotograaf er bij te schrijven dat kodak de kleuren niet mag optimaliseren (zoals je moet doen met bvb. filters) dan is dit toch géén probleem? Ik vraag overigens toch géén afdrukjes. Bovendien heb ik dan toch wel een iets ruimere belichtingsomvang, want die 5 stops voor dia zijn toch niet zo eenvoudig als ik dacht....

  EDIT: In het 'basisboek lichtmeten' (focus 1996 tweede druk 1999) lees ik: "Een te hoog contrast werkt meestal nadeling.... projectie missen we beeldinformatie... wanneer we de dia digitaal willen bewerken vormt dit al bij het scannen een eerste handicap."
  en
  "terwijl de beelden afkomstig van kleurnegatieven veel meer detaillering laten zien. Nu beeld zo vaak digitaal wordt ver- en bewerkt komen de grote voordelen van kleurnegatieffilm goed van pas"

  En dat terwijl ik dacht dat professionals die 'hybride' werken zweren bij diafilm???
  "The camera can be the most deadly weapon since the assassin's bullet. Or it can be the lotion of the heart - Norman Parkinson".

 2. #2

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  (sorry voor de digitale crap)

  Ik heb afgelopen zomer een tijdlang met de scanner van een vriend kunnen werken, zo'n Epson RX550 all-in-one gedoe waarmee je ook negatieven kan scannen.
  Ik heb zelf geen noemenswaardige verschillen opgemerkt tussen dia/negatief, ook niet op het vlak van detail.

  Het ruwe ingescande beeld lijkt nergens op, er hangt een waar over en het beeld ziet er flets uit. Mits de juiste Photohsop kennis, bereik je zeer goede resultaten.

  argus

 3. #3

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  Netherlands
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  1,336
  Een goede vraag waar mijn dillemma voor een aanschaf van een scanner lang is blijven hangen:

  Voor presentatie op internet, forums: K.B. en rolfilm
  Geen vraag voor onze lokale bruidsreportages

  Zelf heb ik weinig ambitie voor de reclame fotografie.

  Conclusie: Epson Flatbed met TPU t/m rolfilm.
  Al de overige optie's t/m rolfilm kosten mega Euro's en heeft voor mijn toepassingen geen extra waarde, alleen een gigantische afschrijving.

  Vorige week gekocht Epson 3170 (photo) voor het luttele bedrag van Eur. 170,00.

  Inderdaad: Dias zijn minder goed dan negatieven. Ik denk dat het te maken heeft met de dichtheid van dia's. Zo'n TPU heeft daar duidelijk meer problemen mee dan een filmscanner.

  Leuk apparaat voor het geld, veel mogelijkheden maar haalt niet de kwaliteit van een RA-4 of z/w afdruk. Daarnaast denk ik dat het maken van een goede scan nog niet zo eenvoudig is. Maar nogmaals, ik ben zeker geen specialist hierin.

  Groetjes,

  Robert

 4. #4

  Join Date
  Feb 2006
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  22
  Voor mij persoonlijk maakt positie of negatief film weinig uit qua eindresultaat.
  De enige rede waarom ik dan toch voor positief film kies is omdat er minder tijd kruipt in de selectie van de beelden die gescant moeten worden. Gewoon alle dia`s op de lichtbak en dan met de loupe beginnen vergelijken.
  Bij negatieffilm verlies ik steeds teveel tijd in het scannen van previews enzo.

  Daarom voor mij persoonlijk dus DIA

  Mvg
  iori

 5. #5
  Luc
  Luc is offline
  Luc's Avatar
  Join Date
  Sep 2004
  Shooter
  35mm RF
  Posts
  52

  Dia of Negatief

  Ik vind dias gemakkelijker scannen dan negatief.
  Zeker de kleuren goed krijgen is eenvoudiger.
  Ik belicht mijn dias wel iets langer (1/3 stop misschien).
  Velen verkiezen van die donkere dias met volle kleuren voor projectie en dan heb je een heeeeeel dure scanner nodig die die zwarting nog aan kan.
  Dan spreken we niet meer over Nikon filmscanners ofzo.

  Luc

 6. #6
  hka
  hka is offline
  hka's Avatar
  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,145
  Als je de dia's alleen voor het scannen wilt gebruiken moet je daarop je belichting aanpassen en ervoor zorgen dat de hoge lichten tekening behouden. Wat Luc hierboven suggereert is al een goed begin. Bij dia's is het zaak te belichten op de belangrijkste hoge lichten en de rest valt dan vanzelf op zijn plaats mits je de belichtingsomvang van de film in de gaten houdt.
  harry

  Release, the best you can do...

 7. #7
  Willie Jan's Avatar
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Best/The Netherlands
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,926
  Images
  49
  voordeel van dia materiaal vind ik dat je een referentie hebt na de scan om te controleren of e.e.a. op zijn plaats zit qua kleur.
  Dia materiaal heeft een hoger aantal beeldlijnen dan negatief materiaal, zou dus een beter resultaat moeten opleveren.

 8. #8
  mansomke's Avatar
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  The Netherlands
  Shooter
  35mm
  Posts
  3

  Scannen met een flatbed scanner

  Ik gebruik een Epson V350 Photo voor het scannen van negatieven en diafilm. De resultaten zijn bij zwart/wit-negatieven en dia's goed te noemen, bij kleurnegatieven moet ik vaak nogal wat sleutelen aan de kleuren. Ik behaal verbluffend goede resultaten met Velvia films, maar ook de veel goedkopere Sensia II-film levert zeer goede resultaten op.

  Wat ik bij het scannen wel doe is alle correcties van het scanprogramma uitzetten, omdat deze vaak voor ongewilde bewerkingen zorgen. En daarna in Photoshop de vuiltjes wegwerken en eventueel wat bijsnijden.

 9. #9
  Robbedoes's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Doesburg
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  443

  scansafe

  Misschien heeft iemand hier [1] iest aan.

  [1] http://www.scansafe.nl/

  ps, mezelf voorstellen volgt nog :-) 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin