Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,698   Posts: 1,716,133   Online: 916
      
Results 1 to 7 of 7
 1. #1

  Join Date
  May 2006
  Location
  Zichem Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  236

  Vergrotingen en belichtingstijden.

  Hoi iedereen,

  misschien weer een raar vraagje, ik ben nu al even bezig met het split grade printing, manueel dan, teststrookje voor het wit in de foto, teststrookje voor de zwarte, twee belichtingen en haast altijd een aanvaardbare beginafdruk.
  Nu zou ik enkele van die afdrukken nog wat groter willen afdrukken.
  Hoe bepaal de dan de belichtingstijd, of liever maal welke factor doe je dat? en hoe kan je die factor berekenen? Of moet je gokken en nieuwe proefstrookjes maken?
  als je van een 18*24 vergroting naar een 20*26 vergroting gaat (theoretisch voorbeeld he...) dan gaat de te belichten oppervlakte van 432 naar 520 vierkante cm. dus een toename met een factor 1.203 moet ik mij belichtingstijd dan ook gewoon maal 1.203 doen?
  Weet er iemand daar tabelletjes van staan of een of ander formuletje om dit makkelijk te weten te komen?
  Bedankt,

  Tom

  ps: schandalig dat ik dat na al die tijd doka werk nog niet weet... ik schrijf wel alles op maar maak zelde een nog grotere vergroting dan wat ik de eerste keer met de fotoos doe. Nu is het 13 en 14 oktober fototentoostelling van de fotoclub en wil ik snel nog wat grotere afdrukjes maken. Vandaar mijn vraag dus.

 2. #2
  clogz's Avatar
  Join Date
  Dec 2002
  Location
  Rotterdam, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,842
  Images
  114
  Hallo Tom,
  Volgens het nog steeds goede boek van Gerard de Jong (Handboek Zwartwitforografie): verlengingsfactor=(v+1) kwadraat, dus de vergrotingsmaatstaf + 1 in het kwadraat.
  Succes
  Hans
  Digital is best taken with a grain of silver.

 3. #3

  Join Date
  Nov 2006
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  978
  In theorie is de verlengings factor kwadratisch met de lens afstand. als v1 de lens afstand bij de kleine vergroting, v2 de lens afstand bij de grote vergroting, t1 de tijd van de kleine vergroting. Wordt t(nieuw)= t1 X (v2/v1)2. De laatste 2 is een kwadraat. Jouw oppervlak berekening komt op 't zelfde neer. Alleen in de praktijk moeten grotere vergrotingen iets harder afgedrukt worden en omdat er ook nog iets als een schwarzschild effect optreed relatief wat langere belichtingstijd. En ga je kleine fouten in de belichtingstijd die je eerst niet zag uitvergroten.

 4. #4
  clogz's Avatar
  Join Date
  Dec 2002
  Location
  Rotterdam, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,842
  Images
  114
  Ja, en dus toch voor alle zekerheid maar een teststripje maken. Sommige vergroters (bijv. de Durst M605)hebben op de zuil merktekens staan die je kunnen helpen.

  Hans
  Digital is best taken with a grain of silver.

 5. #5

  Join Date
  May 2006
  Location
  Zichem Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  236
  Op de M607 staan er ook CM aanduidingen op de zuil. Zijn daar vaste waardes bij als je vb van 47 - 49cm hoogte gaat dat je tijden altijd maal 1.15 of zo zijn??
  Bestaan daar nergens tabellen over? ik werk alleen met kleinbeeld dus dat zou dan toch een constante verhouding moeten zijn of zie ik dat mis?
  Ik kan altijd alles eens in een excell sheet proberen te plaatsen. Ik heb nu een formule (bedankt Gary en Hans) dus zou het toch mogelijk moeten zijn om alles om te rekenen.
  Groetjes,

  Tom

 6. #6

  Join Date
  Nov 2006
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  77
  In de handleiding van mijn vergroter (Opemus 5a) staat e.e.a keuring in een tabel vermeld.
  Ik neem aan dat dit ook in de handleiding van jou vergroter staat vermeld??

  met vriendelijke groeten,

  Theo Bartelings

 7. #7

  Join Date
  May 2006
  Location
  Zichem Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  236
  ik zal dan eens diep moeten gaan zoeken waar die handleiding steekt...
  Maar ik ga dan zeker eens zoeken...
  Hopelijk vind ik ze nog ergens.

  Tom 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin