Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 76,978   Posts: 1,696,207   Online: 925
      
Results 1 to 9 of 9
 1. #1

  Join Date
  Jan 2012
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  2

  Gezocht om eenmalig te huren: doka

  Ik ben een fervent analoog fotograaf en wil graag mijn eigen foto's gaan ontwikkelen. Een ervaren doka-ontwikkelaar heeft aangeboden het me te leren, maar er is één probleem: hij heeft geen doka meer. De meeste foto-organisaties hebben de doka geschrapt uit hun aanbod, of bieden hem alleen aan in combinatie met een cursus van vele weken. Daarom zoek ik een doka (liefst omgeving amsterdam) om een paar uur een rolletje film in te ontwikkelen. Ik ben bereid ervoor te betalen, en neem natuurlijk mijn eigen papier en benodigdheden mee.

  Is er een mede fotografieliefhebber die mij uit de brand helpt?

 2. #2
  maarten m's Avatar
  Join Date
  Apr 2010
  Location
  gent belgium
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  227
  om rolletjes te ontwikkelen heb je geen doka nodig hé.
  of wil je ook gaan afdrukken?

  mm

 3. #3

  Join Date
  Nov 2006
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  977
  Knappe man die jou in een paar uurtjes "even" kan leren wat anderen een cursus van een paar weken voor nodig hebben.
  Is het niet beter om op MP een goedkoop setje op te duiken. Veel aanbieders zijn al lang blij als je het spul komt ophalen.
  Printen is net als leren fietsen. Theorie helpt niet, je moet het doen.

 4. #4

  Join Date
  Jan 2012
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  2

  Doka

  Het gaat inderdaad ook om afdrukken, niet slechts om ontwikkelen . Het probleem met zelf alles aanschaffen is alleen dat ik niet goed weet waar ik zou moeten zoeken voor een doka, en wat ik dan moet hebben.. Wat adviseren jullie?

 5. #5

  Join Date
  May 2006
  Location
  Zichem Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  236
  Vraag het aan de ervaren doka werker van jou! Hij zal je het beste kunnen adviseren. Maar je bent al vertrokken met een vergroter en 3 baden (bakken ter grootte van je keuze van papier) en produkten (ontwikkelaar, stopbad (in optie) en fixator) een pak fotopapier en een papier tang.
  Niet vergeten een donkere ruimte eventueel met stromend water (moet niet) en een dokalicht. Werkt ook met een fiets lichtje met LED's
  Voila, START

 6. #6
  Radiognome's Avatar
  Join Date
  Dec 2010
  Location
  the Netherlands
  Shooter
  35mm
  Posts
  6
  Op marktplaats worden regelmatig complete doka's aangeboden. Meestal voor weinig, zeker als het oostblok-vergroters betreft. Niets mis mee overigens, zeker niet als je (zoals ik) aan het leren bent.

  TomStr noemt het volledige starterslijstje. Zelf vond ik het vinden van een doka-lamp het lastigst, aangezien de moderne papieren persé rood licht verlangen, en veel overjarige doka-setjes van bovengenoemde bron met gele of bruine lampen worden aangeboden. Die LED-fietslampjes vind ik een gouden tip. Ben zelf waarschijnlijk teveel automobilist om daar aan te denken.

  Heb zelf de badkamer verduisterd met karton, constructie-plakband en een oud tafel laken. Ik had een oud tafelblad van 150 x 60 op schragen gezet, en dat bleek aan de krappe kant voor een vergroter en vier bakken ter grootte van A4 (plus scharen, timer, boek met negatieven, doos met papier etc... etc...). Ik kan mij voorstellen dat in A'dam menig badkamer niet eens zo'n tafelblad kan huisvesten, laat staan nog twee mensen er bij.

  Maar veel succes.... met een beetje goede wil en creativiteit is er best iets te verzinnen. Menig baby-album is in de jaren '70 afgedrukt op vlieringen of naast verwarmingsketels.

 7. #7
  FotoGys's Avatar
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Netherlands-Borne
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  164
  Images
  1
  Hallo Pien,
  Begin eens met jou filmformaat, KB, Rolfilm, vlakfilm.
  Dan benodig je een daglicht ontwikkeltankje en een wisselzak om bij daglicht de film in te spoelen. Volg de aanwijzingen op de chemicalien voor het ontwikkelen en spoelen. Op de sites van de filmfabrikanten is genoeg info te vinden hoe een film ontwikkeld moet worden.

  Een vergroter, weer afhankelijk van de negatief formaat. Voor kleinbeeld voldoen de axomat en opemus vergroters prima. Let even op de lamp die er in zit, de kleine durst vergroters hadden zo'n klein lampje dat de belichtingstijden erg lang werden.
  3 schalen die bij de maat afdrukpapier passen, tangen, eierwekker.
  Dokalamp mag niet het probleem zijn, rood is altijd veilig als er maar niet te veel licht afkomt. Dit benodig je alleen bij het afdrukken.

  Ruimte verduisteren met plank, karton o.i.d. zoals al gezegd en gaan met die banaan.

  Groet,
  Guus
  Fotografen zien veel meer in hun leven

 8. #8
  naaldvoerder's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Shooter
  35mm
  Posts
  625
  Images
  31
  Je bent van harte welkom in mijn doka, Pien.


  Jaap Jan

 9. #9

  Join Date
  Dec 2007
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  173
  Ook bij mij ben je van harte welkom. Stuur even een pm als je van het aanbod gebruik wilt maken.

  Huub 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin