Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,747   Posts: 1,717,356   Online: 714
      
Results 1 to 5 of 5

Thread: Filters kiezen

 1. #1
  Daan72's Avatar
  Join Date
  Oct 2004
  Location
  Obdam
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  231
  Images
  9

  Filters kiezen

  hallo,

  Ik ben van plan om filters ta gaan kopen en dan 1 soort filter maat te gaan gebruiken en dan deze op de lens passen met adapter ringen.
  Maar wat is nu de grootste maat die ik moet kiezen als ik later nog extra lensen bij wil gaan kopen. met welke maat speel ik op save?

  Wie van jullie gebruikt cokin?

  Daniel

 2. #2
  MTK
  MTK is offline
  MTK's Avatar
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Amersfoort, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  41
  Hallo Daniel,

  Ik gebruik Cokin P filters. Voordat ik ze kocht heb ik wat onderzoek gedaan. En hoewel Cokin ze niet voor grootformaat aanraad zijn er veel fotografen die ze zonder problemen toepassen. Ook ik gebruik ze tegenwoordig zonder problemen op mijn 150mm (49mm schroefdraad) en 90mm (67mm schroefdraad) objectieven. Om vignetering te voorkomen zagen sommigen de voorste twee sleuven van de houder af. Er past dan nog maar een ipv drie filters in de houder. Misschien dat je bij kortere lenzen dan 90mm wel problemen krijgt.

  Groet,


  Marcel

 3. #3

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  Ik gebruik ook het P-systeem. Aangezien ik geen kortere lenzen dan 150mm gebruik (bij gebrek aan...?) heb ik nog nooit vignettering gehad.

  G

 4. #4
  hka
  hka is offline
  hka's Avatar
  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,145
  67mm Heliopan filters met verloopringen naar kleinere maten. Efficient en kwalitatief een goede keus.
  harry

  Release, the best you can do...

 5. #5

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  ULarge Format
  Posts
  194
  Ik gebruik ook 67 mm filters, meest B+W. Vier van mijn zes lenzen hebben die maat, de andere twee zijn kleiner. Ik pas eveneens aan met verloopringen. Bij de aanschaf van mijn lenzen heb ik er op gelet dat ze maximaal 67 mm waren. De 5.6/90 mm groothoeken kun je dan niet gebruiken, de minder lichtsterke wel. Ook enkele lichtsterke langere lenzen (5.6/240 symmar ed) hebben een grotere maat, maar een 5.5/360 tele-xenar kan weer wel. Vignetering heb ik bij mijn 6.7/90 mm nog niet gehad, maar bij mijn 5.6/58 mm wel. Maar bij die laatste lens heb ik ook wel eens een stuk van mijn camera op staan.

  Huub 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin