Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,674   Posts: 1,715,576   Online: 715
      
Page 1 of 12 123456711 ... LastLast
Results 1 to 10 of 117
 1. #1
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721

  Grootformaat gebruikers in Nederland / Belgie

  Sinds ik een twaalftal jaren geleden een tentoonstelling in Parijs gezien heb van foto's die met grootformaat gemaakt waren, ben ik verkocht. Het heeft nog een poosje geduurd voordat ik er zelf een aan kon schaffen. Maar tegenwoordig blijft mijn Nikon F4 meestal in de kast liggen, en gebruik ik vooral een Wista 4x5 inch loopbodem en een Rolleiflex SL66 6x6 camera. Zolang er nog vlakfilm verkrijgbaar is blijf ik in deze formaten fotograferen. En stukje bij beetje ben ik mijn diepvries aan het vullen.

  Door de digitale revolutie worden eindelijk de betere grootformaat camera's ook voor gewone stervelingen als ik betaalbaar. Ik verheug me alweer op de beurs in Bièvres over een week. Daar staat de ene na de andere fantastische camera voor enkele honderden euro's te koop. Apparatuur die enkele jaren geleden nog een kleine auto kostten.

  Zijn er nog meer grootformaat enthousiastelingen in het nedelandse taalgebied ? Of ben ik de laatste der mohikanen?
  Last edited by argentic; 10-22-2006 at 09:30 AM. Click to view previous post history.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 2. #2

  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Groningen, Nederland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  144
  Images
  8
  Hoewel ik al een tijd over een Graflex Pacemaker Speedgraphic beschik, heb ik deze alleen nog gebruikt in combinatie met een 6x9 achterwand. Echter, ik hoop deze zomer los te gaan met 4x5"!

 3. #3

  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Dieulefit, France
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  247
  Ik beschik sinds ruim een jaar over een Graflex Crown Graphic 4x5 plus 6x8-achterwand, maar ben nog op zoek naar een vergroter voor deze formaten (vandaar dat ik 'm nog niet heel veel gebruik). Het is wel erg prettig fotograferen met zo'n oude kast en de beeldkwaliteit die eruit komt (hp5+ 4x5 in pyro-pmk, oa.) is wel heel erg fraai, vooral door die grote detaillering natuurlijk. Ben zeker van plan er meer mee te gaan werken, hoewel de Crown voor concertfotografie weer niet zo handig is natuurlijk! Maar ja, daar heb ik m'n oude Nikon 501 voor (die ik op dit moment van al m'n camera's het meest gebruik overigens).

  Groet, Paul.

 4. #4

  Join Date
  Jun 2004
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1
  Ook ik was verkocht toen ik een tentoonstelling van Depardon bezocht.
  Alles daar was op 8 x 10 opgenomen. Ben sind enkele maanden in het bezit van een Linhof Technika V met een 150 mm Xenar. Verder ben ik bezig spullen voor de doka te verzamelen, inmiddels al een Durst L 1200 op de kop getikt.
  Ook ik hoop deze zomer met de 4 x 5 op pad te gaan.
  Lex

 5. #5
  Marc Leest's Avatar
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  Hasselt, Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  1,267
  Images
  12
  Hi Ik woon in Belgie en gebruik een Linhof Technika (4x5") en een Fuji gsw690 (6x9cm). Ik gebruik de Fuji wel meer wegens gemakkelijker in gebruik.

 6. #6
  Huib's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  NL-Limburg
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  319
  Images
  2
  Hi Gilbert en andere lezers,

  laatste der mohanikanen? zeker niet!

  Werk bij voorkeur op 4x5, ZW en zelf ontwikkelen en afdrukken. Heb twee kennissen die ook gepassioneerd (maar niet exclusief) op 4x5 werken. Verder spreek/mail ik regelmatig met een pro (specialisatie architectuur) en die mailde mij laatst zelfs een vrouw met een 8x10" in Maastricht gezien te hebben. Hij was niet in de gelegenheid haar aan te spreken.

  "Hardware" die ik gebruik is een Linhof Technikardan en enkele objectieven. In totaliteit ben ik nu bijna 4 jaar aktief met fotografie bezig, altijd interesse gehad maar nooit eerder de stap gezet, ben nu 41. Vier jaar geleden gelijk met een 6x6 begonnen omdat ik wist dat kleinbeeld technisch gezien niet aan mijn eisen voldeed. Omdat de vergroter (l1200) die ik kocht ook 4x5 aankon ben ik daarover gaan lezen en een jaar later kocht ik een Cambo SC-II met een 150mm lens. Daar heb heb ik een klein jaar mee gewerkt totdat ik het rondsjouwen moe was. Loopbodems waren mij wat te beperkt en na wat verschillende alternatieven bekeken te hebben viel de keus op een Technikardan.

  Op het forum van www.fotoapparatuur.nl zul je ook nog enkele mensen aantreffen die een 4x5 (of groter) gebruiken, als ik zo tel zeker 4 a 5 mensen.

  Groeten,

  Huib Smeets

  Ps.
  Er ligt een mail van mij in jouw postbus, over een ander onderwerp.

 7. #7

  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Dieulefit, France
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  247
  Quote Originally Posted by Huib
  Vier jaar geleden gelijk met een 6x6 begonnen omdat ik wist dat kleinbeeld technisch gezien niet aan mijn eisen voldeed.
  Dag Huib,
  Volgens mij voor het eerst dat ik lees/hoor dat iemand met fotografie begint en kleinbeeld meteen overslaat! Ik vraag me wel af welke eisen je dan stelt. Minder korrel, detaillering? Of maak je alleen maar hele grote afdrukken?

  Zelf vind ik het toch ook erg prettig om met een kb-reflex te werken. Gaat allemaal lekker snel en automatisch (niet dat dat mijn eerste eis is, ik werk ook op middenformaat en 4x5, dus ik weet wat het is om alles zelf te meten en in te stellen). Maar met zo'n mooi 1.8/50-lensje erop en een FP4'tje erin, en dat bv. in de xtol (1+1) en dat weer op bariet -- dan krijg je toch ook hele aardige plaatjes hoor, om het zacht te zeggen.

  Maar het is waar, op groter formaat wordt het allemaal net weer even mooier.

  Groet, Paul.

 8. #8

  Join Date
  Sep 2004
  Location
  The Netherlands, Almelo
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  9
  Dag Huib,

  Mijn excuses voor mijn late reactie. Ik ben sinds de eerste keer dat ik de resultaten en mogelijkheden van groot-formaat camera's zag, compleet verslingerd geraakt aan het fotograferen met dit medium. Dit is inmiddels al 14 jaar geleden. Ik ben begonnen met een Cambo SCII en ben hiermee o.a. de schotse hooglanden gaan fotograferen. Sinds een jaar of 6 bezit ik een Gandolfi 4x5". De Cambo werd me uiteindelijk voor landschapswerk toch iets te lomp en zwaar. De Gandolfi is een loopbodemcamera met alle verstellingen van een technische camera hetgeen ideaal is voor mijn doeleinden. Naast de Gandolfi gebruik ik nog een 40 jaar oude Rollei tweeoog. Ik maak uitsluitend zwart-wit opnamen met beide camera's. Ik heb nog twee kleinbeeld camera's die al jaren ongebruikt in de kast liggen. Dat is het gevolg van het maken van vergrotingen van 40x50cm of groter die haarscherp zijn en ook nog geen korrel laten zien.

  Daarnaast is het maken van foto's met grootformaat rustgevend omdat je meer tijd neemt om een foto te maken.

  Vriendelijke groeten,

  Pieter

 9. #9
  Huib's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  NL-Limburg
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  319
  Images
  2
  Beste Pieter,

  beter laat dan nooit

  Gandolfi? waar gekocht? bij John de Vries in Driebergen?

  Huib.

 10. #10
  Breunes's Avatar
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Midden Nederland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  424
  Images
  14
  Mijn 4/5 inch Linhof technika V, die ik kocht omdat de set goedkoper was dan een shift lens voor mijn mamiya, is voor mij ook een waardevol instrument geworden. (ik kreeg er nog een kardan color gratis bij) Echt fotograferen, zoals hierboven ook al genoemd is. Maar het is wel een gesjouw met zo'n kist. Met vakantie neem ik de Harrison filmtent mee om de cassettes te laden. Leuk zo'n huisdieren formaat tent.

Page 1 of 12 123456711 ... LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin