Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,662   Posts: 1,715,192   Online: 990
      
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
 1. #1
  Robbedoes's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Doesburg
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  443

  Lensbord, sluiter en objectief

  De Minox is er nog hoor maar ik ben uiteindelijk toch bezweken voor een grootformaat en dat heb ik geweten ook. Ik lees me te pletter op het web en in het boek van Leslie Stroebel. Toch wordt het me niet geheel duidelijk waar ik op moet letten aangaande de aanschaf van een objectief.

  Ik heb een Plaubel Peco Supra gekocht en die verkeert nog in een pinhole-stadium; lensbord met een gaatje in het centrum.

  Als ik een objectief met sluiter koop, is een passende opening in het lensbord dan voldoende of moet die voorzien worden van een schoefdraad?

  Optie twee is een lensbord plus sluiter die ik op ebay ben tegen gekomen. Hoe kom ik dan te weten welke objectieven daar in passen?

  En als laatste, kun je objectieven eenvoudig van de sluiter verwisselen of is het beter om elk objectief van een sluiter te voorzien? (en van een lensbord in dat geval)

  Groeten uit Doesburg,

  Rob

 2. #2

  Join Date
  Aug 2008
  Shooter
  Large Format
  Posts
  135
  Je moet letten op de opening in de lensplank, meestal staat er wel bij of het voor een copal 1, 2 of 3 is. Beter koop je steeds een lens in sluiter en monteer je elk objectief op een eigen lensplank. Het wisselen van lensdelen leidt tot beschadiging en zal de hoeveelheid vuil e.d. in de sluiter en lens doen toenemen.

  Om een objectief op de lensplank te monteren schroef je het achterste lensdeel uit de sluiter, leg je het objectief op een tafel met de sluiter omhoog, lensplank met de juiste opening over de sluiter leggen, borgring vastschroeven (daarvoor heb je diverse specialistische gereedschappen, kijk eens op ebay ze zijn rond de 10-20 dollar) tot de sluiter goed vast zit (vast is vast) en het achterste lensdeel er weer opschroeven. Let op dat je de sluiter en het diafragma openzet bij het monteren van de sluiter op de lensplank dan heb je de minste kans op beschadiging van de lamellen.

  iets als dit kun je gebruiken om de borgring vast te schroeven:
  http://www.ebay.com/itm/Spanner-Wren...item41569ac776

  of zoiets:
  http://www.ebay.com/itm/TOYO-VIEW-LE...item415d3979fd

  of zoiets:
  http://www.ebay.com/itm/Spanner-Wren...item53e8b04f01

  Let erop dat de borgring bij het objectief zit dat je koopt. Indien het al op een lensplank is gemonteerd kun je ervan uitgaan dat de borgring er ook bij zit (althans bij de moderne objectieven).

  succes, Frank
  www.frankbunnik.zenfolio.com

 3. #3
  Robbedoes's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Doesburg
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  443
  Dank je wel Frank voor de heldere uitleg.
  En deze foto vind ik erg interessant!

  Groet,

  Rob

 4. #4

  Join Date
  Aug 2008
  Shooter
  Large Format
  Posts
  135
  Dank je.

  De foto is genomen vlak bij Kapelsche Veer (pontje tussen Sprang-Capelle en Dussen). Hartje winter, mistig en een dik pak sneeuw. Alles was wit en ik kon eigenlijk niet eens de diepte van de dijk waarop ik stond inschatten. Toch even uitgeprobeerd door de dijk af te lopen en ik zakte tot ongeveer mijn knieën weg.

  Zoals ik al bij de foto schreef is kort na de winter het bosje volledig gekapt.

  mvg, Frank
  www.frankbunnik.zenfolio.com

 5. #5
  Robbedoes's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Doesburg
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  443
  Ik vind het een heel speciale foto. En er zit een gevoel van samenhorigheid in. Misschien kroop het bosje samen in de wetenschap van wat zou komen...
  Iets soortgelijks heb ik ervaren in de Ooy bij Nijmegen. Toen ik later terugkwam was het een kale plek...

  Groet,
  Rob

  Ps. Kun je wat details geven over deze foto’s. Lens, film, ontwikkelaar etc?
  Last edited by Robbedoes; 09-23-2011 at 05:41 AM. Click to view previous post history. Reason: PS

 6. #6

  Join Date
  Aug 2008
  Shooter
  Large Format
  Posts
  135
  Hoi, ik heb de foto gemaakt met een Linhof Technika, T-max 400 4x5 inch film en een Rodenstock Sironar N 210mm lens, waarschijnlijk bij f/32 of f/22. Kan zijn dat ik er nog een 4 stops roodfilter voorgezet had. Niet dat dat veel uitmaakte voor de lucht/wolken want die waren er niet maar ik hou van lange sluitertijden.

  Ontwikkelen besteed ik uit omdat ik daarvoor helaas geen ruimte heb. Destijds werd het z/w bij Fuji in Tilburg ontwikkeld maar de resultaten waren meestal heel slecht. Krassen, vlekken, gewoon slecht. Vreemd want de dia's en kleurnegatieven worden er wel uitstekend ontwikkeld. Inmiddels laat ik mijn z/w negatieven ontwikkelen bij Het Beeldgebouw in Ridderkerk. Deze levert wel uitstekende kwaliteit.

  Veel van de z/w foto's zijn gemaakt met deze camera en verder nog de 5,6 90mm Super-Angulon en de apo-symmar L 120mm. Beiden van Schneider-Kreuznach.

  Voor wat betreft het monteren van het objectief op de plank, behalve het achterste lensdeel moet je ook de borgring er af schroeven. Plank met het gat over de sluiter leggen, borgring op de sluiter schroeven en daarna pas het achterste lensdeel erop schroeven. Dat bleek niet goed uit mijn eerdere uitleg.

  mvg, Frank
  www.frankbunnik.zenfolio.com
  Last edited by Frank Bunnik; 09-23-2011 at 01:14 PM. Click to view previous post history.

 7. #7
  Robbedoes's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Doesburg
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  443
  Dat is veel verhelderender dan al die tabellen nalopen want als ik op de foto af ga dan heeft de Sironar N 210mm een grotere beeldhoek dan ik had verwacht.
  Hij valt zo te zien nog onder de noemer “normaal” en je hebt dan waarschijnlijk een flinke beeldcirkel tot je beschikking?

  Het blijft een goede foto. In die sfeerhoek zit ik zelf ook.

  Maar dan de T-max 400. Heb je die op een veel lagere iso gebruikt of had je echt zo weinig licht?

 8. #8

  Join Date
  Aug 2008
  Shooter
  Large Format
  Posts
  135
  Er was zowiezo weinig licht maar ik heb T-max 400 gebruikt omdat ik dat in huis had. Vorig jaar had ik drie doosjes van elk 25 films voor 10 euro per doosje gekocht. Fors over de datum maar dat maakte niets uit. De 210mm heeft een beeldcirkel bij f/22 of f/32 van ruim 30cm. Ruimte zat dus voor verstellingen al denk ik niet dat ik die hier heb gebruikt. Deze tabel geeft van de meeste moderne objectieven o.a. de doorsnede van de achterlens en de beeldcirkel:
  http://www.komamura.co.jp/e/lens_list.html

  De Sironar N is exact hetzelfde objectief als de apo-sironar N. Hou bij het kopen van objectieven rekening met de doorsnede van de achterlens. Deze moet iets kleiner zijn dan het gat van de frontstandaard van je camera. Is dat gat te klein dan kun je het objectief alleen monteren door het achterste lensdeel eraf te schroeven en hem er achterlangs weer op te schroeven. Dat kost tijd en geeft meer kans op schade.

  Grootformaat objectieven zijn van een heel ander ontwerp dan reflexobjectieven. Daar is een 210 objectief altijd een tele ontwerp. Bij grootformaat niet. Daar kan een 210mm objectief zelfs een groothoekontwerp zijn (zie de tabel). De Sironar objectieven hebben (net als de symmar objectieven en de Nikkor W objectieven) inderdaad meer de opbouw van een standaardlens, al blijft 210mm natuurlijk 210mm.

 9. #9

  Join Date
  Dec 2007
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  173
  Moderne sluiters zijn er in drie maten: 0, 1 en 3, die allen eigen maat gat hebben. Gelukkig zijn die wel gelijk voor de meeste fabrikanten: een copal 1 heeft in principe hetzelfde gat als een compur 1. Maten voor het gat zijn 34,7 mm voor een 0-sluiter, 41,8 mm voor een 1-sluiter en 65 mm voor een 3-sluiter. Bij oudere sluiters is er iets meer variatie en moet je de sluiter meten en vervolgens een gat (laten) maken dat past. Meestal worden sluiters op de plank bevestigd met een borgmoer. Die kun je vastzetten met een passende spanner, maar met de hand gaat het ook vrij goed. Een lensplank heeft doorgaans geen eigen schroefdraad om de lens vast te zetten.

  Sluiters zijn in principe uitwisselbaar tussen de lenzen, maar is er iets meer variatie. Soms zit er een dunne ring tussen sluiter en lens, om tot de goede afstand tussen voor en achtercel te komen (essentieel voor de scherpte!) en er is in een enkel geval ook verschil in draad tussen verwante sluiters. In die zin is het kopen van een losse sluiter een zeker risico, tenzij je vrij precies weet wat je zoekt. Het passend maken van een en ander is bovendien vaak duurder dan het kopen van een vervangende, complete set.

  Gelukkig worden de meeste grootformaatlenzen geleverd in een passende sluiter en is het zelden nodig een sluiter te wisselen. Dat is ook de weg die ik zelf gegaan ben.

 10. #10

  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Bilthoven, The Netherlands
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,858
  Quote Originally Posted by Frank Bunnik View Post
  Hoi, ik heb de foto gemaakt met een Linhof Technika, T-max 400 4x5 inch film en een Rodenstock Sironar N 210mm lens, waarschijnlijk bij f/32 of f/22. Kan zijn dat ik er nog een 4 stops roodfilter voorgezet had. Niet dat dat veel uitmaakte voor de lucht/wolken want die waren er niet maar ik hou van lange sluitertijden.

  l]
  Het kan goed zijn dat je een roodfilter hebt gebruikt. Een dgl filter verdonkert de blauwachtige (micro)schaduwen en leidt tot een grafisch effect, zoals we in deze foto zien.

  Jed

Page 1 of 2 12 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin