In november vorig jaar heb ik dit museum bezocht in Wolfen, liggend in het voormalige Oost Duitsland. Wat is er zo bijzonder aan?
Dit museum belicht de technische kant van fotografie nl. het gieten van de emulsies en de confectionering ervan. Nadat ik diverse musea gezien heb die allemaal hele fraaie camera's, foto's en dergelijke laten zien was dit van een andere soort.
Het museum is gehuisvest in de oude ORWO-fabriek in Wolfen. Kwam daar op een zatermorgen aan en werd, als enige bezoeker op dat moment, voor een persoonlijke rondleiding uitgenodigd. Indrukwekkende geschiedenis heeft hier plaatsgevonden. Voordat het Orwo werd was Agfa de eigenaar. Deze hebben in deze fabriek de allereerste kleurenfilm ontwikkeld en gegoten. Na de bouw van de muur ging het verder onder Orwo en is de productie van kleur gestaakt omdat de know-how alsmede de patenten mee verhuisden.
Naast de filmproductie is er ook een heel uitgebreide collectie Oostbloklanden camara's te zien. Al met al een aanrader om eens een kijkje te nemen.
Een voorproefje kun je vinden onder: www.ifm-wolfen.de

harry