Quote Originally Posted by SoulSurround
Hallo meer ervaren mede DoKa bezoekers,

Zoals wellicht bekend ben ik aan het grasduinen in de wereld van de bariet. Veel ervaring heb ik nog niet en ben dan ook allerlei technieken en invalshoeken aan het bekijken. Zo kwam ik dan ook via het internet op de Heiland Splitgrade.

Ik vroeg mij af of dit apparaat voor *echte* DoKa werkers eigenlijk geen heiligschennis is?! Is het niet zoiets als een automatische belichting, zoals soms ook te vinden is op een camera?! Of in ieder geval een gemiddelde over een 'multi-spot' meting...

Mijn vraag is eigenlijk: "Heeft het zin, voor iemand die nog veel uren moet leren in de DoKa, zo'n apparaat aan te schaffen... of zijn de beste prints eigenlijk nog steeds alleen 'handmatig' te maken en leer je met zo'n Heiland in feite zeer weinig?"

Ben benieuwd naar jullie reacties!
Jeroen
Beste Jeroen,

Hierbij mijn stelling...

Wil je overleven in al het huidige digitaal workflow geweld, dan is de Heiland Splitgrade en de Alalyser Pro voor je routine werk een zegen.
Het bespaart je tijd en papier.
En éénmaal onder de knie, geeft het je uitstekende resultaten, zonder proefstroken te maken.
Bovendien leer je werken in de doka met stops en niet denken in vaste tijden. Dat heeft het voordeel dat voor doordrukken en tegenhouden bij elke vergrotingsmaatstaf je ook in dezelfde stopwaarden kan werken/denken.

Voor je 'muurafdrukken' is uiteraard meerder afdrukken aangewezen.

Een probleem bij de Heiland is dat alle distributors met Heiland een afspraak gemaakt hebben om de Heiland aan een vaste prijs te verkopen (niet een richtprijs maar een vaste prijs!). Korting, dat weten ze niet wat het is.
Het voordeel is dat je op een zeer goede service kan rekenen.
Of het strookt met de Europese wetgeving ben ik nog aan het uitzoeken.

Het is echter voor mij een uitgemaakte zaak dat zowel met de Splitgrade als met de de aanlyser Pro je in snelheid en kwaliteit kan concureren met de digitale zwart-wit workflow alternatieven.

Fred