Switch to English Language Passer en langue française Omschakelen naar Nederlandse Taal Wechseln Sie zu deutschen Sprache Passa alla lingua italiana
Members: 77,007   Posts: 1,696,716   Online: 1080
      
Page 1 of 6 123456 LastLast
Results 1 to 10 of 51
 1. #1
  PieterB's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  near Aalter, Belgium
  Shooter
  35mm
  Posts
  809
  Images
  9

  Klungelen of lomp zijn in de doka

  Gisteren was ik een beetje lomp bij de negatiefontwikkeling.

  Ik gebruik zo een lage aquarium als 20°C-bak en had hierin mijn stop gezet, net zoals alle andere chemie. Aangezien er momenteel nogal veel 'water' in die aquarium zet, viel mijn beker vers aangemaakte S10 natuurlijk omver.... opnieuw beginnen maar.

  één van mijn filmspoelletjes was nog wat vochtig en ik had wat problemen bij het inspoelen. Daardoor was ik wat zenuwachtiger geworden... bij het inspoelen van het volgende filmpje. Toen de lichten opnieuw aangingen, merkte ik op dat ik blijkbaar agfa 100 en een foma t200 in dezelfde ontwikkeltank had gestoken!... iets te ver gegrepen (mijn foma's lagen verder op de tafel om als volgende ontwikkeld te worden)
  Licht terug uit, de foma in de schoendoos - en het juiste filmpje opgespoeld

  Jullie hebben wellicht veel straffere verhalen... overwin je schaamtegevoel en post ze hier (lol)
  "The camera can be the most deadly weapon since the assassin's bullet. Or it can be the lotion of the heart - Norman Parkinson".

 2. #2

  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Groningen, Nederland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  144
  Images
  8
  Bij het ontwikkelen van 4x5 vlakfilm had ik m'n film al in de week gezet (stap 1 van pyro-ontwikkeling). Toen ik na een minuutje of wat de film in de ontwikkelaar wilde gooien, bleek dat ik vergeten was de aangemaakte ontwikkelaar in de ontwikkelschaal te doen! Aangezien ik een verduisterde badkamer zat en de film al open en bloot in een bakje water lag, moest ik op de tast op zoek naar m'n maatbeker om deze vervolgens in de juiste schaal te gieten. Uiteindelijk is alles gelukt, maar je krijgt op dat soort momenten veel respect voor de blinde medemens.

 3. #3

  Join Date
  Dec 2004
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  2,146
  Lomp zijn?

  De (KB)camera instellen dat die niet automatisch terugspoelt op het einde van de film en dan de achterwand openen...

  Tot mijn verrassing waren maar 5 foto's naar de vaantjes! Gelukkig was dat in de tijd dat ik 37* keer hetzelfde onderwerp fotografeerde om toch maar één goede foto te hebben :-D

  G

  *37 is mijn equivalent voor het bijbelse 40.

 4. #4
  argentic's Avatar
  Join Date
  Sep 2002
  Location
  Echandelys, Auvergne, France
  Shooter
  4x5 Format
  Posts
  1,718
  Quote Originally Posted by argus
  *37 is mijn equivalent voor het bijbelse 40.
  De volledige doorleefde beproeving ?
  Wilbert
  http://www.photovergne.com
  Cours photo en Auvergne

 5. #5

  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Friesland, Holland
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  46
  ZIPPO

  Komt een collega bij mij in de doka om te zien hoe een foto afgedrukt kan worden. Draait een peuk en steekt hen ook nog aan zonder te vragen... Zippo denkt: laat ik eens veel licht in deze duisternis brengen en geeft een lichtende steekvlam.

  Uiteraard werd ik nogal boos op deze collega: hij vertrok direct uit de doka.

  Met direct bedoel ik dus: papierdoos stond nog open, en de deur dus ook. De eerste velletjes hadden een sluier, daarna was het weer goed.

  Wat hebben we hiervan geleerd: neem nooit een rokende collega mee de doka in!
  Oost West, Emulsie het best

 6. #6

  Join Date
  Mar 2005
  Location
  Friesland, Holland
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  46
  Nog eentje om het af te leren:

  Toen ik ongeveer 12 was, mijn eerste Instamatic gekregen (film in zo'n plastic cassette). De hele dag met mijn zwager leuke dingen bedacht om te fotograferen. Laat in de middag zou hij het wel even ontwikkelen in de doka van m'n vader. Nadat hij de cassette had opengebroken spoelde mijn zwager de film in de spiraal. Om te controleren of het goed zat, liep hij doodleuk met deze spiraal de overloop op, waarbij het dakraam voor de resterende belichting zorgde........
  Oost West, Emulsie het best

 7. #7
  Marc Leest's Avatar
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  Hasselt, Belgium
  Shooter
  Multi Format
  Posts
  1,267
  Images
  12
  Ik had alles gepland: 4x5 camera klaar, route uitgestippeld, lichtmeter, 4 filmhouders, statief, balhoofd gemonteerd, filters, gizmos allemaal klaar gezet. Uurtje rijden - zeer geconcentreerd en weloverlegd gefotografeerd. Thuis badjes klaar gezet, filmhouders klaar. Om te ontdekken dat ik geen film in de houders had gestoken... :rolleyes:
  We cannot change how the cards are dealt, just how to play the hand...
  Randy Pausch

 8. #8
  Breunes's Avatar
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  Midden Nederland
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  424
  Images
  14
  Strenge winter in 78/79. ik woon in Drente en langs de vaart ligt een berg sneeuw van 4 meter. De Oostenwind waait een streepje stuif over de top. Ik stop de auto en pak m'n Mamiya C330. Ik wacht tot het oude vrouwtje gebogen loopt ter hoogte van de berg sneeuw. Op de weg auto's stapvoets rijdend met hun licht aan. Ik maak de foto van de eeuw.
  Thuis gekomen vangt de avond aan. De volgende dag rolt mijn zoon in mijn afwezigheid de rolfilm open. Ik had een wereldfoto gemaakt, maar misschien was die wel mislukt of zo. Nu zie ik de foto nog voor me.

 9. #9

  Join Date
  Jan 2005
  Shooter
  Medium Format
  Posts
  149
  Ik werk in de doka met een doorloopmachine. Ik heb een keer tot 3 keer toe de ontwikkelaar (4 liter) opnieuw aangemaakt, omdat de machine een heel zacht resultaat gaf. Toen ik verder ging kijken bleek er een lampje in mijn vergroter stuk...

 10. #10

  Join Date
  Jan 2005
  Shooter
  Plastic Cameras
  Posts
  888
  Images
  5

  dat gebeurt mij niet...

  En ik maar denken, zoiets gebeurt mij niet...

  Afgelopen maandag van Eindhoven naar Groningen afgereisd voor een fotoshoot met twee (tweeling) zusjes. Na een middag hard werken en 36 belichtingen later waren we klaar.

  Nee, ik had nog nooit een rolletje verprutst... "Dat komt wel goed", hoor ik me nog zeggen.

  Ik twee uur geleden de doka in... alles klaar gezet, rolletje ingespoeld, bovenkant op de JoBo tank en daarna de chemicaliën aangemaakt. So far so good... dacht ik...

  Bij het ingieten van de ontwikkelaar viel het me meteen op dat de JoBo tank er niet normaal uitzag. Er stond een tuitje omhoog waar je normaal een gat ziet (waar je de ontwikkelaar in giet)... KL*TE... blijkbaar is een JoBo tank niet fool-proof (althans niet Jeroen-proof)... je kan dat ding schijnbaar verkeerdom monteren!!!

  Eerst wist ik niet dat je uberhaupt dat deel kon verwijderen, maar 'Mudar' had me daarop gewezen tijdens een DoKa sessie. Ik natuurlijk meteen thuis gedaan om de tank beter schoon te maken... en dus weer verkeerd in elkaar gezet :-(.

  De schade was gedaan... ik heb de rol nog wel helemaal gestopt, gefixed en gespoeld... hoewel niet totaal zwart is er niets meer mee te beginnen.
  Ja... dat mag ik nou gaan uitleggen aan die aardige zusjes... ik wil onder een steen kruipen en er niet meer onder vandaan...

  Tot overmaat van ramp wilde ik deze negatieven ook gebruiken voor de aanstaande bariet-uitwisseling... 2 woorden: Murphy's Law. Of wellicht beter, 1 woord: SHIT!

Page 1 of 6 123456 LastLast


 

APUG PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:Contact Us  |  Support Us!  |  Advertise  |  Site Terms  |  Archive  —   Search  |  Mobile Device Access  |  RSS  |  Facebook  |  Linkedin