Switch to English Language Passer en langue franaise Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,686   Posts: 1,715,901   Online: 736
      
Results 1 to 8 of 8
 1. #1
  dvmierlo's Avatar
  Join Date
  Oct 2015
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  3

  Analoog, Geweldig om te doen maar zoveel keuzes

  Hoi,

  Mijn naam is Dennis, 46 jaar en sinds kort begonnen met zwart/wit analoge fotografie. Ik fotografeer al een aantal jaar intensief digitaal maar de charme en het plezier van het 'echte' fotograferen vind ik persoonlijk bij analoge fotografie. Ik bezit een kleinbeeld (35mm) en een medium-format (6x45cm) camera. Beide super in het gebruik. Sinds korte tijd heb ik ook een eigen doka met een Durst M605 vergroter. Het afdrukken brengt me elke keer weer naar de tijd toen ik als kleine jongen mijn vader mee mocht helpen in zijn doka.

  Mijn ervaring zijn positief maar ik wil graag een goede start basis hebben waar ik mezelf mee vertrouwd wil maken om van daaruit verder te kunnen gaan.
  Tot op heden fotografeer ik met Kodak Tri-X 400 zowel 135 en 120. Ik ontwikkel film met Amaloco AM-74 en Tentanol fixeer. Papier ontwikkel ik met Amaloco AM-6006 met Amaloco S-10 voor het stopbad en Tetanol voor de fixeer.

  Ik merk dat analoge fotografie niet een goedkope hobby is dus wil ik graag vragen om mij te helpen met het opzetten van een goede basis. Hiervoor wil graag weten:
  1 - Wat is een goede ontwikkelaar icm de Kodak Tri-X 400 film?
  2 - Wat is een goede leverancier van analoge producten?

  Bij voorbaat hartelijk dank voor het delen van jullie kennis en ervaring.

  Met vriendelijke groeten,

  Dennis

 2. #2
  naaldvoerder's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Shooter
  35mm
  Posts
  631
  Images
  31
  Ad 1. Kies er een die makkelijk verkrijgbaar is. Voor triX Rodinal of Ilfotec HC (= Kodak HC110). Zijn makkelijk leverbaar, one-shot en onverdund enorm lang houdbaar.


  Ad 2. Foto Impex in Berlijn heeft veel, en competitief geprijsd. Ze ontwikkelen bovendien zelfs nieuwe films en zelfs papier! Macodirect heeft vaak ook goede deals voor film.


  Welcome to the dark side!

 3. #3
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Het is ongetwijfeld nog te vroeg voor jou, maar je kunt uitstekend zelf ontwikkelaar stopbad en fixeer maken uit gemakkelijk verkrijgbare chemische ingredienten. In feite is analoog goedkoper dan digitaal als je alleen dt afdrukt wat de moeite waard is, en je jezelf vanaf het begin een gedegen werkmethode aanleert.

  De meeste mensen denken dat digitale foto's gratis zijn. Maar ze tellen niet de kosten van elke paar jaar nieuwe foto-apparatuur en PC's, software en updates, harde schijven, DVD's, papier, archiefvaste foto-inkt etc. etc. Om maar niet te spreken van de "kosten" van "verloren" digitale bestanden. Ik heb nog steeds het allereerste negatife wat ik ooit, 45 jaar geleden, gemaakt heb. Maar ik kan het aantal digitale bestanden wat ik de afgelopen tien jaar verloren ben (door mijn eigen of andermans stommiteiten) niet tellen.

  Digitale foto's zijn alleen gratis als alles al betaald is.

  Analoog kun je voor een habbekrats de meest fantastische professionele apparatuur aanschaffen. Een goedkope middenformaat heeft nog altijd een veel hogere echte resolutie dan zelfs professionele spiegelreflex camera's. Ik ben voormalig professioneel fotograaf en mijn bijna 70 jaar oude Rolleiflex geeft nog steeds scherpere en natuurlijker beelden dan mijn recente professionele digitale Nikon. Om maar helemaal niet te spreken over een 2e hands grootformaat camera voor 300€.

  Met een goede werkmethode is analoog zelfs sneller dan digitaal. Ik verlies veel meer tijd met Lightroom en Photoshop dan in de doka. Al was het maar omdat ik eerst uren kwijt ben met het selecteren van de honderden en honderen foto's die je met een digitale camera maakt.

  Wat je vooral niet moet doen is allerlei verschillende dingen tegelijk uit gaan proberen en meerdere factoren tegelijk veranderen. Dat kost je zeen van tijd en materiaal zonder dat je vooruit komt.

  Vraag hier advies over welke producten het best passen bij jouw stijl van fotograferen. Wil je korrelige foto's alsof die door een papparazzi-fotograaf zijn gemaakt, dan gebruik je een andere camera-film-ontwikkelaar-combinatie dan wanneer je absoluut korrelvrije uiterst gedetailleerde landschapsfoto's of portretten wilt maken.

  Blijf vervolgens voorlopig bij

  1 film
  1 filmontwikkelaar
  Citroen-stopbad voor zowel film als papier
  1 fixeer voor zowel film als papier (in verschillende verdunningen)
  1 papier
  1 papierontwikkelaar

  Leer die combinaties uit den treure kennen, en verander pas iets als je het resultaat van de variaties binnen de huidige combinatie kunt voorspellen.

  Wees niet bang om te vragen. We zijn allemaal ooit begonnen zonder enige kennis.

  Groeten,

  Wilbert
  Last edited by argentic; 10-13-2015 at 08:33 AM. Click to view previous post history.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 4. #4
  dvmierlo's Avatar
  Join Date
  Oct 2015
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  3
  Hoi Wilbert en naaldvoerder,


  @naaldvoerder:
  Dank je voor je info. Ik ga hiermee aan de slag


  @Wilbert:
  Helemaal met je eens en daarom heb ik ook de vraag gesteld voor meer concrete informatie mbt films in combinatie met chemie om zo een goede basis op te kunnen zetten.


  Voor mijn kleinbeeld gebruik ik een Canon AT-1 en voor middenformaat een Mamiya 645 Pro. Het resultaat van de Tri-X 400 is in beide gevallen gelijk. Als ik online zoek naar foto's welke gemaakt zijn met deze film dan zie ik vaan betere resutlaten. Nu wordt er zelden bij vermeld wat het ontwikkel proces is om tot de foto te komen dus moet ik het erg subjectief benaderen. Toch heb ik het gevoel dat ik meer uit deze film kan halen dan dat ik op dit moment doe. Zie een aantal van mijn analoge foto's op mijn website (www.idemi.nl/Galleries/Analog)


  Kun jij mij concrete een advies geven?


  Alvast hartelijk bedankt voor je informatie.


  Groetjes, Dennis

 5. #5

  Join Date
  Nov 2014
  Location
  Haarlem, The Netherlands
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  35
  Images
  16
  Tri-X ontwikkeld in Rodinal is een sterke, klassieke combinatie. Zie het werk van Anton Corbijn.
  Dit geeft wel een stevige korrel. Dat kan heel mooi zijn maar mocht je toch minder korrel willen dan kan Tmax 400 en Rodinal ook heel goed (dat gebruik in zelf).
  Rodinal verdund 1+25 geeft lekker pittige beelden; lagere verdunningen (1+50 of zelfs 1+100) geven minder korrel maar ook minder pit.

  Ik koop mijn spullen meestal bij Macodirect en heb daar heel goede ervaringen mee. Slechts 1 keer ontbraken de snoepjes (gummibeertjes) die zij altijd meesturen in hun pakket.

  Verder onderschrijf ik alles wat Naaldvoerder en Wilbert schreven.

  Veel plezier ermee!

 6. #6
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Hoi Dennis,

  Voor mijn kleinbeeld gebruik ik een Canon AT-1 en voor middenformaat een Mamiya 645 Pro. Het resultaat van de Tri-X 400 is in beide gevallen gelijk.
  ??? Hoe kunnen kleinbeeld en 6x4.5 hetzelfde resultaat geven?

  Als ik online zoek naar foto's welke gemaakt zijn met deze film dan zie ik vaan betere resutlaten.
  Wat bedoel je met beter? M.a.w. Welk soort resultaat wil je bereiken?

  Nu wordt er zelden bij vermeld wat het ontwikkel proces is om tot de foto te komen dus moet ik het erg subjectief benaderen. Toch heb ik het gevoel dat ik meer uit deze film kan halen dan dat ik op dit moment doe. Zie een aantal van mijn analoge foto's op mijn website (www.idemi.nl/Galleries/Analog)
  Als je ervaring hebt kun je een heleboel informatie halen uit een afdruk. (Meestal) niet het exacte merk film of ontwikkelaar, maar wel welke soort filmgevoeligheid of soort ontwikkelaar gebruikt zijn, welke over of onderbelichting, welk soort objectief (pro of amateur) etc. etc.

  Zijn je foto's scans van analoge afdrukken of van negatieven? Wat mij opvalt is dat je meestal zwaar onderbelicht. Is dat met opzet, of niet? Er zijn in deze geen goede of slechte antwoorden. Het enige wat telt is wat jouw bedoeling met je foto's is. Daarna passen we de techniek aan om te bereiken wat jij wilt.

  Wilbert
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 7. #7
  dvmierlo's Avatar
  Join Date
  Oct 2015
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  3
  Hoi Wilbert,

  Met hetzelfde bedoel ik het ontwikkelde resultaat van de film zelf met in dit geval Amaloco AM-74.

  Ik hou van foto's met veel contrast. De foto's die je gezien hebt zijn mijn eerste analoge foto's (ingescand vanuit de negatieven) waarvan ik achteraf weet dat ik niet goed gemeten heb. Nu weet ik wat ze bedoelen als ze zeggen dat ik deze gemaakt heb met een 'digitale' kijk. Ik heb gemeten op het niet overbelichten (wat je doet bij digitale fotografie) van de foto ipv het meten op de schaduwen (zoals het hoort bij analoge fotografie).

  Het inscannen van de negatieven doe ik alleen voor mijn foto administratie. Dit zijn zeg maar mijn contact afdrukken. Het afdrukken geeft een totaal ander en beter resultaat dan de scan van de negatieven. Dat heb ik ook al ervaren. Maar ik moet het stap voor stap opbouwen. Eerst zorgen dat mijn foto's goed belicht zijn en dat de negatieven goed zijn ontwikkeld. Daarna kan ik me gaan richten op het afdrukken in de doka.

  Groetjes, Dennis

 8. #8
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,721
  Hoi Dennis

  Met hetzelfde bedoel ik het ontwikkelde resultaat van de film zelf met in dit geval Amaloco AM-74.
  Als je de negatieven onder een microsoop bekijkt zijn ze mischien hetzelfde, maar als je ze afdrukt absoluut niet. Het feit dat je kleinbeeld drie keer meer moet opblazen om tot dezelfde maat afdruk te komen geeft een heel ander resultaat.

  Ik hou van foto's met veel contrast. De foto's die je gezien hebt zijn mijn eerste analoge foto's (ingescand vanuit de negatieven) waarvan ik achteraf weet dat ik niet goed gemeten heb. Nu weet ik wat ze bedoelen als ze zeggen dat ik deze gemaakt heb met een 'digitale' kijk. Ik heb gemeten op het niet overbelichten (wat je doet bij digitale fotografie) van de foto ipv het meten op de schaduwen (zoals het hoort bij analoge fotografie).
  Contrast is niet hetzelfde als onderbelichten. Onderbelichten betekent simpelweg dat je veel detail weggooit. Daardoor worden de schaduwen geen donkere delen van de afbeelding maar grote zwarte vlekken. De truuk om in analoog diepte te creren is door overal detail te houden. Dat doe je door minstens een stop over te belichten. Als je die partijen vervolgens donkerder afdrukt blijven ze volume houden. M.a.w. belicht je 400 ISO film standaard alsof het een 200 ISO films is, en meet zodanig dat alles waar je nog detail in wilt niet lager dan 2 stops onder middengrijs uitvalt.

  Overigens meet je middengrijs gemakkelijk op de palm van je hand (als je blank bent). Tel bij het resultaat n stop op, en je hebt middengrijs. Bijvoorbeeld als je palm f8 bij 1/125 aangeeft, is middengrijs f5.6 bij 1/125. Natuurlijk moet je palm wel hetzelfde licht ontvangen als je onderwerp (onderwerp in de zon en palm in de schaduw werkt niet).

  Het inscannen van de negatieven doe ik alleen voor mijn foto administratie. Dit zijn zeg maar mijn contact afdrukken. Het afdrukken geeft een totaal ander en beter resultaat dan de scan van de negatieven. Dat heb ik ook al ervaren. Maar ik moet het stap voor stap opbouwen. Eerst zorgen dat mijn foto's goed belicht zijn en dat de negatieven goed zijn ontwikkeld. Daarna kan ik me gaan richten op het afdrukken in de doka.
  Afdrukken en scannen geven absoluut niet hetzelfde resultaat omdat een sensor lineair reageert, en fotopapier in een S-curve. Bovendien wordt korrel analoog en digitaal niet hetzelfde weergegeven. En niet elke scanner kan het bereik van een film volledig weergeven. Iedereen die analoog en digitaal vergelijkt door negatieven te scannen vergelijkt dus appels met peren. Je ontwikkel je film ook anders voor een analoge afdruk dan voor een scan als einddoel.

  Je maakt overigens een snellere en praktischer digitale contactafdruk door een hele film op een lichtbak te leggen en daar een digitaal fotootje van de maken. Heb je geen lichtbak, plak dan een wit vel papier achter je dubbelglas venster, en plak de negatieven ervoor met kleine stukjes plakband. Zelfs met een huidige compactcamera is de resolutie hoog genoeg voor contactafdrukken. Wil je een negatief digitaal publiceren, dan moet je natuurlijk wel individueel scannen. Sla het bestand op met een nummer (b.v. de datum en een serienummer) en je kunt later elk negatief gemakkelijk terugvinden. Negatief 20151014_02_13 is negatief 13 van de tweede film die je op 14 oct 2015 gemaakt hebt. Schrijf je de datum als jaarmaanddag, dan zet je computer alle contactafdrukken automatisch op chronologische volgorde.

  Groetjes,

  W.
  Last edited by argentic; 10-14-2015 at 02:46 AM. Click to view previous post history.
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive     Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin