Quote Originally Posted by Robbedoes View Post
De Minox is er nog hoor maar ik ben uiteindelijk toch bezweken voor een grootformaat en dat heb ik geweten ook. Ik lees me te pletter op het web en in het boek van Leslie Stroebel. Toch wordt het me niet geheel duidelijk waar ik op moet letten aangaande de aanschaf van een objectief.

Ik heb een Plaubel Peco Supra gekocht en die verkeert nog in een pinhole-stadium; lensbord met een gaatje in het centrum.

Als ik een objectief met sluiter koop, is een passende opening in het lensbord dan voldoende of moet die voorzien worden van een schoefdraad?

Optie twee is een lensbord plus sluiter die ik op ebay ben tegen gekomen. Hoe kom ik dan te weten welke objectieven daar in passen?

En als laatste, kun je objectieven eenvoudig van de sluiter verwisselen of is het beter om elk objectief van een sluiter te voorzien? (en van een lensbord in dat geval)

Groeten uit Doesburg,

Rob
Heel wat objectieven (met sluiter) zullen op de Plaubel passen. Het is meer een vraag wat voor resultaat wil je bereiken, want dat bepaalt welke lens je op je Plaubel zet. Voorbeeld: een dromerig schilderachtig resultaat vraagt om een oude lens; een recht voor zijn raap reportage om een moderne lens. En de ruimtelijke werking vraagt om bepaalde brandpunten. En zo kun je doorgaan met je filoms en ontwikkelaars. Ik zou wat lenzen te leen vragen en de matglasbeelden bestuderen en evt opnamen maken. Ervaring opbouwen daar komt het op aan.

Jed