Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,707   Posts: 1,716,348   Online: 963
      
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
 1. #1

  Join Date
  Nov 2009
  Shooter
  Med. Format Pan
  Posts
  67

  Dieper zwart via tonen

  Wie heeft er een tip voor mij om het zwart in mijn afdruk op chemische weg, dus via tonen, na het ontwikkelen te intensiveren? Ik heb geen idee welke toner daarvoor geschikt is. Ik gebruik Amaloco 6006 ontwikkelaar en druk af op Foma bariet papier (hoogglans).

  Alvast bedankt voor jullie suggesties.

 2. #2
  AgX
  AgX is offline

  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Germany
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  10,538
  Geen toner maar een versterker is wat jij moet hebben. Maar ik heb nog nooit gehoord dat die voor een afdruk wordt gebruikt.

 3. #3

  Join Date
  Nov 2014
  Location
  Haarlem, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  35
  Images
  16
  Selenium toner. Wordt door diverse fabrikanten geleverd; ik gebruik Rapid Selenium Toner van Kodak. Hiermee kun je de diepte en de toon achteraf beinvloeden, dus nadat je druk helemaal klaar is. Het effect is nogal afhankelijk van de mate van verdunning en de duur van de behandeling; het vergt wat experimenteren. Selenium toner heeft de reputatie nogal te stinken en agressief te zijn; mijn ervaring met deze Kodak toner is dat dat wel meevalt.
  Overigens zou je wellicht ook eens een ander papier kunnen overwegen. Mijn ervaring is dat Ilford Multigrade bariet veel mooiere diepe zwarten geeft dan Foma.

 4. #4

  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Ottawa, Canada
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  191
  Images
  11
  Mee eens; Selenium (Se) toner maakt het diepste zwart nog iets donkerder. Ik gebruik ook de Kodak versie, op APUG ook wel aangeduid als KRST, gewoon omdat die voor mij het makkelijkst te krijgen is. Andere merken zijn net zo goed. Het vereist enig experimenteren met hoe lang tonen en hoe sterk verdunnen voor het beste resultaat. Elk papier reageert anders op Se toner. Doe het tonen "op zicht" en houd een ongetoonde print ernaast ter vergelijking. Ik deed Ilford Multigrade IV RC en FB papier 5 min in 1+9 verdunde Kodak Se toner. Dat geeft diepere zwarten en het zwart wordt iets kouder van toon. Met Foma papier heb ik geen ervaring. Omdat de donkerste delen nog donkerder worden kun je wel daar wel wat details verliezen. Je kunt Se toner nagenoeg eindeloos gebruiken door als het tonen te lang duurt er wat meer concentraat bij te doen. De ammoniak lucht verdwijnt dan ook na verloop van tijd. Er zijn nogal verschillende opvattingen over het spoelen/wassen van het papier tussen het fixeer bad en de SE toner. Ik spoel 1 minuut met gewoon water en dat gaat prima. Na de SE toner komt de normale spoel/was cyclus met water en voor FB wash-aid. Succes!

 5. #5

  Join Date
  Nov 2009
  Shooter
  Med. Format Pan
  Posts
  67
  Ron789 en spijker, bedankt voor jullie uitgebreide tips. Dit is wat is zocht en ik kan daar verder mee. Heb intussen via een webshop de selenium toner van Ilford besteld en op een andere plek washaid van Kodak.
  Naast Foma gebruik ik ook Ilford bariet WT en dat papier heeft van nature een hogere zwarting. Kost ook bijna het dubbele. Daar ga ik dan ook wat proefstroken mee maken.
  Ik ben benieuwd hoe het resultaat gaat uit zien.
  Toch nog een vraag: wanneer je zoals spijker stelt "op zicht" werkt, is er dan een soort omslagpunt waarbij het zwart plotseling aantrekt?

  Tot slot: de tip van AgX begrijp ik niet helemaal, maar misschien was mijn vraag niet duidelijk genoeg.

 6. #6

  Join Date
  Mar 2007
  Location
  Ottawa, Canada
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  191
  Images
  11
  Quote Originally Posted by Jos Segers View Post
  Toch nog een vraag: wanneer je zoals spijker stelt "op zicht" werkt, is er dan een soort omslagpunt waarbij het zwart plotseling aantrekt?
  Helaas, er is geen snel omslagpunt. Veel papieren "verkleuren" bij Se toning. De ene wat subtieler dan de andere. Ilford MGIV neigt van huis uit wat meer naar een ietwat groenig zwart. Bij Se tonen wordt dit wat neutraler of misschien ietwat paarsig (paars compenseert groen), nogmaals heel subtiel. Ilford is behoorlijk kleurvast wat dat betreft. Andere papieren kunnen, van wat ik hier en daar gelezen heb, een meer paarse tint krijgen. In het Engels wordt dit vaak als "eggplant" (=aubergine) aangeduid. Warmtone papier wordt meestal wat roodbruinig bij Se toning. Ik vindt dat wel mooi en gebruik Se tonen ook daarvoor. Het gebruik van een warmtoon ontwikkelaar (bv van Ilford) helpt daarbij.

  Met "op zicht" bedoel ik dat je het papier in de toner laat liggen totdat de kleur begint te veranderen. Daarvoor heb je een referentie nodig omdat de kleurverschillen vrij subtiel zijn. Een ongetoonde afdruk (teststrook) voldoet prima daarvoor. Je haalt dan de print uit de toner net voordat de kleur (te sterk) verandert. Dat vraagt om een beetje experimenteren omdat je helaas niet terug in de tijd kunt gaan als de verkleuring te ver doorschiet.

  Dan het argument dat Se tonen de levensduur van afdruk flink verlengt moet je met een korreltje zout nemen en dat vindt ik ook onbelangrijk. Ik heb niet de pretentie/illusie dat mijn foto's een substantiële bijdrage leveren aan de fotografische kunst in het algemeen. Als ik er niet meer ben zal het gros van mijn prints waarschijnlijk dezelfde weg gaan als ik; de vuilverbranding. Tot die tijd is het gewoon een leuke hobby.

 7. #7

  Join Date
  Nov 2009
  Shooter
  Med. Format Pan
  Posts
  67
  Dank je, hiermee heb ik een duidelijk waar ik op moet letten.

 8. #8
  AgX
  AgX is offline

  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Germany
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  10,538
  Indien de max. dichtheid van het papier niet toereikend zou zijn, zou een oplossing zijn die dichtheit te verhogen door middel van versterking.

  Selen tonen kan in geval als versterking worden beschouwd, maar zit normaal niet op de lijst van versterkers.
  Omkleuren van het zilver beeld kan bij omstandigheiden als verhoogde dichtheid overkomen.


  Maar, het eigenlike probleem zit bij de (huidige) papieren en hun gebrekken.

 9. #9
  naaldvoerder's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Shooter
  35mm
  Posts
  631
  Images
  31
  Jos, Selenium toning is goed bruikbaar om het maximum zwart (Dmax) van afdrukken te verhogen. Wees je er echter van bewust dat de verdunning en tijd in de toner van invloed is. De Dmax neemt de eerste tijd toe, maar na het optimum ook weer af! Deze toningtijd voor Dmax is bij elk papier en elke tonerverdunning anders, maar ligt zo'n beetje rondom de 5 minuten, bij 1:9 verdunning, voor veel papieren.

  P.S. Als je ooit de hand weet te leggen op een exemplaar van Tim Rudman's boek over toning, aarzel niet!!! Daar staat werkelijk alles over tonen in, en dan nog een beetje...


  P.S.2 Er is geen omslagpunt. Het proces gaat redelijk geleidelijk. Een natte(!) proefstrook als referentie is daarom erg handig..
  Last edited by naaldvoerder; 10-06-2015 at 10:01 AM. Click to view previous post history.

 10. #10

  Join Date
  Nov 2009
  Shooter
  Med. Format Pan
  Posts
  67
  De eerste ervaringen met selenium toning van bariet papier zijn heel positief. Het gebruikte papier is Fomabrom Variant 111, dit is een glanzend variabel contrast papier dat ik in Amaloco AM 6006 ontwikkel. Zonder te tonen heeft dit papier, in combinatie met deze ontwikkelaar, een neutrale tint in de schaduwen. De maximale zwarting is voor mijn begrip goed en wordt tijdens het tonen nog een stukje hoger. Ik heb geen apparatuur om het effect precies te meten maar het is goed te zien dat de densiteit van de zwarte en donkere delen in de afdruk als gevolg van het tonen toenemen.
  Nog belangrijker is dat de kleur van de afdruk verandert: van koel (groen achtig) naar warm (rood/bruin achtig). De verschillen zijn weliswaar subtiel maar in de onderlinge vergelijking van de drukken duidelijk te zien. Zelf vind ik het een verbetering. Het contrast van de druk en de algehele dekking nemen iets toe dus daar zou je bij de belichting en filtering rekening mee kunnen houden.
  Op de Engelse APUG valt te lezen dat er problemen kunnen optreden zoals verkleuring en vlekkerigheid van het beeld. Ik liep daar zelf ook tegen aan en de oplossing bleek om twee afzonderlijke fixeergangen toe te passen: eerst een minuut fixeren in een snelfixeer (Amaloco X89), daarna enkele minuten spoelen en vervolgens na-fixeren in alkalische fixeer. De druk gaat daarna zonder spoelen meteen in het tonerbad (2 minuten in Ilford selenium toner (1+5) is voor mij voldoende) en van het tonerbad meteen door naar een bad met Kodak HCA (Hyper Clearing Agent). Ten slotte een half uur spoelen en daarna drogen.
  Om het effect van het tonen goed te kunnen beoordelen heb ik vooraf een aantal identiek belichte proefstroken bij oplopende tijden getoned.

Page 1 of 2 12 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin