Begin november heb ik een voorlopig voorstel voor een z-w doka bijeenkomst gedaan. Jaap heeft om een nadere uitwerking gevraagd en die is hier nu.

Fotografie bestaat uit visie en techniek. Zoals in vele takken van kunst, is de techniek is een noodzaak om je visie vorm te geven. Deze bijeenkomst heeft betrekking op de techniek.
Deze fotografische techniek kun je tegenwoordig op zovele manieren uitvoeren als gevolg van het enorme aanbod van goede fotografische materialen.Ik kijk even op de website van Adorama en zie: 87 kleurnegatief-films, 52 diafilms, 82 z-w films,2 IR films, 10 specialties. En dat is nog maar het rtesultaat van een fotozaak. De totaliteit is een stuk hoger.
Voor papier is de sitatie uiteraard niet zo als voor films, maar ook daar is er keus te over, vooral ook door variabel contrast-papieren en vast contrast papieren. In vergelijking met vroeger zijn er nu zeker meer papieren van goede kwaliteit.
De mogelijkheden in de chemie zijn eindeloos; speciaal als gevolg dat de chemicalien van betere kwaliteit zijn dan vroeger en via internet goed verkrijgbaar.
De mogelijkheden in de optiek zijn zeer verscheiden: je hebt de oude optiek, maar er komt ook nieuwe optiek bij.
Kortom, de keuzes zijn eindeloos. En dus de manier om vorm te geven aan je visie is eindeloos. Vorig jaar ben ik op zoek geweest naar een nieuwe 4x5” film. Ik heb een test met 7 kandidaten uitgevoerd. Het heeft veel tijd gekost. En je kunt niet al je tijd aan vergelijken en testen besteden.

De bespreek/ doka bijeenkomst zie ik als een manier om dit keuze-proces te structuren en efficienter te maken. Hierbij wil ik mij beperken tot het zilverdruk-procede.
Mijn doka is niet echt klein, maar met de twee vergroters en 4 personen ( twee duos) heb je het wel gehad. Dat limiteert het aantal deelnemers.

Negatief-formaat van kleinbeeld tot en met 4x5”.
Vergroters: Durst 805 met kleurenkop en condensor (kb tot 6x9) en De Vere 504 met kleurenkop. (kb tot 4x5”)

Iedere deelnemer neemt negatieven met bijbehorende (thuis)druk mee. Deze drukken in combinatie met de negatieven worden besproken en zullen vervolgens in de doka opnieuw onder de loupe worden genomen.

Iedere deelnemer neemt ook wat van zijn eigen papierontwikkelaar en papier mee, opdat er in de doka vergelijkende tests met ontwikkelaars en papieren uitgevoerd kunnen worden.

Het programma van de eerste bijeenkomst zal voornamelijk op een vergelijking van materialen (papieren en ontwikkelaars) neerkomen.

Ik stel mij voor dat aan iedere vergroter twee personen werken. Zo kun je discussieren waarom je doet wat je doet.
Als we de doka uitkomen kunnen we de resultaten van de twee groepen bekijken en discussieren. Zo mogelijk kunnen we het resultaat op deze Apug site publiceren.
De eerste bijeenkomst lijkt mij iets voor januari of februari 2011 (deze wintermaanden zijn echte doka-maanden).

Jed