Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 75,256   Posts: 1,660,468   Online: 937
      
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 13 of 13
 1. #11
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,715
  De "Lye" waarover gesproken wordt is natriumhydroxyde. In Nederland beter bekend onder de naam "gootsteenontstopper" (in poeder of korrelvorm). Maar de originele Rodinal gebruikt kaliumhydroxide. Beide stofjes zijn uiterst agressief, en je moet ze met respect behandelen. Altijd een veiligheidsbril en lange rubber handschoenen gebruiken, en goed ontluchten. En ALTIJD de hydroxide aan water toevoegen. NOOIT andersom ! ! !

  Natrium- en kaliumhydroxide doen hetzelfde in de Rodinal ontwikkelaar. Maar van kaliumhydroxide kun je meer gram in water oplossen. De originale Rodinal heeft een verzadigde oplossing van kaliumhydroxide. In oude flessen zie je dan ook een neerslag van kaliumhydroxide ontstaan. Dat is normaal. En daardoor kun je Rodinal zo lang bewaren. Ik heb een fles Rodinal die minstens 60 jaar oud is, en die nog steeds prima werkt.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 2. #12

  Join Date
  Sep 2004
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  98
  De verwarring is natuurlijk ontstaan doordat de naam van de zelfgemaakte ontwikkelaar eindigt op rodinal,
  De werkzame stof in de echte rodinal ontwikkelaar is 4-aminophenol, ofwel p-aminophenol. Deze stof is de grondstof voor paracetamol. door p-aminophenol te behandelen met azijnzuur krijg je namelijk paracetamol.
  Tylenol is in de VS een bekende pijnstiller gebaseerd op N-acetyl-para-aminophenol = paracetamol bij ons. Deze stof kan gebruikt worden in ontwikkelaar zoals de foto's op de link laten zien. Het zou kunnen dat je uit paracetamol weer p-aminophenol kunt maken door deze met een sterke base te behandelen, want dat is wat je doet in het recept met de natriumhydroxide.
  Het leuke van dit soort ontwikkelaars zelf maken is dat het je anders naar chemicaliën doet kijken. En het resultaat kan heel goed zijn!
  Last edited by hasselbladuser; 06-19-2013 at 07:04 AM. Click to view previous post history.

 3. #13
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,715
  Ik mix al sinds een tiental jaren mijn eigen dokachemie. Niet alleen goedkoper, maar ook veel leuker dan voorverpakte chemie. Want je hebt veel meer controle over het eindresultaat.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

Page 2 of 2 FirstFirst 12


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin