Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,666   Posts: 1,715,357   Online: 1107
      
Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 32

Thread: Kodak AZO

 1. #11

  Join Date
  Jul 2004
  Shooter
  Large Format
  Posts
  75
  Anne Marieke, helemaal verkeerd opgevat. Je hebt gelijk dat ze een soort ze goeroe status voor een hoop mensen hebben. Kan ik ook héél slecht tegen.
  Ik vind het gewoon hele goede fotografen. Dat zit hem voor een groot deel in hun manier van werken. Heel intens, compromisloos, zeer eigen. Ik waardeer dat. Verder is het zo dat ik vind dat ze een paar prachtige platen hebben gemaakt, maar da's een kwestie van smaak.

 2. #12

  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Dieulefit, France
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  247
  Quote Originally Posted by Jan Nieuwenhuysen
  Paul, ja dat met die lamp heb je in principe goed begrepen. [knip - werkwijze]
  Geweldig Jan, ik ga dat beslist eens proberen. Ik had er al wel eens iets over gelezen (waarschijnlijk in de grootformaat-nieuwsgroep), maar nog nooit met zulke duidelijke aanwijzingen.
  Overigens - en met dank aan Gilbert Dumont - merk ik dat ik het heel leuk vind om medezwartwitgenoten over hun werkwijzen te horen vertellen. En dat in het Nederlands! Een verademing temidden van al het digitale geweld...

  Groet, Paul.

 3. #13

  Join Date
  May 2003
  Location
  near Amsterdam, Holland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  747
  Images
  9
  Jan, maakt niet uit. Laten we alsjeblieft niet van die ruzies ontketenen die af en toe APUG onveilig maken. Dit is veel te leuk!

  Zoals Paul hierboven schrijft, een verademing tussen al het digi-geweld.

  Anne Marieke

 4. #14

  Join Date
  Jul 2004
  Shooter
  Large Format
  Posts
  75
  Anne Marieke, daar hoef je niet bang voor te zijn. Plaatsvervangende schaamte kan je daar van krijgen.

  Paul, het kan moeilijk zijn aan een geschikt filter te komen. Ik werk met een ontwikkelaar die de gelatine enigszins looit en bovendien vlekt. Hierdoor wordt de film mogelijk wat minder lichtgevoelig na een tijdje badderen dan met een ontwikkelaar zonder pyrogallol of catechol. Als je vanaf driekwart van je geschatte tijd kijkt denk ik echter niet dat je een probleem krijgt. Probeer het maar eens als je er lol in hebt (en aan een filter kunt komen dus). Het is raadzaam om niet met al te korte ontwikkeltijden te werken, aangezien je de tijd moet hebben om op de veranderingen te reageren. Een N ontwikkeltijd van een minuut of zeven acht vind ik heel aangenaam werken. Misschien ben ik gewoon een beetje sloom... :-).
  Jan

 5. #15

  Join Date
  May 2003
  Location
  near Amsterdam, Holland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  747
  Images
  9
  Gelukkig Jan, houden zo.
  Bij de laatste 'oorlog' heb ik voor het eerst een 'report this post' gedaan omdat ik helemaal ziek werd van die lui. Toen ik Sean verzocht de thread te sluiten gebeurde dat inderdaad binnen zeer korte tijd.

  Ik begrijp werkelijk niet waarom die mensen bij het minste geringste helemaal uit hun dak gaan en erg beledigend worden.

  Misschien zijn wij Hollanders wat nuchterder...

 6. #16

  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Dieulefit, France
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  247
  Ha Jan,

  Mijn fotoboer heeft in elk geval dat Ilford-filter op de website staan, dus dat lijkt het probleem niet. Je weet beduidend meer van de werking van ontwikkelaars dan ik, als ik je goed begrijp zou ik met X-tol mogelijk een probleem kunnen verwachten en met PMK Pyro (van Bergger) mogelijk niet of minder?
  Andere vraag, je schrijft dat je zelf je pyro mengt, maar dat is toch een uiterst gevaarlijk goedje? Voor zover ik het begrijp is het al voldoende om er naar te kijken om de meest erge ziekten te krijgen... Ben je daar niet benauwd voor? Ik wel om eerlijk te zijn, vandaar dat ik de oplossing koop en dus niet het poeder zelf. Die oplossing is weer veel minder schadelijk (en mogelijk zelfs vrijwel niet, maar daarover lopen de meningen nogal uiteen).

  Groet, Paul.

 7. #17

  Join Date
  Jul 2004
  Shooter
  Large Format
  Posts
  75
  Paul, even een kort antwoord, sta op het punt de deur uit te hollen.
  Ik zal je even een mail sturen waarin ik uiteenzet wat ik tot nu toe van zichtontwikkeling ben te weten gekomen (wordt te lang voor een forum posting denk ik). Zal het pyro verhaal daarin ook meenemen.

  Groet, Jan

 8. #18
  fred's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  1,471
  Images
  1
  Maar de langste toonschaal? Bedoel je daarmee dat AZO een veel hogere densiteit haalt dan de gebruikelijke papieren? En wat doe je met die extra hogere zwarting, alleen meer doortekening in de schaduw, of druk je donkerder af waardoor de hoge lichten beter tot hun recht komen.

  Beste Jan,

  In andere threads lees ik dat de D-Max van AZO haast niet verschilt van andere papieren.
  (D-max zegt inderdaad niet alles, bvb vergelijk je RC met Bariet zal die D-Max in wezen niet veel verschillen, maar toch zijn beide papieren zijn niet te vergelijken.)
  Wat maakt dat AZO voor jou zo aantrekkelijk is?
  En kan je hier een voorbeeldje posten (met alle beperkingen van scans en scherm)?

  Met dank!!
  Fred

 9. #19

  Join Date
  Jul 2004
  Shooter
  Large Format
  Posts
  75
  Fred, ik ben geen densitometer gebruiker. Ik geef vwb de densiteit alleen weer wat anderen zeggen die wel een densitometer hebben. Puur op mijn ogen afgaand ben ik ervan overtuigd dat AZO inderdaad een hogere Dmax haalt dan vergrotingspapier. Mits je het ontwikkeld in de amidol.
  Het beste kan ik je verwijzen naar dit artikel voor meer technische gegevens over AZO en daarvoor geschikte negatieven dan je waarschijnlijk wilt weten... De stek voor AZO informatie is de website van Michael Smith en Paula Chamlee: www.michaelandpaula.com. Kijk maar hoeveel je wilt weten. Verlies je vooral niet te veel in alle getallen. Helemaal gek maken sommige mensen zich daarmee.

  Je kunt eindeloos over praten over toonschalen etc., uiteindelijk telt de afdruk.
  Wat ik fijn vind aan AZO zijn twee dingen.
  Ten eerste: het proces. Het is heerlijk simpel werken. Je maakt een negatief, legt dat op een velletje papier, belicht met een gloeilamp en dat is alles. Mij spreekt dat aan.
  Trek niet de conclusie dat dat betekend dat het maken van een goede afdruk simpel is. Ik ben nu een paar maanden bezig en ik laat mijn AZO prints nog niet zien. Voor mij is dit bloed, zweet en tranen. Maar de belofte is er. Soms.
  Ten tweede: prachtige doortekening in schaduw en lichten en mooie middentonen. ik heb gemerkt dat je een vrij zwaar negatief moet hebben.

  Ik probeer een voorbeeld print te pakken te krijgen om te laten zien. Ik moet na mijn vakantie (eind deze week weg; heerlijk!) daar energie in gaan stoppen. Ik ben enthousiast over dit procede. Dus ik wil een goede afdruk kunnen tonen van een goede printer en nog veel meer. Het is tegenwoordig trouwens ook mogelijk te vergroten op AZO.

  Ik ben zelf fotograaf. Autodidact. Architectuur en portretten hoofdzakelijk.
  Ik moet je verder bekennen dat ik geen scanner heb. Ja, dat komt nog voor...

  Jan

 10. #20
  fred's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  1,471
  Images
  1
  Beste Jan,

  Om je gerust te stellen, ik kan hier soms wel wat meten.... maar Dmax of Dmin Of Dmiddenin... opzich zeggen niet veel. 't Is maar wat je ermee doet. Sommige fotografen creëren daarmee (en ook zonder!!) dagelijks juweeltjes, anderen niets zeggende beelden. [ter info: Ik ben al blij met een goed fotokes elke maand... :-)]

  Anderzijds, heb les gekregen van Pol vandepitte (workshop), heb zelf gezien wat je alleen al met voorbelichting van je afdruk kan verwezenlijken... met een 'Stouffer' negatief aan te tonen. Ik denk, densitometrie heeft wel wat zin, zonder het te verafgoden natuurlijk.

  Geen scanner, geen nood! Misschien moeten de apuggers dan maar eens een bijeenkomstplannen om wat werk aan mekaar te tonen. :-)?

  mvrgr
  Fred

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin